Samsung er ute med tredje generasjon brettemobil, Galaxy Z Fold3. Det er den vi tester her, men de har også kommet med en helt annerledes og mye mer kompakt brettemobil – Galaxy Z Flip3, som i stedet for å brettes ut til dobbel størrelse, brettes sammen til halve størrelsen. 

Les hele testen og se flere bilder og videoeksempler i Fotomag magasin nr. 6-2021.

Samsung Galaxy Z Fold3 kommer godt utstyrt med kameraer, minne og tekniske egenskaper, men det som trumfer er den store skjermen. Hele 7,6" (ca. 19 cm diagonalt) når du bretter den ut, dvs. på størrelse med typiske små nettbrett. 

Med passende apper blir da spørsmålet om denne brettemobilen kan erstatte et nettbrett og utføre tyngre oppgaver når du er på farten – også for fotografer. Det er også et spørsmål om holdbarheten på skjermen – i og med at den er laget av fleksibelt materiale og bøyes frem og tilbake hver gang du bretter den ut (og inn igjen).

Og er den verd prisen? Rundt 20.000 kroner uten abonnement, avhengig av om du kjøper varianten med 256 GB eller 512 GB.  

Utforming og skjermer

I Fotomag er vi selvsagt opptatt av hva kameraene kan yte av teknisk kvalitet, både til stillbilder og video. Med denne mobilen er vi også ekstra interessert i å finne ut om og hvordan den store skjermen gjør en forskjell. Normalt er bildebehandling på mobil lite praktisk, særlig fordi skjermen jo er ganske liten, og som regel optimalisert for video i  breddeformat. Slik er det med Galaxy Z Fold3 også, når du bretter den sammen. Men i det du bretter den ut og mer enn dobler størrelsen på skjermen, endrer selvsagt også formatet seg, til ca. 6,2 x 5 tommer. Litt mer avlangt enn kvadratisk. Og du kan velge både høyde- og breddeformat.

«Frontskjermen» er på 6,2 tommer, men svært avlang, ca. 16:5, eller ganske nøyaktig 15,5 x 5 cm netto. På høykant (som er naturlig bruksstilling) blir den da lett å betjene med én hånd. Skjermen kan splittes, og du kan ha forskjellige apper på skjermen samtidig. 

Det går vekk en del flate til bretten når mobilen er brettet slik at den effektive skjermen blir smalere enn den kunne ha vært. Når du bretter ut skjermen, blir den store skjermen nesten helt flat, bare i visse lysvinkler vil du se den svake «grøften» på midten. Men også den har aktive piksler, og Samsung har gjort en meget bra jobb med å gjøre bretten så lite synlig som mulig. Den store skjermen er for øvrig en AMOLED-skjerm med meget bra fargegjengivelse, dynamikk og dybde. 

Kameraene

Baksidekameraene dekker et stort brennviddeområde fra 12mm ultravidvinkel (omregnet til småbildegeometri), via hovedkameraet på 26 mm til et såkalt telekamera, som strengt tatt er et kamera med normalbrennvidde tilsvarende 52mm.

De har alle bildebrikker på 12 millioner piksler, hovedkameraet har f/1,8 lysåpning og faseregistrerende dobbelpiksel autofokus, samt optisk bildestabilisator. Bildebrikken er også relativt stor (1/1,76", med pikselstørrelse 1,8µm). Telekameraet har fase-fokus og f/2,4 lysåpning, mens ultravidvinkelen med f/2,2 bruker kontrastfokus. Disse kameraene leverer 4K video med 60 bilder i sekundet, eller Full HD med elektronisk gyrostabilisering. 

Ganske hederlige spesifikasjoner, om ikke helt på nivå med Samsung Galaxy S21-serien. Likevel gir ikke Z Fold3 inntrykk av å være noen «kontortelefon» med middelmådige foto- og videoegenskaper. Vi kunne fint klart oss med denne mobilen selv om det finnes modeller med litt bedre prestasjoner.

Foto-appen benyttes både til stillbilder og video, og har foruten en enkel helautomatisk modus, mulighet for PRO-modus til både foto og video, der du har kontroll over innstillingene ned til detaljnivå. 

Samsung overbeviser igjen med sin bildeteknologi, og den store skjermen i utbrettet modus gjør det enda heftigere å se bilder (og videoer), vise til andre, og ikke minst redigere bilder og filmer. Skjermen er lyssterk og har suveren gjengivelse, helt uten det grønnskjæret tidligere AMOLED-skjermer kunne være plaget med. Mobilen støtter også stylus/penn. Vi har ikke prøvd den, kunne vært interessant til bilderetusj og redigering.

Du kan også benytte RAW-format (DNG), og i motsetning til enkelte andre mobiler, er disse DNG-filene faktisk gode å behandle, og åpner for utvidede muligheter til å justere farger, dynamikk og tonekurver.

Dessuten er også JPEG-bildene bra, du kan dessuten velge det mer kompakte HEIF-formatet, hvis det støttes ellers i din arbeidsflyt.

I bruk

Lyden, både ved avspilling av videoer og musikk er slett ikke dårlig, og gir brukbar stereoopplevelse med godt lydtrykk til å være fra en mobil. Brettemobilen har ingen egen inngang for ekstern mikrofon, men det finnes flere mikrofoner som kan benyttes via USB-inngangen, for øvrig USB C, versjon 3.2. 

Batteriet er fast, men imponerer ikke med driftstid, det er på det jevne. Likevel akseptabelt, med tanke på den store skjermen. Z Fold3 støtter 25W hurtiglading og 11W rask trådløs lading. Alt i alt er ytelsen «litt 2020», ikke dårlig, men heller ikke som en prestisjemodell. Det sier imidlertid mer om den harde konkurransen enn om bare denne modellen.   

Den store skjermen gir best nytte ved redigering av bilder og visning av stillbilder. Videoer er som regel i bredformat, og spillefilmer enda bredere. Da har ikke denne skjermen noe stort fortrinn. Men den har flere andre smarte bruksområder, som f.eks. når du deler skjermen vannrett i en øvre og nedre del, og bruker nedre del til et stort tastatur. Selve enheten tåler både støv og fuktighet og en liten dukkert.

Stillbilde- og videokvalitet

Bildene blir riktig bra, selv om både Samsung og andre har modeller som er enda bedre. Nivået på dagens mobiler er høyt, også mange fotografer tar mobilbilder, og Galaxy Z Fold3 er intet unntak. Med 12 Mp får du gode utskrifter i opp til A3-format med godt eksponerte originaler. Hovedkameraet er riktig bra, og bildestabilisatoren effektiv. Ultravidvinkelen fortegner en del, og hjørnene er ikke hverken veldig skarpe eller godt definert, men bildene er jo dramatiske, særlig til video. Telekameraet klarer seg ikke like godt i svakt lys, og fokusen er noe tregere enn på hovedkameraet, men i godt lys ser du liten forskjell fra hovedkameraet. Nattmodus hjelper på bildestøy under dårlig lys, men krever at du kan holde kameraet ganske stille.

4K videoer vist på mobilens egen skjerm er imponerende, mens videoer på en TV avslører til en viss grad at det er en mobil, og ikke noe dedikert videokamera. Når det er sagt, det er imponerende hva video fra mobiler kan levere i dag, selv på et nivå litt under de aller beste. Det er ikke mange år siden du aldri så slikt på en TV.