[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 3 - 2016]

Hittil har Canons speilløse EOS M-serie vært forbeholdt små søkerløse kameraer uten finesse. Noen vil si at Canon har laget speilløse kameraer for et publikum som egentlig ikke er interessert i systemkameraer, men heller ville ha et kompaktkamera. Canon våget åpenbart ikke å konkurrere mot sine egne speilreflekskameraer. Men så kom EOS M5.

Vi skal ikke spekulere i hva som har foregått på styrerommet eller i markedsavdelingen til Canon. Men på ett eller annet tidspunkt må de ha sett at strategien slo feil. Salget av speilløse kameraer totalt har økt forsiktig, mens salget av både speilrefleks og kompaktkameraer har stupt. Og i det eneste kameramarkedet som ikke har vært en katastrofe, der har Canon knapt vært synlige inntil nylig. Det samme gjelder for øvrig Nikon.

Riktignok er dette uoversiktlig, siden det kraftige jordskjelvet i Kumamoto i april 2016 skapte store forsinkelser i hele bransjen. Men ser vi bort fra dumpingsalg, ‘restopplag’ og hopp i forbindelse med sesonger og lanseringer, har det speilløse markedet vært dominert av Sony, Olympus og Panasonic med Canon og Fujifilm som outsidere.

Med EOS M5 er kanskje gamet snudd. Canon, som fremdeles er overlegent størst blant kameraprodusentene, har et stort system og all mulig teknologi. De har også sagt mange ganger at når de først satser på det speilløse markedet, er det for å bli størst. Derfor er det all grunn til å følge med, selv om EOS M5 ikke er ‘den speilløse EOS 1-D X’ eller EOS 5D. På øverste speilløse teknologihylle er det, foreløpig, Sony og Olympus som hersker. Men se ikke bort fra at den hyllen blir større når Canon kommer. 

EOS M-systemet

Ser vi bort fra et par søkerløse EOS M-kameraer som fremdeles er i handelen, er det altså EOS M5 som gjelder nå, og hittil 7 EF-M-objektiver.

Dessuten, og ikke minst: Canon selger også en EF-M til EF-adapter rimelig, den bundles også ofte med kamerapakker. Med denne kan samtlige EF- og EF-S-objektiver benyttes med EOS M-kameraene. Og da snakker vi utvalg. Inntil Canon eventuelt fyller hyllene med nye EF-M-objektiver.

Nyeste objektiv er EF-M 18–150 mm f/3.5–6.3 IS STM, og siden EOS M5 bruker samme 24 Mp APS-C-bildebrikke som f.eks. EOS 80D, tilsvarer det ca. 29–240 mm. Et skikkelig reiseobjektiv, og det er som alle de andre EF-M-objektivene, virkelig kompakt.

Egenskaper og funksjoner

EOS M5 er et lite kamera, ikke større enn mange av Olympus’ og Panasonics kameraer. Ergonomisk fungerer det bra, med et godt utformet grep, en stor og klar OLED-søker, som kanskje lider av litt høy kontrast. Her er to kontrollratt, det ene er en snedig konstruksjon på toppen av kameraet med en knapp i midten “Dial Func» som i utgangspunktet veksler mellom å stille inn ISO og hvitbalanse, men som kan programmeres nesten fritt, som flere andre knapper og kontroller. Det lille kameraet er lett å bruke for begynneren, men har også store muligheter for den som stiller krav til ergonomi og skreddersydde funksjoner.

Her finnes ingen tradisjonell fasefokusering, all fokusering skjer på bildebrikken, og det er Canons Dual Pixel CMOS som gjelder. Og fokusen virker bra, ikke bare med de fire EF-M-objektivene vi har testet det med. Via EF-adapteren har også en rekke andre Canon- og tredjepartsobjektiver vi har tilgang til fungert upåklagelig. Det gjelder også ved videofotografering, der riktignok nyere STM-objektiver med stillegående motor beregnet på video har vist sin styrke. Manuell fokusering er også lett å bruke med pekefokusering, du kan sjekke fokus både med ‘peaking’ konturer og ved å forstørre bildet ved å bruke AF-knappen.

