[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 1 - 2017]

Dette objektivet er et klassisk normalobjektiv på Fujifilms kameraer, med 35 mm brennvidde og en bildevinkel som 50 mm på fullformat. Lysåpning f/2 har gjort det mulig å bygge et særdeles kompakt objektiv, som likevel har en meget kjapp autofokus. 

Med bare 170 gram er dette objektivet svært diskret. En plastsolblender følger med, mens den mer tilpassede LH-XF35-2 metallsolblenderen kan kjøpes som tillegg. Objektivet er bygget overveiende i metall, har metallfatning og er værtettet på 8 steder. Det har også manuell blenderring.

Sammen med X-Pro2 eller hvilket som helst av Fujifilms systemkameraer er dette et utmerket «walkabout»-objektiv som ikke tiltrekker seg utilbørlig oppmerksomhet. Selv i moderat dagslys er fokuseringen med X-Pro2 lynrask, så du kan bokstavelig talt peke og skyte og få skarpe bilder. Her er det så lite glass å flytte at autofokusen er nær momentan.

Konstruksjonen er veldig lik vidvinkelen XF23mmF2 R WR og portrett-telen XF50mmF2 R WR, som sammen utgjør en fin kombinasjon til gatefotografering.

Konstruksjon. Metallkonstruksjonen gjør objektivet solid, og med fysisk værbeskyttelse er det et objektiv for alle forhold. Fin mekanikk og god betjeningskomfort. 9 linseelementer i 6 grupper, hvorav to asfæriske glass brukes til god korrigering av optiske feil. Fokuseringen er intern, og frontelementet roterer ikke under fokusering. Leveres med en rund solblender i plast.

Både JPEG-filer og RAW-filer fra dette objektivet korrigerer noen optiske feil i kameraet eller i software. Det gjelder også Adobes programmer, som leser av innebygde profiler og korrigerer fra disse.

FujiXF32_2__DSF0007_ISO_100_1-60_sec_at_f_-_2,2.jpg

Prisen ligger høyt i forhold til f.eks. Canon og Nikons f/1.8 normalobjektiver, men både konstruksjon og optisk kvalitet er av en annen orden for dette Fujifilm-objektivet. Vi mener dette er et prisgunstig kvalitetsobjektiv. 

Skarphet. Sylskarpt på alle blendere fra f/2 til f/11, men litt ekstra skarphet i hjørnene på blender f/4–5.6. Selv om diffraksjon påvirker skarpheten en aning fra f/11 er objektivet meget skarpt også på minste blender, f/16. 9 avrundede blenderlameller er ikke hverdagslig på et moderat normalobjektiv, men her har Fujifilm spandert dette, og det gir flott bokeh.

Fortegning. Objektivet er helt rettegnende.

Lystap. Litt synlige skygger ytterst i hjørnene på f/2, praktisk talt borte på f/4, og deretter ikke synlig.

Fargebrytningsfeil. Også her er korrigeringen av ypperste klasse. Vi har ikke kunnet se fargebrytningsfeil på noen av de hundrevis av bildene vi har tatt med dette objektivet.

Fokusering. Siden objektivet har internfokusering, endrer ikke lengden seg når man fokuserer. Dessuten er det svært lite masse som skal flyttes. Fokusering skjer med en intern motor, også når du fokuserer manuelt («focus by wire»). Derfor blir også fokuseringen ekstremt rask. Nærgrensen er ordinære 35 cm.

Oppsummert. Er du ute etter et godt normalobjektiv til Fujifilms X-system, står valget mellom dette og Fujinon XF35mm F1.4 R. Trenger du ikke det ekstra blendertrinnet, får du et like bra objektiv, som er hurtigere, har værbeskyttelse, er billigere, mindre og lettere. Fujinon XF35mm F2 R WR er ett av de beste normalobjektivene til APS-C-format, har en grei pris og perfekt til diskret reportasje og gatefotografering.

Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 1 - 2017

Fotomag-forside-2017_01_600x.jpg