[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 3 - 2017]

Fra før har Fujifilm to tvillingobjektiver i samme brennviddeområde, de lyssterke Fujinon XF56mmF1.2 R og XF56mmF1.2 R APD. Sistnevnte er et spesialobjektiv med apodiseringsfilter som gir motivelementer som er ute av fokus ekstra myk bokeh. 

Mens disse to lyssterke portrettobjektivene koster hhv. ca. 10.000 og 12.000 kroner, ligger prisen på 50-millimeteren på i underkant av 5.000 kroner. Lysstyrke f/2.0 holder i de fleste tilfeller utmerket til portretter, og generell fotografering. I noen tilfeller må du kanskje legge bakgrunnen litt lengre unna enn med de mest lyssterke objektivene.

Fujinon X-systemet har jo gjennomgående APS-format, så 50-millimeteren gir en bildevinkel tilsvarende ca. 75 mm, mens de to 56 mm-objektivene tilsvarer klassiske 85 mm. Fujinon XF 50mm f/2 R WR er svært kompakt med sine 200 gram, og matcher bra de kompakte 18 mm, 23 mm og 35 mm-objektivene, alle med f/2. 

Men lav vekt og moderat pris indikerer ikke at 50 mm f/2 er noe ‘billigobjektiv’. Tvert om, det imponerer stort både i optisk og mekanisk kvalitet.

Konstruksjon. Objektivet er bygget overveiende i metall med metall fatning. Det er værsikret mot støv og fuktighet og klarer minst minus 10 °C. Det har internfokusering slik at objektivet ikke endrer lengde når du fokuserer. Objektivet har en manuell blenderring med klikkstopp og markering av «A» – automatikk. XF50mmF2 R WR leverer i sort eller sølv. Solblender i matchende utførelse følger med.

DSCF0114-ISO_500-1-60_sec_at_f_-_2,0.jpg

Skarphet. Objektivet er skikkelig skarpt på alle blendertrinn, og det er kke lett å se forskjell fra sentrum til kantene. Ved f/2 er objektivet allerede svært skarpt, men fra f/2.8 t.o.m. f/5.6 utfordrer det selv kostbare makroobjektiver. Fra f/8 begynner diffraksjon å begrense noe, men bare ved f/16 faller skarpheten til et «normalt nivå».

Fortegning. Ukorrigert er det så vidt synlig putefortegning, men kameraet retter opp det i JPEG-filer og mange programmer, f.eks. Photoshop og Lightroom bjør det samme med RAW-filer.

Bokeh. Flott bokeh på typiske portrettavstander når bakgrunnen ikke er for nær.

DSCF1069-ISO_200-1-950_sec_at_f_-_2,0.jpg

Bildestabilisator. Dette objektivet har ikke bildestabilisator, og Fujifilms kameraer har heller ikke innebygd bildestabilisering.

Lystap. JPEG-filer har svakt synlige skygger i hjørnene ved største blender, men fra f/4 er det vekk. Ukorrigerte RAW-filer viser litt mer lystap, men også her er det lite å korrigere fra f/4.

Fargebrytningsfeil kan du i praksis se bort fra. Bare ørsmå fargekonturer kan ses ved pikselpeeping. Ved utskrift blir dette neppe synlig.

_DSF1113-ISO_2000-1-125_sec_at_f_-_2,0.jpg

Fokusering. Meget rask og presis autofokus på nye X-T20, som lar deg regulere fokusfølsomheten. Autofokusen er overstyrbar til manuell fokus. Den stillegående stepmotoren sjenerer heller ikke ved videofilming.

Prisen står bra i forhold til hva du får. Portrettobjektiver er ofte skarpe og godt korrigert, her får du i tillegg meget god værbeskyttelse, kompakt størrelse og svært hurtig og stillegående fokus. Fujifilm har mer lyssterke alternativer som koster mer, men disse har vi ennå ikke testet i Fotomag.

Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 3 - 2017

FM3-17_600px.jpg