Leica M-kameraene var tidlig foretrukket av dokumentar- og reportasjefotografer for sitt kompakte og diskrete ytre, og de filmbaserte kameraene dro nytte av svært stillegående lukkere. En Leica-fotograf jobbet blant folk, midt blant mennesker han eller hun dokumenterte, ikke som fjerne tilskuere eller som dagens pressefotografer, der de vekker stor oppmerksomhet med sitt tunge utstyr og maskingeværliknende serieopptak.

02_Leica_M10-P_Totale_weiss_LoRes_sRGB.jpg

Nye Leica M10-P etterfølger Leica M-P (må ikke forveksles med den analoge Leica MP), som var en variant av Leica M (typ 240). Leica M10-P er som man forstår, basert på M10, som fikk strålende kritikker også av oss i Fotomag, da vi testet den i nr. 2 - 2017. Der skrev vi bl.a.:

«Leica M10 er et ujålete kvalitetskamera med både sjel og varig verdi for fotografen som verdsetter diskret fotografering.»

Nærmest lydløs

Diskret fotografering er om mulig enda mer enn før stikkordet for nye Leica M10-P. Det er en fullblods Leica M10, med sitt slanke hus og - for et 24 Mp fullformatkamera bygget for profesjonell bruk - lave vekt. Men P-en betyr også flere nyheter som taler til den diskrete fotografen. Vi har nevnt den stillegående lukkeren, som Leica karakteriserer som «nesten lydløs» og de mest stillegående lukkeren fra et M-kamera noensinne, også de filmbaserte.

04_Leica_M10-P_CU_2_LoRes_sRGB.jpg

Som tidligere for P-modeller er kameraet strippet for dekor som vekker oppmerksomhet – blant annet er den røde Leica-logoen på fronten borte. Det minimalistiske huset har bare en diskret Leica-navneplate på toppen. Nytt er et integrert elektronisk vater, og en touch-funksjon som gir raskere sjekk av fokusplan i liveview og bildevisning, samt raskere tilgang til de viktigste funksjonene.

M10-P_BACK_RGB.jpg

Leica M10-P leveres i sort eller chrome, er i salg i dag, og vil koste ca. kr 77 000,- inkl. mva. for selve huset.

Mer informasjon finner du hos den norske importøren, Bresson AS.