Da Fujifilm X100 ble lansert i 2010, var det en sensasjon. Først og fremst for sin geniale hybridsøker som kombinerte en tradisjonell parallaksejustert rammesøker med en elektronisk søker ikke ulik mange flere av sorten. Men også den høye bildekvaliteten i APS-C-format. Fujifilms X100-serie er et sterkt signal om at kompaktkameraene hadde tatt en en vendig – mot det mer seriøse.

X100F (F-bokstaven står visstnok for «Fourth») beholder det viktigste fra sine forgjengere: objektivet, det aller meste av den ytre formen, ikke minst det klassiske rangefinder-preget, som raskt bringer tankene mot Leica M-serien. Men Fujifilm X100-serien er et kompaktkamera, med fast objektiv. Objektivet er den klassiske moderate vidvinkelen, 23 mm f/2 – tilsvarende 35 mm i fullformat. X100F er altså det fjerde i rekken. Her er de viktigste endringene siden forgjengeren, X100T:

Ny bildebrikke: X100F blir utstyrt med Fujifilms nyeste X-Trans CMOS bildebrikke på 24,3 megapiksler. Det er samme type brikke som sitter i X-T2. Høyeste ISO forblir 51200, men høyeste kalibrerte ISO har blitt økt et hakk til 12800, og støy skal være enda bedre kontrollert enn tidligere. Flere piksler gir også lavere opplevd bildestøy. Med den nye bildeprosessoren skal også filmsimuleringer ha blitt enda bedre, og kan nå brukes under filming også. Selv om bildebrikken er bygget på X-Pro2 og X-T2, leverer kameraet kun Full HD video (1080p) og HD video (720p). Fujifilms X100-serie henvender seg ikke til videoentusiasten som vil ha 4K.

X100F_Silver_Back.jpg

 

Baksiden av kameraet er blitt bedre tilpasset enhåndsbetjening ved at knappene nå er flyttet fra venstre til høyre side av skjermen.

Ny kontroll-layout og ISO-hjul: Knappene på baksiden er flyttet over til høyre side av skjermen for enklere betjening med én hånd, og ISO-jusering er blitt integrert i hjulet som justerer lukkertid på toppen av kameraet. Dermed vil det bli mulig å justere ISO-verdi selv om kameraet er avslått. En joystick for enklere navigering og valg av fokuspunkter er også nytt. Rundt objektivet har Fujifilm nå plassert en kontrollring som gir nye funksjoner. Med denne får du rask tilgang til hvitbalanse, filmsumuleringer og den digitale telekonverteren, som Fujifilm introduserer i X100F.

Forbedret hybrid-søker: Den nå legendariske hybridsøkeren er ytteligere forbedret. Frekvensen er nå 60Hz for jevnere søkerbilde, og det elektroniske miniatyrbildet i den optiske søkeren kan nå forstørres. Den automatiske parallaksejusteringen omfatter nå også fokusområdet.

X100F_Silver_Top.jpg

Toppen av kameraet har fått integrert ISO-valg i lukkertidshjulet.

Autofokus og ytelse: 0,5 sekunder oppstartstid, 0.01 sekunder lukkerforsinkelse og AF på 0,08 sekunder. Flere fokuspunkter - 40% av bildeflaten er dekket av fasefokuspunkter (49 stk), og kontrastfokus er tilgjengelig over 85% av bildeflaten. Ytelsen skal ha blitt forbedret både på fase- og kontrastfokus.

I tillegg kommer det oppdaterte versjoner av vidvinkelkonverter (WCL-X100 II, konverterer til tilsv. 28mm) og telekonverter (TCL-X100 II, konverterer til tilsv. 50mm.)

13.990 kroner er veil. pris, og kameraet er i butikkene medio februar.