Sonys portefølje av mobilkameraer kan være litt forvirrende å plassere i landskapet etter at de lanserte den grisedyre og avanserte Xperia PRO for snart to år siden, og den spesielle Xperia Pro-I desember 2021 med 1"-type bildebrikke – de avviker begge fra mønsteret med Xperia 1-serien (flaggskip), Xperia 5-serien og Xperia 10-serien (billigmodellen). 

Les hele testen og se flere bilder i Fotomag magasin.

De to Pro-modellene er nisjeprodukter som primært har spesielle kommunikasjon- og proffegenskaper de færreste av oss trenger, dessuten kunne de benyttes som ekstern skjerm for Sony Alpha-kameraer (og andre kameraer med HDMI). Det siste er ikke lenger unikt. Så la oss et øyeblikk holde disse utenfor, og konsentrere oss om nye Xperia 5 IV, som vi her tester.

Det er en kompakt mobil, den selges som en multimediemobil, og har avanserte foto- og video­egenskaper, i en litt rimeligere pakke enn Xperia 1 IV. For eksempel holder Sony fremdeles fanen oppe med støtte for kablet mikrofon/hodetelefoner via en 3,5mm mini-jack. Her er også plass til å lagre bilder, lyd og video på eksterne microSDXC minnekort, opp til 1 TB.

20221217_144134_1-50 sec at f - 2,2_ ISO 64_Sony Xperia 5 IV Ultrawide Camera_.jpg

Sony Xperia 5 IV har tre bakkameraer med fasefokus, der bare ultravidvinkelen mangler optisk bildestabilisator. Alle kameraene har desuten 4K video med 120 b/sekund – imponerende for en mobil i denne klassen. Autofokusen og bildeprogramvaren er i «pro-klassen», med avanserte funksjoner spesialister vil verdsette.

Kameraene

Xperia 5 IV har tre bakkameraer og et frontkamera (selfie). Hovedkameraet, ultravidvinkelen og selfie-kameraet er identisk med toppmodellen Xperia 1 IV. Det som skiller, er telekameraet, der Xperia 1 IV var først ute med en ekte zoom – 85–125mm F2.3–2.8. Xperia 5 IV nøyer seg med en «60mm» F2.4. I begge tilfeller dobbelpiksel fasefokus (DPPDAF) og optisk bildestabilisator, og bildebrikken er på 12 Mp.

20221213_091150_1-100 sec at f - 2,4_ ISO 50_Sony Xperia 5 IV Telephoto Camera_.jpgI motsetning til iPhone 14 Plus og Samsung Galaxy Z Flip4, har Sony XPeria 5 IV tre objektiver bak, der det ene er et teleobjektiv tilsvarende 60mm. Video- og multimedieegenskapene er også av høy klasse i sin nisje, det kan best karakteriseres som en litt enklere utgave av Xperia 1 IV.

Ultravidvinkelen er en «16mm» f/2.2, også den med DPPDAF, mens hovedkameraet er en «24mm» F1.7 med DPPDAF og optisk bildestabilisator. Frontkameraet er også på 12 Mp, 24mm F2.0. Hele veien er det 4K-støtte, 5-akser gyro elektronisk bildestabilisator, og  HDR. Bakkameraene leverer saktefilm inntil 120 b/s i 4K.

Ellers er prosessor, chipset og batteri det samme som på Xperia 1 IV, mens skjermen er fast 1080 x 2520 px, 21:9 sideforhold ved 449 ppt. Der har XPeria 1 IV variabel oppløsning i spesielle situasjoner.

20221213_085456_1-60 sec at f - 1,7_ ISO 200_Sony Xperia 5 IV Wide Camera_.jpg

Standardkameraet er en vidvinkel med bildevinkel tilsvarende 24mm f/1.7 med fasefokus og optisk bildestabilisering. Det er også det beste kameraet til Xperia 5 IV.

I bruk

Dessverre kan ikke Xperia 5 IV helt skilte med ergonomien til Xperia 1 IV, kanten er litt glattere i tillegg til at hele mobilen er mindre og tynnere. Ikke noe stort minus, men det gjør det enda viktigere å «kle» mobilen med en eller annen form for deksel med bedre grep. Her er det også en ørliten «busslomme» øverst på skjermen uten at den er i veien for et godt inntrykk av bildevisningen.

Mobilen er fukt- og støvsikker – leser du vår test av Xperia 1 IV er det meste der også egenskaper og vurderinger vi deler med Xperia 5 IV. Det gjelder ikke minst kamera- og video-appene.

Bilder og video

Hovedappen Photo Pro er fremdeles både en enkel fotoapp for de som ikke vil plundre med innstillinger, og inngangen til full kontroll over automatiske og manuelle innstillinger, som brukere av Sony Alpha-kameraer vil kjenne seg hjemme i. Som ellers hos Sony kan du kjapt ta bilder ved å trykke på en egen utløserknapp nederst på høyre side. Xperia 5 IV har også to videoapper: Video Pro for de fleste av oss, og Cinema Pro for spesialistene som vet hva de gjør når de jobber med video.  

Både stillbilde- og videokvalitet er av meget bra klasse, men det er kontrollmulighetene mer enn ekstrem bildekvalitet som utmerker Sonys premium-modeller. Vi savner ikke personlig zoomen til Xperia 1 IV her, siden det er mest vidvinkel- til normalområdet vi benytter med mobilfoto og -video. 

Oppsummering

Med Sony Xperia 5 IV har du en relativt kompakt multimediemobil med svært gode lyd-, video- og kameraegenskaper, og dessuten svært bra bilde- og videokvalitet. Noen vil kanskje synes den er litt liten, og skjermen er ikke helt på nivå med Xperia 1 IV. Men prisen er ganske god, og til denne prisen får du ikke mer multimedienytte eller -glede. Da har vi ikke engang nevnt spillegenskaper.

Sony Xperia 5 IV har nesten alt det XPeria 1 IV har, til en litt lavere pris. Et meget godt kjøp.

Skjermbilde-2023-01-03-kl.-15.59.20.jpg