Canon tilgodeser både de som vil ha det kompromissløse (og vil betale for det), og de som vil ha mye for pengene, når de bygger ut sitt EOS R-system med speilløse fullformatobjektiver.
Vi hadde sansen for den ekstreme RF 800mm F11 IS STM (og den litt mindre RF 600mm F11 IS STM), men de er begge lite fleksible med fast brennvidde og fast lysåpning F11. 

Les hele testen og se flere bilder i Fotomag magasin nr. 7-2021.

Med RF 100-400mm F5.6-8 IS USM henvender Canon seg til en større gruppe fotografer, de som vil ha en kraftig telezoom, men ikke er klare til å punge ut flere titalls tusen, eller bære på tungt utstyr. Dette er en reisezoom, men også en villmarkzoom og sportzoom med 5,5 trinn optisk bildestabilisator, kanskje ikke for de mest krevende utfordringer, og helst i godvær, eller i hvertfall nok lys. Med f/8 ved 400mm og uten spesiell værbeskyttelse blir det neppe en favoritt for de mest ekstreme strabaser.

Til å være et fullformatobjektiv er RF 100-400mm ekstremt portabelt, med sine 635 gram. Og både autofokusen og bildestabilisatoren bidrar til at du kan følge raske motiver, særlig med EOS R5 eller R6, da øker også effekten av den kombinerte bildestabilisatoren i objektivet og kamerahuset til 6 trinn.

Objektivet utvider seg ganske mye ved zooming. Lengden er i utgangspunktet moderate 16,5 cm, men det øker med 7,6 cm ved maksimum zoom. Objektivet leveres uten solblender, og heller ikke med stativfeste. 

Konstruksjon. Solid byggekvalitet med hardplast (polykarbonat), som gir lavere vekt, mens fatningen er i metall. Objektivet ingen  spesiell værbeskyttelse. Separat zoom- og fokusring, med zoomringen innerst, en AF/MF-bryter, en bryter for å slå av og på bildestabilisatoren og en låsebryter så ikke zoomen skal trekke ut når du bærer objektivet. Fokusen er intern, men objektivet øker i lengde ved zooming. Den brede zoomringen er innerst, så kommer en smalere fokusring, og ytterst kontrollringen som kan programmeres til ulike funksjoner. Det er 12 linseelementer i 9 grupper, og 9 avrundede blenderlameller. Ett asfærisk element og ett UD-glass. Til objektivet finnes  myk pose og solblender, men de følger ikke med. Stativfeste finnes ikke. Objektivet kan benytte Canon RF telekonvertere.

Skarphet. God skarphet fra åpen blender over hele zoomområdet, men også en aning forbedring ved ett trinn nedblending. Ved 400mm bidrar nedblending til f/11 til synlig skarpere bilder. Fleksibiliteten er begrenset, siden diffraksjon setter inn allerede ved f/22–32, avhengig av zoom.

Fortegning. Bare en svak puteformet fortegning kan ses stort sett over hele zoomområdet. Optisk fortegning korrigeres også digitalt med profiler.

Bokeh. Meget god nærgrense og lange brennvidder gir en fin og myk bokeh også med de relativt moderate blenderåpningene. 

Lystap. Svakt synlig lystap i kantene over hele zoomområdet, men uten skarpe avgrensninger. Ett til to trinn nedblendet er dette borte. 

Fargebrytningsfeil. Vi registrerer moderate fargebrytningsfeil over hele zoomområdet, men i vanlige bilder er det vanskelig å se. Dette er også lett å korrigere i etterbehandlingen.

Fokusering. Meget rask og stillegående autofokus, ikke minst for et såpass rimelig zoomobjektiv med opp til 400mm. Canons nano USM gjør en god jobb. Nærgrensen er meget bra, og 0,41x gjengivelse med 400mm åpner for kreative nærbilder. Siden både 1,4x og 2x telekonverter kan brukes, kan objektivet gjengi helt til 0,82x med 2x telekonverter.

Bildestabilisering. Inntil 5,5 trinn bildestabilisering, opp til 6 trinn kombinert med bildestabilisering i kameraet, da får du også 5-veis stabilisering.

Prisen er kanskje det aller beste med dette objektivet, selv om det også har gode optiske egenskaper.