Mens Canon sverger til CFast-kort i nye EOS 1-D X Mark II, introduserte Nikon XQD-kort i D4, og fortsetter med disse i Nikon D5 og D500. For oss brukere, som er vant til at samme minnekort stort sett kan brukes i alle kameraer, betyr det et veiskille at vi nå ser ut til å få to konkurrerende standarder. I den profesjonelle videobransjen finnes det flere standarder, men vi skal her konsentrere oss om de to.

Mens Compact Flash-standarden i beste fall klarer lese- og skrivehastigheter på 170 megabyte pr. sekund, kan den raskeste SD-kortstandarden teoretisk klare mer enn 300 megabyte pr. sekund. CF-kort stanger allerede i taket, teknologien leverer ikke mer. Også blant SD-kortene nærmer det seg, det raskeste SDXC-minnekortet leverer ca. 280 megabyte pr. sekund.

Begge standarder er i ferd med å utgjøre en begrensning i ytelse for nye kameraer. Først så vi dette i profesjonelle videokameraer, men også de seneste speilreflekskameraene stanger i taket. Derfor ser vi nå CFast og XQD-kort også i kameraer for stillbildefotografer. Disse er ikke kompatible, og heller ikke kompatible med CF-kort eller SD-kort. 

Både CFast og XQD er nå kommet til sin 2. generasjon – CFast 2.0 og XQD 2.0. Foreløpig er hastigheten på de raskeste kortene i praksis hhv. ca. 500 megabyte pr. sekund og 400 megabyte pr. sekund. Begge deler holder til 4K video i høy kvalitet. 

Imidlertid øker kravene. 8K video ventes å slå til rundt OL i Tokyo i 2020, og i mellomtiden vil videofotografer gjerne ha 4K med både 60 og 120 bilder/sekund for slow motion og effekter. Ukomprimert video og opptak med høy fargeoppløsning krever også raskere lagring. Hittil har dette vært løst med å sende ukomprimerte HDMI-data til eksterne lagringsenheter, men også disse enhetene har gjerne benyttet nye, raske kortstandarder.

CFast-kortene har samme størrelse som CF-kort, men har sikrere håndtering og tåler bedre bruk. CFast er basert på SATA-bussen, og krever egne driver-rutiner på en datamaskin for å utnyttes fullt ut. SanDisk og Lexar er blant produsentene som tilbyr CFast-kort.

Canon benytter to CFast-kort i Cinema EOS 300 Mk II, mens det semiprofesjonelle «kompakt-videokameraet» Canon XC10 benytter ett Cfast-kort og ett SD-kort. i EOS 1-D X Mk II har Canon valgt å benytte ett CFast-kort og ett Compact Flash-kort. Også Hasselblads nye kameraer, samt profesjonelle videoprodusenter som ARRI og BlackMagic har tatt CFast i bruk. Det samme gjelder ATOMOS, som er kjent for sine videolagring- og monitorprodukter.

XQD-kortene er betydelig mindre enn CFast-kortene, og bare litt større og tykkere enn SD-kort. Vi kan derfor regne med at de vil finnes i mindre kameraer, og lettere kunne bygges inn i kameraer med to kortplasser. Sony og lexar er blant produsentene som tilbyr XQD-kort.

XQD benyttes i dag av Nikon og Sony. Nikon D4 og D4s benyttet ett XQD-kort og ett CF-kort, mens Nikon D5 leveres med to XQD-kortplasser i Norge (i noen land kan det leveres med to CF-kortplasser). Nikon D500 leveres med plass til ett XQD-kort og ett SD-kort. Foreløpig har Sony ikke kommet med stillbildekameraer utstyr med XQD-kortplasser, men både profesjonelle og semiprofesjonelle videokameraer har dette.

Mer info om disse minnekortene:

http://www.sony.net/Products/memorycard/en_us/xqd/
http://www.lexar.com/products/xqd-memory-cards

http://www.sandisk.com/…/memory-c…/cfast/extremepro-cfast-2
http://www.lexar.com/products/cfast-memory-cards