Ved første øyekast er det ikke store endringene fra forgjengeren, EOS M50, som Fotomag testet i nr. 2 - 2018. Fysisk ser de helt like ut, og heller ikke «under panseret» er det lett å finne de store nyhetene. 

Les hele testen og se flere bilder og videoeksempler i Fotomag magasin nr. 6-2021.

Til gjengjeld er det små nyhetene som er der betydningsfulle for den retningen Canon åpenbart sikter på når de skulle fornye EOS M50. For selv om EOS M50 var et bra kamera i sin klasse, og i perioder bestselgeren blant speilløse systemkameraer, manglet kanskje den såkalte ‘killer app’ – den spesielle egenskapen som får akkurat de riktige brukerne til å gå mann av huse og kjøpe. 

Canon EOS M50 Mark II kommer på ingen måte til å konkurrere ut de betydelig dyrere kameraene, som EOS R-serien og dens konkurrenter. Dette er et kamera med en helt annen målgruppe: de som vil ha et enkelt og rimelig systemkamera i Canon-systemet, som samtidig er både kompakt, lett og tar veldig gode bilder. Og dessuten har brukervennlige videoegenskaper som kan levere bedre video enn smartmobilen.

EOS M-systemet faller litt mellom flere stoler i Canons EOS-verden. Det var Canons første speilløse kamerasystem, med den samme APS-C-størrelse bildebrikken som Canons lettere speilreflekser – som EOS 7D-serien, EOS 90D, EOS 300D, 400D, 500D osv. Det er fremdeles Canons eneste speilløse kameraer med APS-C-format CMOS-brikker. EOS M-serien kan benytte så å si alle de velkjente Canon EF-objektivene – de som brukes på Canons speilreflekskameraer – med en enkel adapter. Men EOS M-kameraene kan ikke bruke de nye RF-objektivene, det har ikke Canon åpnet for, og det er neppe teknisk mulig i fremtiden, heller.

Men til gjengjeld har Canon en pen liten rekke med tilpassede objektiver i EF-M-serien, som har det til felles at de er like kompakte og lette som EOS M-kameraene, og dessuten leverer teknisk veldig gode bilder. 

Dessuten finnes det enda mer optikk fra tredjeparter, som Samyang, Sigma, Tamron og flere. Den som velger å satse på EOS M50 Mark II, som hovedkamera eller ekstrakamera, kan bygge et ultrakompakt kamerasystem med god ytelse som nesten ikke tar plass, og heller ikke koster all verden. I skrivende øyeblikk finnes det mer enn 50 ulike objektiver med EF-M-fatning på markedet.

Egenskaper

‘Mark II’ har samme 24 Mp APS-C-brikke som forgjengeren, med Dual Pixel CMOS autofokus med inntil 88x100 % arealdekning. Men her har Canon forbedret autofokus med øyefokus som fungerer både for video og stillbilder, samt to trinn bedre AF-følsomhet, ned til EV -4. Lysmålerfølsomheten er også forbedret to trinn, ned til EV -2. Den vribare skjermen har også fått en rød opptaksknapp for video, og en video selvutløser som er tilpasset vloggere. Dessuten kan du nå ta opp vertikal video, hvis du trenger det.

Men det som står fram som ‘den store nyheten’, er muligheten til å strømme trådløs video live til YouTube – dog med noen begrensninger. 

I bruk

Kamerahuset er altså nestenidentisk med forrige EOS M50. Det lille og lette huset har et godt grep, og bare de med de største fingrene vil slite med å betjene kameraet – uten hansker. I kulde med hansker er det nok en annen diskusjon, men det har vi ikke rukket å prøve.

Søkeren er ganske stor, og har 2,36 Mp oppløsning. Den 3" store skjermen har god kontrast og OK oppløsning, og virker solid nok. 

