Resultatet er flere løsninger for å avfotografere/skanne film med digitalkamera. Det hittil kanskje mest interessante, og klart enkleste, er «alt-i-ett-løsningen» Valoi easy35, som skanner 35mm film koblet til et vanlig digitalkamera med makroobjektiv. Og nå utvikler de en easy-modell for 120-film.

Valoi easy35 filmholder med innebygd lys.

 

Valoi er ikke alene om å lage løsninger for å skanne film med digitalkamera. Alt fra hjemmesnekrede oppsett med lysbord til komplette løsninger med reprosøyle, filmholdere og lyskilder finnes fra før på markedet. Også Valoi startet med en slik løsning, som de selger fremdeles, og som er både rask og fleksibel, der den støtter nesten alle formater fra 110-film til 120-film. Valoi 360 kan kjøpes som en komplett profesjonell pakke for 35mm og 120-film, med lys, fremtrekk, støvfjerner, reprosøyle og vater / kalibrering. Totalt koster løsningen ca. 7.300 NOK pluss mva sendt fra FInland, men flere norske butikker tilbyr også produkter fra Valoi.

 

Valoi 360 er en profesjonell løsning for å skanne de fleste formater opp til 6 x 9 med 120-film.

 

Nyeste produkt i sortimentet er altså Valoi easy35. En liten enhet, ikke større enn «en vannflaske», som både kan brukes i studio, hjemme eller på reise. Den er komplett, men du trenger selvsagt også her kamera, og et makroobjektiv. Easy35 leveres med et sett «mellomringer» som lett kan tilpasses de fleste makroobjektiver. Enheten er bygget i solid støpt plast, og lysenheten skal lyse ut 35mm-formatet. Som tilbehør kan kjøpes en støvfjerner, og ytterligere masker for mindre formater enn 35mm, samt adapter for 35mm lysbilder.

Valoi easy35 startkit, med mellomringer, hovedenhet og step-up-ringer for flere filterfatninger, klar til å monteres på et makroobjektiv.

 

For en samlet pakke med støvfjerner, ytterligere masker for mindre formater, samt adapter for lysbilder må du ut med ca. 4000 NOK pluss mva, sendt fra produsenten i Finland. Men også easy35 selges i Norge, sjekk ulike forhandlere. 

Fordelen med easy35 skal være både enkelheten (du trenger ikke reprostativ), og effektivitet – det går uendelig mye raskere enn å bruke tradisjonell skanner. Sammenligner du med en planskanner, blir også kvaliteten bedre, skal vi tro Valoi. Du trenger en digitalkamera med ca. 16 millioner piksler eller mer. Valoi sier at siden film har lavere oppløsning enn dagens digitalkameraer, vil du ikke se mye forskjell med flere enn 16 megapiksler.

Fotomag har bestilt en testenhet av Valoi easy35, og kommer tilbake med grundig test i Fotomag magasin og på nett.