Sony FE 24-70mm F2.8 GM II er det 67. objektivet i rekken i E-serien, og det 42. fullformatobjektivet. Det er også det 16. objektivet i Sonys G Master prestisjeserie, som langt på vei har erstattet Zeiss-optikken i Sonys premium-objektiver. 

 FE 24-70mm F2.8 GM II er verdens letteste F2.8 24-70mm standard-zoom i fullformat, men Sony ser ikke ut til å ha tatt noen snarveier for å oppnå dette. Objektivet har alle de kjennetegn som preger Sonys G Master-serie: Avanserte glasstyper og optisk konstruksjon som gir skarphet for både dagens høyoppløste kameraer og fremtidens krav, og så er kjent for å levere den ettertraktede bokeh-en ikke minst portrett- og bryllupsfotografer jakter etter. De lyssterke 24-70mm-objektivene er kanskje de mest ettertraktede, som finnes i nesten enhver fotografbag. Sony hevder at den nye FE 24-70mm F2.8 GM II-zoomen har en bildekvalitet som utfordrer faste brennvidder.

Utfordrer faste brennvidder

«Det er gått seks år siden Sony lanserte den første 24-70 mm F2.8 G Master-zoomen, og i løpet av den tiden har kundenes behov endret seg», sier Yann Salmon Legagneur i Sony. Både optiske og mekaniske egenskaper er optimalisert for både stillbildefotografer, videofotografer og hybride kreatører. En helt nyutviklet optisk konstruksjon omfatter fem asfæriske elementer, blant dem to preisjonselementer med XA-sliping (extreme aspherical). FE 24-70mm F2.8 GM II har også to ED-glass og to Super ED-elementer. Kombinert med en ny flytende fokusmekanisme gir objektivet i følge Sony effektiv kontroll over fargebrytningsfeil, astigmatisme, fortegning og koma – for beste oppløsning over hele bildeflaten ved alle zoom- og blenderinnstillinger.

Takket være Sonys egen Nano AR Coating II, som danner et jevnt antirefleksbelegg over hele linseflaten, har FE 24-70mm F2.8 GM II høy kontrast som effektivt undertrykker interne reflekser og skyggebilder. Den nyutviklede blendermekanismen med 11 lameller bidrar til perfekt sirkulær bokeh over hele zoom-området. Nærgrensen er også forbedret, med minimum 21 cm ved 24mm og 30 cm ved 70mm, med en maksimum forstørrelsesgrad på 0,32x.

Rask og nøyaktig autofokus

FE 24-70mm F2.8 GM II byr på pålitelig autofokus med sine fire linære XD-fokusmotorer, med flytende fokusmekanisme og avansert kontroll, også ved opptak av motiver med hurtig bevegelse. Dessuten støtter dette objektivet 30 bilder/sekund ved serieopptak av stillbilder og 4K 120p videoopptak med autofokus. Også med nedblending gir objektivet full AF-sporing, for å sikre bedre dybdeskarphet med bevegelige motiver så disse kan holdes i perfekt fokus kontinuerlig. Objektivets AF-sporing under zooming er omtrent dobbelt så god som for den tidligere modellen.

Videofotografer vil verdsette den ekstremt stillegående autofokusen, kraftig redusert fokuspusting, fokusskift og aksialforskyvning under zooming. Objektivet støtter også fokuspusting-kompensasjonen som finnes i noen Sony Alpha-modeller. Dessuten har du manuell fokus med lineær respons, samt en blenderring som kan opereres trinnløst om det ønskes, og dessuten låses.

Lett å ta med seg

FE 24-70mm F2.8 GM II er konstruert for å passe til Sonys kompakte E-seir-kameraer, og den letteste og minste 24-70 mm F2.8 zoomen i sin klasse. Objektivet veier bare 695 gram, ca 20% mindre enn den originale 24-70 mm F2.8 G Master. Objektivet er også 16mm kortere og volumet er redusert med 18%. FE 24-70mm F2.8 GM II utvider seg ca. 3 cm ved zooming, men blir ikke lengre ved fokusering. En rekke nye funksjoner øker nytteverdien:

•    Zoom-motstandsbryter som kan justeres til Tight eller Smooth
•    Blenderring med ON/OFF-klikkbryter og iris-lås.
•   To programmerbare fokus hold-knapper
•    En fokusring som reagerer direkte og lineært for finjustering når man fokuserer manuelt
•    Ny solblenderkonstruksjon med åpning for roterbare filtre (diameter 82mm)
•    Balansepunktet er flyttet nærmere objektivfatningen for bedre frihåndskontroll
•    Oppgradert støv- og fuktighetsbeskyttelse for ekstra toleranse for utendørsbruk under røffe forhold
•    Knapper og brytere har gummepakninger og en gummriring rundt objektivfatningen 
•.   Frontlinsen har et fluorbelegg som avviser vann, olje og smuss, og dessuten er lett å tørke av

Pris og levering

Den nye FE 24-70mm F2.8 GM II er ventet å leveres i slutten av mai 2022 med en antatt pris på  25.000 kroner.

Du kan lese mer om Sony FE 24-70mm F2.8 GM II på Sonys nettsider.