Byggekvaliteten er mer enn godkjent, selv om det mangler en full værbeskyttelse. Men det lille huset betinger også en del kompromisser som mange erfarne fotografer vil mislike, som at minnekortet sitter i batterikammeret, og at det ikke finnes en lydutgang for hodetelefoner, selv om du har en mikrofoninngang. Spesielt når Canon åpenbart legger vekt på videoegenskapene til ‘Mark II’. Vi lurer også på hvorfor Canon har valgt en mini-USB og ikke en USB-C-kontakt i 2021.

Ytelse

EOS M50 Mark II har en elektronisk styrt mekanisk lukker med 1/3 intervaller fra 30 til 1/4000 sek. Blitzsynk er gode 1/200 sek., og kameraet støtter E-TTL II med Speedlite-blitzer i EX- og EL-serien, samt trådløs multiblitz. Serieopptak støttes med raske 10 bilder per sekund. 

Autofokusen er av typen Dual Pixel CMOS AF med nesten 4000 faseregistrerende piksler over hele bildeflaten, og inntil 143 punkter som kan velges av brukeren. Med 4K video fokuserer kameraet likevel bare med kontrastsøkende AF.

Autofokusen støtter motivsporing, ansikt- og øyefokus, og vi oppfattet AF-ytelsen som meget bra, men selvsagt ikke i samme liga som profesjonelle sports- og actionkameraer. Til opptak av normalt bevegelige personer og objekter, samt videoopptak av ‘hverdagslige’ aktiviteter henger kameraet godt med.

Kameraet tar ett minnekort av SD-typen, som er kompatible med UHS-I-standarden, og leveres med et LP-E12 Litiumion-batteri, samt lader.

Bilde-/video­egenskaper

Stillbildene er, akkurat som forgjengeren EOS M 50, bedre enn Canon har levert med APS-C-bildebrikke tidligere – selv ikke EOS 90D og EOS M6 Mk II med 33 megapiksler CMOS er synlig bedre, de er på samme nivå. Farger, dynamikk og detaljoppløsning (så lenge optikken henger med) er blant klassens beste, og både autofokus og eksponering holder høy standard. Kameraet vinner på bedre fokussporing av øyne/ansikter og litt bedre respons.

CMOS-brikken er følsom nok til at ISO 3200 kan benyttes helt uten forholdsregler. Går du høyere, trenger du kanskje å justere korn en aning i etterbehandling. og/eller begrense hvor store kopier eller hvor mye beskjæring du ønsker. Du mister også noe dynamikk, men dette er til å leve med når du likevel får tatt bilder under lysforhold tom ikke er optimale.

Videoegenskapene er et kapittel for seg. Dette er ikke et kamera du velger hvis du vil ha et spesialkamera for video. Til det er egenskapene ved 4K for begrensede med minst 1,5x beskjæring – mer når du bruker digital bildestabilisering. Da skal du ha en kraftig vidvinkel for å ta selfievideoer og få med mer enn bare hodet eller ansiktet. 

Men hvis Full HD video med 1920 x 1080 pkt er hva du er ute etter, vil EOS M50 Mk II være et interessant alternativ til særlig mobilvideo. Ergonomisk av en annen orden, en vribar skjerm som kan snus mot deg (og skjermbildet valgfritt rettvendes), god pekeskjermbetjening med REC-knap og selvutløser på skjermen, og ikke minst et reelt bedre utvalg optikk for mange behov – standardzoomen er OK, men du har også lyssterke faste brennvidder, makrooobjektiver og telezoomer å velge blant.

Videokvaliteten er helt fin, og kameraets farger og eksponeringsdynamikk langt foran mobilkameraer – og den store bildebrikken en fordel når du trenger mulighet for å isolere bakgrunnen med høy lysstyrke. For videoer og selfievidoer er øye- og ansiktfokus en reell forbedring.

Prisen og størrelsen er også en faktor å merke seg. Ca. 8000 for kit med normalzoom, eller 750 kr mer for vloggerkit som inkluderer minnekort, ministativ og en god mikrofon. 
Er du litt mer avansert, kan du bruke kameraet som webkamera og til videokonferanser, eller til live strømming trådløst via Youtube. Til det siste trenger du en Youtube-konto med minst 1000 abonnenter, men det finnes veier rundt dette (f.eks. å koble til via PC).