Vlogging, altså videoblogging, handler om fortellinger – stories. Dem finnes det mange av, men felles for de fleste vloggere er at de selv figurerer i videofortellingen. I hvertfall i enkeltklipp.

Denne testen ble opprinnelig publisert i Fotomag nr. 4-2020. Her kan du lese den med alle bilder og videoer.

Emnene kan være så mange, fra mote-tips til reisefortellinger, praktiske fremgangsmåter, livsstilvlogger, produktanbefalinger – i prinsippet hva som helst som finner et publikum. Men se heller hva en erfaren vlogger sier om dette: Matthew Galat er en amerikaner som bor i Kina og har en playlist med vlogger på Youtube. Her kan du se introen hans.

Vlogging kan være en ren fritidsbeskjeftigelse, men stadig flere vloggere er sponset for å dekke noen av kostnadene, eller de tar den helt ut og gjør vlogging til et levebrød. Denne profesjonaliseringen har selvsagt fått oppmerksomhet fra utstyrsprodusentene, og er en viktig forklaring til at det dukker opp utstyr rettet spesielt mot vloggere. 

Nå som mange podcaster også inkluderer videosekvenser, kan det være vanskelig å trekke opp en klar linje mellom vlogging og (video-)podcast. Men det er uansett bare to måter å publisere historier på, som begge har videofortellingen som grunnlag.

Sony ZV-1 – et kamera for vloggere

Strengt tatt kan du bruke et hvilket som helst kamera som kan ta opp video til vlogging. Det er en fordel at det er kompakt nok til å holdes i hånden eller på en slingrebøyle, eller gimbal, og at du kan ta opp lyd med god nok kvalitet til at noen gidder å høre på budskapet eller fortellingen (eller musikken). Det er laget utmerkede vlogger med speilreflekskameraer, acrion-kameraer, mobilkameraer, speilløse kameraervideokameraer og kompaktkameraer. Noen har brukt et kamera i Sony RX100-serien, og kanskje er det årsaken til at Sony nå har lansert ZV-1. 

_DSC0094_ZV-1_ISO 125_1-160 sec at f - 4,0.jpgSom stillbildekamera er ZV-1 nær identisk med Sony RX100 V, kanskje det beste kompaktkameraet med 1" CMOS. Du kan også trekke ut stillbilder fra videoopptakene. Du har elektronisk lukker med inntil 1/32.000 sekund (vanlig: 1/2000 sek).

Sony ZV-1 er tildynelatende et RX100-kamera. Teknisk og til det ytre er det svært likt Sony RX100 V, med 20 mp 1″ CMOS-brikke, et 2,9x Zeiss Vario-Sonnar zoomobjektiv tilvarende 24–70mm F1.8–2.8. Objektivet har optisk bildestabilisator som de nyere kameraene i RX100-serien.

Men Sony har skjønt at vloggere har flere behov enn vanlige kompaktkameraer kan dekke, derfor er det flere ting som skiller RX100-serien fra ZV-1: Her er for eksempel ingen søker, men skjermen kan vippes til siden og vris rundt. Det har inngang for ekstern mikrofon (men ikke hodetelefoner), og kontaktene er flyttet til kameraets høyre side (sett bakfra). Du har en tilbehørssko, der du blant annet kan sette en ekstern mikrofon, og siden et vloggkamera primært brukes til video, har du en ekstra stor REC-knapp, som er merket med rød ring.

Den innebygde mikrofonen er seriøst mye bedre enn det som er vanlig på innebygde kompaktkameramikrofoner. Den duger også utendørs i en del vind, når du bruker den med følgende vindbeskytteren, en fuskepels som monteres med en plastbrakett (følger med, men ikke mist den!) i tilbehørsskoen.

Men du trenger ikke nødvendigvis ekstern mikrofon (selv om det kan være en fordel). Sony ZV-1 har fått et helt nytt mikrofonsystem  med tre retningsbestemte mikrofoner, som gir klar talelyd fra personen foran kameraet både i stille rom og utendørs med støyende omgivelser. I siste tilfelle vil den medfølgende «døde musen», vindbeskytter av fuskepels, holde vindstøy på et lavt nivå. 

Autofokus og egenskaper

Autofokusen oppleves omtrent slik som på RX100 V, det vil si den er meget kjapp og nøyaktig, følger ansikter og øyne, og du kan justere fokushastigheten. Vi må likevel trekke for at lyden av fokusmotoren høres når du bruker kameraets innebygde mikrofon.

ZV-1 har også en smart knapp for «bokeh-simulator» som defokuserer bakgrunnen. Kameraet er smekkfullt av andre egenskaper for kreative vloggere, som time-lapse, saktefilm, støtte for vertikalvideo etc.

Videokvaliteten er ikke som på et dyrt proffkamera, men det er mer enn godt nok til det meste, også en del profesjonelt bruk. En rekke videoegenskaper står til rådighet, som S-Log og HLG videoprofiler, i tillegg til både time-lapse, langsomfilm og «bokeh»-modus. Kameraet har også innebygd gråtonefilter og en egen knapp modus for å prioritere gjenstander som holdes foran den som er i bildet – typisk for å vise produkter. 

Bildekvalitet og stillbilder

Du kan selvsagt også bruke Sony ZV-1 til stillbilder, da er den omtrent som en RX100 V. Videokvaliteten er meget bra for et kompaktkamera, og du får 4K video med god skarphet, skalert ned fra 5,7K opptak.

Kameraet har både standard bildestabilisator (bare optisk) og «aktiv» bildestabilisator (optisk og digitalt). Da blir videoene beskåret en del og «24mm» er ikke lenger «24mm», men nærmere 30mm. 

Sony leverer et eget grep med trådløs bluetooth-kontroll (GP-VPT2BT) til ca. 2500 kroner. Sjekk også tilbud på kamera med dette grepet sammen.

Grepet er svært hendig, og duger også som bordstativ. Obligatorisk for den som kjøper ZV-1. Du kan ta stillbilder, video og zoome med grepet. Men OBS! Bruker du ikke aktiv bildestabilisering, får du ganske ustabile opptak. Og med aktiv IS skal du ha lange armer for å få med både deg selv og omgivelsene i bildet.