Henden, som alltid var avhengig av åpenhet fra de menneskene han fotograferte, ofte i deres vanskeligste stunder, valgte å være like åpen om sin kreftsykdom. Han likte ikke å snakke om seg selv, men så at han også i denne rollen kunne være en viktig budbringer, selv om kameraet var lagt ned for godt. Oppmerksomheten han fikk, speilet han videre til journalistikkens, og særlig fotojournalistikkens samfunnsoppdrag. 

 

I oktober 2023 rykket Harald Henden til Israel da krigen i Gaza brøt ut. Det ble hans siste reportasjereise for VG. (Foto: Espen Rasmussen / VG)

 

Da Harald Henden mottok Fritt Ord-prisen 7. mai, sa han i sin takketale at «troverdighet er journalistens viktigste kapital». Og la til at i en tid med fake news, propaganda, manipulering og kunstig intelligens, er det eneste vi kan stole på den enkelte fotograf. Fotografens troverdighet er nøkkelen, og den må hver enkelt av oss hegne om. «Troverdighet tar tid å bygge opp, men kan raseres på et øyeblikk med ett lite feiltrinn.» 

Han kom tett på menneskene han fotograferte. «Det minste jeg da kan prøve på, er å la ofrene beholde sin humanitet, verdighet og identitet, selv inn i døden», sa han selv. Han brydde seg alltid også om dem. Om verdigheten, sannheten og sikkerheten. 

Som ingen andre norske fotojournalister i sin generasjon var Harald Henden et levende bevis på dette. Til han denne uken tapte kampen mot sykdommen, bare dager etter å ha blitt utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, som den første pressefotograf.  

En bauta i sannferdig nyhetsformidling er falt. Harald Henden åpnet øynene også utenfor fotojournalistenes kretser for hva sannferdig fotojournalistikk betyr. Kanskje på tide at denne yrkesgruppen verdsettes som fortjent, ikke bare med (velfortjente) ordener og medaljer på sykesengen?

Les gjerne mer om Harald Hendens liv og virke i minneord og bildedokumentarer i VG:

Et liv i fotografiets tjeneste (VG)

Menneskefotografen (VG)

Krigsfotografen Harald Henden (63) er død: –⁠ Han har vært vårt vitne  (VG)