Skjermen er en pekeskjerm, og den kan vippes. Canon har stålkontroll på sine pekeskjermer, de fungerer som de skal og du venner deg fort til å bruke dem slik at du ikke uforvarende tar bilder eller endrer innstillinger.

Som et amatørkamera er ytelsen bra, 1/4000 sekund som raskeste lukkertid og 9 bilder/sekund (7 med kontinuerlig fokus) lar seg høre. Lukkeren er forøvrig ikke elektronisk, og slett ikke så stillegående som mange av konkurrentene. Imidlertid er vi skuffet over batteritiden, som oppgis til 295 bilder (CIPA-tall). 

Canon har lenge levert gode videofunksjoner til sine systemkameraer, og med samme AF-system som EOS 80D leverer også EOS M5 gode videosnutter der autofokusen ofte kan brukes alene, uten jaging og med myk, rask refokusering når motivet flytter seg. 

Det ser ut som Canon reserverer 4K video til sine profesjonelle kameraer og satser på velfungerende Full HD som er enkelt for brukeren til sine amatørkameraer, og EOS M5 er ikke noe unntak. Om automatikken ikke er nok, leverer EOS M5 manuell kontroll og opptak inntil 60 bps i 1920x1080 oppløsning. Du kan koble en ekstern mikrofon til, men ikke kontrollere lyden via øretelefon.

Under videoopptak har EOS M5 elektronisk 5-veis bildestabilisator, som fungerer sammen med den optiske bildestabilisatoren på objektiver som har dette.
EOS M5 er selvsagt godt utstyrt med trådløs kommunikasjon. WiFi-tilkobling er enkelt, og kameraet har fått kontinuerlig tilkobling via lavenergi Bluetooth, ikke ulikt Nikons SnapBridge og andre systemer. Du kan fjernstyre mange av kameraets funksjoner fra mobilen, og via en enkel knapp overføre bilder og videoer til mobil, nettbrett, skriver og smart-TV.

Bilde- og videokvalitet

Som forventet er bildekvaliteten på EOS M5 meget bra, og ligger ingenting tilbake for EOS 80D eller andre av Canons kameraer med 24 Mp APS-C-brikke. Dette er kanskje Canons sterkeste side, detaljer, farger, toner og eksponering sitter og den som er kjent med Canon føler seg på trygg grunn.

ISO-følsomheten strekker seg til 25.600, og bortsett fra litt myke konturer kan du lett bruke ISO 6400 til ganske store forstørrelser. Sammenlignet med de beste APS-C-kameraene fra Sony, Nikon og Fujifilm kan vi måle litt forskjell i bildestøy og dynamikk i Canons disfavør, men vi mener dette ikke betyr noe praktisk for bildene. 

Tar du video (EOS M5 kan også lage intervallvideo, ‘time-lapse’) ser du det samme. I hovedtrekkene behagelige bilder, der du legger merke til den realistiske gjengivelsen av innholdet, selv om det er noe moire, litt ‘gele-effekt’ og oppskarpingskonturer å se ved kritisk granskning. Tar du primært stillbilder, vil du sannsynligvis leve meget godt med videoene EOS M5 leverer, og du trenger ikke spesialkurs for å mestre opptakene.

Vi synes EOS M5 er litt dyrt, men det er også et attraktivt kamera som tar utmerkede bilder og er enkelt å bruke. Vi tror mange Canon-brukere vil vurdere dette neste gang de skal bytte kamera. Men like spennende er det å se hvordan EOS M-systemet vil bli utviklet videre. For dette er bare en begynnelse.

 

Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 3 - 2016

FotoMag-2016-03.jpg