Med denne utgaven av sin store brettemobil viser Samsung at det er mye mer enn en kontormobil. Til fotografering og videoopptak tåler Galaxy Z Fold4 sammenligning med de fleste. Den slår ingen rekorder, men forskjellen til de beste mobilkameraene, særlig på stillbilder, er så beskjeden at det har mest akademisk interesse. Det samme gjelder video. 

Les hele testen og se flere bilder i Fotomag magasin.

I tillegg har Galaxy Z Fold4 den klare fordelen av en luksuriøs skjerm. Det vil si: den har to skjermer: når mobilen er brettet ut har du en 7,6 tommer (diagonalt) skjerm som gir følelsen av å jobbe med et lite nettbrett. Når mobilen er foldet sammen, har du en 6,2 tommer skjerm, og det er som å bruke en helt vanlig (men litt tykkfallen) smartmobil. Ja, den går ned i en brystlomme og en innerlomme, men er kanskje ikke like praktisk i baklommen. Til gjengjeld duger den både som «kontor» og til bildebehandling når du bretter den ut. 

001_product_galaxy_zfold4_graygreen_back.jpg

Kameraene

Galaxy Z Fold4 har tre bakkameraer, og de er på små detaljer nær identiske med den mer enn kapable Samsung Galaxy S22 Plus.

Sammenbrettet har hovedkameraet er et 50 MP vidvinkelkamera (tilsv. 23mm) f/1.8 med dobbeltpiksel fase-AF (Dual Pixel PDAF) og optisk bildestabilisator (OIS). Dette kameraet tillater også filmopptak i 8K med 24bps.

Videre har det et 3x telefotokamera («66mm») med 10Mp f/2.4, PDAF OIS. Dessuten har du et 12 Mp ultravidvinkelkamera, 123° («12mm») f/2.2.

Dette siste er i nesten det samme som på Galaxy S22+, men sistnevnte er oppgitt til 120° («13mm») med elektronisk bildestabilisering til video.

Mobilen har LED-lys, støtter panoramaopptak, og HDR. Dessuten får du 4K video med 60bps, FullHD med inntil 240bps og 720p med super-saktefilm opp til 960 bps (ca. 30–40x). 

Siden Galaxy Z Fold4 er en brettemobil, er den utstyrt med to sett selfie- eller frontkameraer: ett beskjedent 4Mp f/1.8 «26mm» vidvinkelkamera under skjermen når du har brettet den ut i full størrelse, og ett 10 Mp f/2.2 «24mm» frontkamera når enheten er brettet sammen. 

Også her har du 4K video og Full HD inntil 60 bps, med elektronisk bildestabilisering.

Teknikken er med andre ord på plass i fullt monn, og om noen litt nedlatende karakteriserer Galaxy Z Fold4 som en kontormobil, så er det i realiteten en bonus i tillegg til en fullbefaren kamera- og multimediemobil. Det skulle da også bare mangle, til prisen på ca. 20.000 og oppover.

1_Q4_KV_MO_Graygreen.jpg

I bruk

Siden Galaxy Z Fold4 også er en vanlig Android-mobil (v. 12L), har du tilgang til alle de vanlige foto- og mobil-appene, blant annet Lightroom, Photoshop, Snapseed og KineMaster. Som standard kommer installert en kombinert foto- og videoapp, som er mer eller mindre som standard for Samsung. Den gjør jobben bra uten å ha spesielle feinschmecker-triks i ermet.

20220911_181050_1-50 sec at f - 1,8_ ISO 20_Samsung Galaxy Z Fold4 Rear Wide Camera_-Fotomag 1800x2200-2.jpg

Samsung Galaxy Z Fold4 har fått et nytt kameraoppsett etter forrige generasjon (Z Fold3), og bl.a. et nytt 50 Mp hovedkamera som gir mulighet til høyoppløste bilder og 8K video. Det bringer Z Fold4 opp blant de seriøse kameramobilene. Oppsettet er nær identisk med det vi finner i Samsung Galaxy S22+, som fremdeles er i salg og koster omtrent det halve. Derfor, hvis det er spesielt kameraegenskaper du er ute etter, finnes det smartere alternativer.

 

Det som skiller Z Fold4 fra de «ubrettede» smartmobilene, er selvsagt at du kan både fotografere og redigere på den store, nesten kvadratiske 7,6" skjermen. Du kan også bruke en stylus, f.eks. Samsungs S Pen-serie, men vær klar over at overflaten på den store skjermen er av plast, og tåler riper i mindre grad enn de nyere spesialglass-skjermene vi er blitt vant til.

En annen fordel er at du kan dele opp skjermen i to flater, og evt. brette mobilen så du har betjening (f.eks. tastatur) på den ene, og bildevisning på den andre. 

Bilder og video

Eksponeringen og fargegjengivelsen til Z Galaxy Fold4 er meget bra, og merkbart forbedret siden Z Fold3. Autofokus er svært forutsigbar og nøyaktig, og har meget bra respons. Bildestøy e runder god kontroll, også i svakt lys (til en mobil å være), og forvrengning og artefakter er på et akseptabelt nivå. 

20220911_181019_1-50 sec at f - 1,8_ ISO 40_Samsung Galaxy Z Fold4 Rear Wide Camera_.jpg

I tillegg til OK JPEG-filer, leverer Galaxy Z Fold4 også DNG råfiler, både 12 Mp og (fra hovedkameraet) 50 Mp. Før i tiden var ofte mobilenes råfiler mindre egnet til etterbehandling, men på denne mobilen ser vi som i flere andre produkter den senere tiden at DNG-filene inneholder informasjon som lar seg «foredle» med skikkelig bildebehandling.

Bokeh-simulering er en omdiskutert egenskap, men skal du bruke den, er denne mobilen i det bedre sjiktet uten å slå noen rekorder. Vidvinkel-gjengivelsen er av god klasse, og bilder tatt med telefoto-kameraet er fine så lenge du unngår «digital zoom» i tillegg. De begynner detaljene fort å lide.

Også videoegenskapene er en forbedring fra Z Fold3, særlig eksponering og evnen til å gjengi detaljer i høykontrast-motiver og motlys. 

Bildestabiliseringen til video er fremragende, og blant de beste vi har testet. 

Videoegenskapene til Galaxy Z Fold4 er jekket et godt hakk opp fra forgjengeren, og er nå mer på nivå med Galaxy S-serien. Det er ikke bare på grunn av det nye normalobjektivet, med kamera som gir 8K video, men enda mer opptakene du får med 4K og Full HD.

Oppsummering

Med Samsung Galaxy Z Fold 4 har du en praktisk og funksjonsrik kombinasjonsmobil, som gjør nytten både som «kontormobil», mobilkamera og et lite nettbrett på  farten. De ihuga mobilfotoentusiastene vil finne enda bedre produkter, men da uten brett og stor skjerm. Er det kombinasjonen du trenger, bør du ikke lete lenger. Men sjekk saldoen.

Les flere artikler og tester i Fotomag magasin nr. 6-2022.

 

DxOMArk Galaxy Z Fold4.jpg