Galaxy Z Flip4 kan nærmest beskrives som en brettbar utgave av Galaxy S22, med litt større skjerm (utbrettet), uten telefoto eller 8K, og med et 12 Mp standardkamera i stedet for 50 Mp. Du får en rekke mer eller mindre praktiske muligheter på grunn av brette-egenskapene, men prisen er også en del høyere. 

Les hele testen og se flere bilder i Fotomag magasin.

Fordelen er at du kan brette den sammen til nesten ingenting, med solid aluminium og glass-side ut, mens du bretter den ut til hele 6,7 tommer ved vanlig bruk, men du kan også både følge med på tiden og ta bilder med mobilen brettet sammen, ved å dobbeltklikke med på-knappen, og velge ulike innstillinger for stillbilder og video og funksjoner med finger-gester. Absolutt en party-snakkis, men vi er mer usikre på nytteverdien. 

20221108_140811_1-120 sec at f - 1,8_ ISO 100__.jpg

Ultravidvinkel-kameraet gjør en fin jobb, og bildene blir subjektivt veleksponert, skarpe og har lite fortegning etter å ha gått gjennom den automatiske digitale korrigeringen. Dette skjer uten at hjørnene lider mer enn akseptabelt for en ultravidvinkel i et så lite format.

Kameraene

Galaxy Z Flip4 har to bakkameraer, et 12 Mp «24mm» hovedkamera med F1.8, dobbelpiksel fase-AF og optisk bildestabilisator. Med andre ord teknisk midt i det feltet dagens premium-mobiler gjerne befinner seg.

Dessuten er det et 12 Mp ultravidvinkel-kamera, som registrerer 123° med f/2.2 lysåpning. Videre har det et «26mm» selfiekamera på 10 Mp med F2.4Bakkameraene tar opp video med inntil 4K/60p, mens selfiekameraet leverer 4K video med 30p. Spesifikasjoner som ville vært heftige for et kompaktkamera for få år siden, men som i dag er helt på det jevne. Det avgjørende er hva mobilen får ut av spesifikasjonene i ren bildekvalitet.

20221209_145212_1-100 sec at f - 1,8_ ISO 50__.jpg

Også Galaxy Z Flip 4 mangler teleobjektiv, og er derfor primært anvendelig til vidvinkel- og ultravidvinkelbilder. Men bildene fra standard-kameraet (12 Mp «24mm» F1.8) blir fremragende, med gode Samsung-farger og fin dynamikk takket være auto HDR.

I bruk

Samsung Galaxy Z Flip4 er blant annet også en vanlig Android-mobil, den leveres med Android 12, og kan oppgraderes til Android 13. Derfor har du tilgang til alle de vanlige foto- og mobil-appene, blant annet Lightroom, Photoshop, Snapseed og KineMaster. Som standard kommer installert Samsungs kamera-app, som kombinerer foto- og videofotografering. Den gjør jobben bra i vanlig modus, uten spesielle fancy tricks. 

Men appen har også en Pro-modus for stillbilder, med bedre brukerkontroll over bl.a. ISO, eksponering, fokus, hvitbalanse og lukkertider. Videodelen gir som standard brukbar kontroll over sideforhold, bildestabilisator, oppløsning (4K/Full HD/720p) og bildefrekvens o.l. Det er også en «Pro-video» modul som gir bedre tilgang til å styre lyd, ISO, eksponering o.l. Mobilen har også Samsungs vanlige ekstrafunksjoner som nattmodus, matfoto, saktefilm og hyperlapse for å nevne de viktigste.

«Brettemobilen» lar deg dele opp skjermen i en bildedel og en info-del, på ulike måter. Mobilen kan også vinkles og slik sto uten støtte mens du både kan ta bilder og navigere på skjermen.

Skjermen er helt OK, men vær klar over at overflaten er av plast, og tåler riper i mindre grad enn de nyere glass-skjermene vi er blitt vant til. 

033_product_galaxy_zflip4_graphite_unfolded_back.jpg

Bilder og video

Eksponeringen og fargegjengivelsen til Z Galaxy Flip4 er meget bra, og helt på høyde med hva vi er vant med fra Samsung. Autofokus er svært forutsigbar og nøyaktig, og har meget bra respons. Bildestøy er under god kontroll, også i svakt lys (til en mobil å være). 

Også videoegenskapene er en trivelige, men når ikke opp til iPhone 14 Plus. 

Bildestabiliseringen til video er fremragende, og blant de beste vi har testet. 

20221108_150040_1-100 sec at f - 1,8_ ISO 640__.jpg

Oppsummering

Med Samsung Galaxy Z Flip4 har du en hendig og fleksibel kameramobil, så lenge du ikke stiller store krav til foto- og videoresultater, og så lenge du kan leve uten lengre brennvidder enn vidvinkelområdet. Når det er sagt, leverer både Samsung og konkurrentene bedre mobilkameraer til denne prisen, eller like gode til lavere pris, men da uten den kompakte Flip-formen.

DxoMark.jpg