[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 5- 2018, som du kan lese her.]

Byggekvaliteten virker meget god, med kraftige metallkomponenter og en solid transportveske. I tillegg til obligatorisk tilbehør som lader og batterier får man med en praktisk stativfot, hardcase og tilkoblingskabler til Sony, Panasonic og Canon-kameraer. Stativfoten gjør oppsett og klargjøring vesentlig enklere enn sist, og ellers er det den samme fremgangsmåten med balansering og montering som vi ble kjent med da vi testet den forrige versjonen.

Oppsettet er enkelt og det tar ikke veldig lang tid å balansere kameraet. Lastekapasiteten på 3,2 kg er imponerende god, og dette holder til et stort speilreflekskamera med ganske stor og tung optikk. Siden Crane 2 er laget for såpass store kameraer er selvsagt også justeringsmulighetene store, og alle de justerbare aksene har tydelige markeringer og mye å gå på. Skruene holder det solid sammen, og vi har ikke noe problem med å stole på at alt sitter skikkelig.

108912_4.jpg

En mindre god ting med oppsettet er at justeringsskruen for å feste kameraplaten kan bli sittende veldig nære bunnen av kameraet, og i noen tilfeller kan det bli for tight og vanskelig å skru den ut igjen. I tillegg savner vi en hurtigkobling for festing av kamera. Skal du ta kameraet av/på gimbalen må du være forberedt på å gå gjennom finjustering på nytt, noe som burde være unødvendig. 

Vi skulle også ønske det var mulig å lade Crane 2 uten å måtte skru den opp, ta ut batteriene og lade disse løse i en egen lader, men når det er sagt er batterikapasiteten meget god. Det følger med 3 stk. 18650-batterier som alle brukes samtidig og gir en driftstid på inntil 18 timer. Zhiyun har også en jobb å gjøre med appen, som fremstår som uoversiktlig og lite intuitiv. Nå etter sommeren har også prisen blitt satt ned, og følgefokus-modul er inkludert i pakken, og dette gjør Crane 2 til et veldig godt kjøp selv om den ikke lenger er den aller nyeste og råeste gimbalen på markedet.

108912_3.jpg

I bruk

Crane 2 har tre ulike moduser man bytter mellom ved å enkelt- eller dobbeltklikke på modusknappen. Dette er et ganske vanlig kontrolloppsett på gimbaler, men likevel unødvendig krunglete, og f.eks. en treveis-bryter hadde vært et bedre valg. Det kan også være vanskelig å se skjermen til kameraet, siden det bakre leddet er i veien for klart innsyn mot skjermen. Her har f.eks. DJI Ronin S en smartere løsning med et ledd som tiltes 45 grader nedover. 

Modusene er som følger: PF (Pan Following), L (Locking) og F (Following). Crane 2 gjør en meget god jobb med å følge brukerens bevegelser, og demper rykk og napp på en svært effektiv måte. Selv om innebygget stabilisering (IBIS) er blitt vanlig i mange speilløse systemkameraer har en gimbal mye større arbeidsrom og dermed vesentlig mer effektivt på demping av bevegelser. 

Når man bruker et kamera med IBIS sammen med en gimbal har vi sett mange anbefale å deaktivere IBIS-funksjonen i kameraet, slik som man gjerne bør når man har kameraet på stativ. Våre praktiske tester tyder derimot på at dette ikke stemmer, og det aller beste slik vi har erfart er å kombinere IBIS med gimbalen.

[Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 5 - 2018.]

FM5-2018_3_side1_400px.jpg