Den deler mange av de samme kvalitetene som toppmodellen iPhone 14 Pro Max, og som hos Pro-modellene er iPhone 14 Plus og den mindre iPhone 14 nær identiske. Det er bare skjermen og batteriet som utgjør de egentlige forskjellene. 

Les hele testen og se flere bilder i Fotomag magasin.

Mange vil sette pris på at Apple nå har fått en stor mobil for «folk flest». For spesifikasjonene er ganske «normale» – det som skiller seg spesielt ut, er den meget gode batteritiden, i følge Apple opp til 20 timer videostrømming. Og selvsagt den store skjermen på 6,7". 

IMG_0011_1-310 sec at f - 1,5_ ISO 50_iPhone 14 Plus back dual wide camera 5.7mm f-1.5_.jpg

iPhone 14 Plus har to kameraer bak, og et ganske ambisiøst selfie-kamera foran, og alle tre kameraene leverer 12 Mp bilder fra 12 Mp CMOS. Hovedkameraet har en vidvinkel tilsv. 26 mm f/1.5. 

 

Skjermen er en Super Retina XDR OLED-skjerm i samme størrelse og med omtrent samme oppløsning som iPhone 14 Pro Max. Den er ikke like påkostet som Pro Max-versjonen, men i høy grad en god skjerm å surfe på eller se bilder og filmer. 

Kameraene

iPhone 14 Plus har to bakkameraer, begge på 12 Mp, og begge prioriterer vidvinkel. Standardkameraet tilsvarer 26mm med f/1.5, har en relativt stor CMOS-brikke på 1/1,7", dobbeltpiksel fase-AF og IBIS bildestabilisator. Det er samme kamera som hovedkameraet i forrige generasjons toppmodell, iPhone 13 Pro Max. 

IMG_0025_1-25 sec at f - 1,5_ ISO 640_iPhone 14 Plus back dual wide camera 5.7mm f-1.5_.jpg

Hovedkameraet er utstyrt med dobbeltpiksel fase-autofokus (DPPDAF) m/IBIS. I tillegg har iPhone 14 Plus en ultravidvinkel tilsv. 13mm f/2.4, også det med DPPDAF. Frontkameraet har en ‘23 mm’ f/1.9 med fasefokus. Alle har 4K video med filmatisk modus ved 30p og HDR.

Ultravidvinkelen er litt enklere. Det er også på 12 Mp, tilsvarende 13mm f/2,4, hentet fra iPhone 12 og 13. 

Selfie-kameraet har fått en betydelig oppgradering. Også her er det nå et 12 Mp-kamera, det samme selfie-kameraet som på iPhone 14 Pro Max. Det betyr  objektiv tilsv. 23 mm f/1.9, dobbeltpiksel fase-AF og bildestabilisator. Dette kameraet har også en 3D dybdesensor for biometri, som benyttes til ansiktgjenkjenning ved låsing av mobilen. Alle kameraene, inkl. selfie-kameraet støtter 4K video inntil 60p, med filmatisk modus (max. 30 fps).

IMG_0021_1-100 sec at f - 1,5_ ISO 125_iPhone 14 Plus back dual wide camera 5.7mm f-1.5_.jpg

iPhone 14 Plus har en effektiv portrettmodus som simulerer bedre dybdeskarphet.

IMG_E0021_1-100 sec at f - 1,5_ ISO 125_iPhone 14 Plus back dual wide camera 5.7mm f-1.5_.jpg

I bruk

iPhone 14 Plus er laget av glass og aluminium, der Pro-modellene benytter rustfritt stål. Dermed blir den også litt lettere, men noen lett og liten mobil er det ikke. Ønsker du en mobil med stor skjerm til rimelig pris, er dette Apples beste tilbud. Er ikke skjermstørrelsen så viktig, vil iPhone 14 gjøre samme jobben med lavere vekt og samme kvalitet.

Som kamera har den sine begrensninger, men det handler først og fremst om at dne mangler et ordentlig teleobjektiv. De to bakkameraene er hhv. en ultravidvinkel og en «26mm»  vidvinkel. Apples digitale zoomegenskaper er OK, men uten interpolering er det to grader av vidvinkel å velge i. 

Her er ingen lydutgang, men stereomikrofon og -høyttalere. Det er heller ikke plass til minnekort, men du kan velge mellom 128, 256 og 512 GB fast minne. Batteriet er kanskje den største fordelen med denne mobilen.

Selfie-kameraet er kanskje den andre store fordelen. Har du et skikkelig kamera, il du med iPhone 14 Plus’ selfie-kamera ha et kvalitetskamera til de selfiemotivene du vil ta vare på. Det gjelder både stillbilder og video.

Bilder og video

Stillbildene fra iPhone 14 Plus holder et godt, høyt nivå, men du må leve med litt bildestøy i dårlig lys og kantkonturer. Ganske vanlig med mobilkameraer. Du får heller ikke noen særlig telefotomuligheter, til gjengjeld er vidvinkelen og ultravidvinkelen meget bra. Det samme gjelder «portrett-modus». Dessverre får du ikke støtte for RAW (men HEIC).

Videoegenskapene er derimot helt i toppklasse, også sammenlignet med langt dyrer mobilkameraer (men igjen uten særlig telefotomuligheter). Utmerkede 4K-opptak på alle kameraer, med 60p som gir jevne filmer. Filmatisk modus inntil 30 fps gir fin illusjon av «profesjonell video». Bildestabiliseringen er også utmerket, særlig for video. 

Batteritiden er også meget god, faktisk blant de beste. iPhone 14 Plus gir mye for pengene til kvalitetsbevisste fotografer uten avanserte mobilkamerabehov, men som ønsker en stor mobil som også tar bra bilder.

Dxo.jpg