Ennå er det meste spekulasjoner og uvisst, og mange spørsmål står ubesvart. Men vi prøver å forklare nærmere hva Nikon – slik vi ser det – gjør, og hvilke valg som er sannsynlige når de skal lansere et nytt system. Vi sitter ikke inne med noen hemmelige opplysninger fra Nikon, og baserer oss bare på det vi vet fra åpne kilder. Men vi tror også at mange års kommunikasjon med både Nikon og resten av bransjen gir oss et grunnlag for å øke forståelsen for hva som skjer i kulissene.

Det nye systemet vil ikke erstatte dagens speilreflekser, de vil leve side om side.

Nesten for selvsagt til å bli nevnt, men Nikon understreker dette likevel i sin pressemelding, formodentlig for å berolige sin trofaste skare brukere, som har investert i Nikon speilrefleks og tilhørende objektiver. Nikons utgangspunkt når de skal lansere et nytt speilløst system er ganske annerledes enn for Sony og Canon. Nikon er en tung aktør innen speilrefleks, og bortsett fra et halvhjertet minisystem (Nikon 1), har Nikon til gode å prøve ut et seriøst speilløst system på markedet. Det er speilrefleks som i overskuelig framtid vil utgjøre kjøttvekta i Nikons kameravirksomhet.

D850_24_70E_MBD18_front.JPGNikon D850 og de andre speilreflekskameraene vil fortsatt utgjøre tyngden av Nikons tilbud.

Foreløpig er det (bare) snakk om ett kamera.

Ja, i pressemeldingen 25 juli nevnes ett kamera, i entall. Men Nikon har selvsagt også en plan for flere kameraer. Det er heller ikke utelukket at de kan lansere flere kameramodeller med en gang, det vet vi ennå ikke. Men det sier seg selv at et nytt kamerasystem vil bygges ut systematisk med både flere kameraer, objektiver og tilbehør. Vi kan også regne med at Nikon vil gjøre det nye systemet kompatibelt med tilbehør som allerede er en del av Nikon-systemet (som blitzer). Den ukjente faktoren er hva slags spennende nyvinninger Nikon kan komme med som følge av mulighetene den speilløse teknologien gir.

Det er også snakk om flere nye objektiver.

Også her kan vi lese om objektiver i flertall i Nikons pressemelding. Offisielle detaljer kjenner vi ikke ennå, men nye medie-teasere mer enn antyder i hvert fall en normalzoom fra 24 mm. Det er også naturlig å spekulere i at Nikon i det minste vil kunngjøre et minimum av en «grunnpakke» objektiver, som vidvinkel-zoom, tele-zoom og kanskje en lyssterk normal. Vi tror også på lyssterke vidvinkler i tiden som kommer. Nikon har lang tradisjon for å utvikle vidvinkeloptikk, og geometrien i speilløse kameraer innbyr til mer effektive optiske konstruksjoner, særlig vidvinkler.

Big3_Lenses_100th_icon_image.jpgFår vi en hel pakke av profesjonelle zoomobjektiver, vidvinkel-, normal- og telezoom? Tiden som kommer vil gi oss mer informasjon.

Det nye kameraet vil ha FX-format (Nikon-lingo for fullformat).

Dette står også i pressemeldingen. Dermed er det ikke sagt noe som utelukker DX-format. Nå eller i fremtiden. Nikon har som regel lansert «fra toppen», dvs high-endprodukter først. Så har mer konsumentorienterte produkter kommet etter. Det er i proff- og entusiastmarkedet Nikon har sitt fotfeste - se bare på hvilke kameraer og objektiver de har satset på de siste par årene. Det er først og fremst Nikon D5, D500 og D850, men også D7500 - som har mye av teknologien til D500. 

Typisk for Nikon er at ny teknologi som introduseres i de avanserte modellene senere benyttes i mer konsumentrettede modeller. Det er derfor grunn til å tro at Nikon med denne nylanseringen ikke vil «spare på kruttet». Det første kameraet får FX-format, og kan ventelig sammenlignes med hva det skal være i ytelse og spesifikasjoner - både hos Nikon og konkurrentene.

Men det er ikke utenkelig at Nikon også dropper DX-formatet helt for de speilløse kameraene. Da de første digitale speilreflekskameraene dukket opp (og Nikon var blant de første), var det ekstremt kostbart å lage bildebrikker i «fullformat» 36 x 24 mm. I begynnelsen fikk vi bare mindre formater, og selv da de første fullformat/FX-formatkameraene kom, var det fremdeles de mindre formatene som stod for volumsalget. Store bildebrikker er nå mye billigere å lage, og både Canon, Nikon og Sony selger fullformatkameraer i Norge til under 15.000 kroner. Med mer elektronikk og mindre mekanikk, er det ingenting i veien for å gjøre de speilløse fullformatkameraene billigere å produsere.

Kameraet introduserer en helt ny objektivfatning. 

En ny objektivfatninger nødvendig når de først kommer med et speilløst system. Lekkasjer og patenter antyder at geometrien for den nye fatningen vil åpne for større diameter i både fatningen og lysåpningen, og dessuten være helt uten mekaniske overføringer. En stor diameter kan også muliggjøre effektiv bildestabilisering på bildebrikken, men dette er i dag bare spekulativt. 

Vi husker alle at Nikons lille speilløse system, Nikon 1, ble lansert med brak og bram i 2011. Dette systemet, basert på 1″ bildebrikke, ble en flopp. Selv om det var interessante teknologier og ideer der, er det ikke kommet nye produkter på mer enn tre år, og for kort tid siden kunngjorde Nikon at Nikon 1 er skrinlagt.

814YbzZC4bL._SL1500_.jpg

Nikon 1-systemet var aldri ment å konkurrere med eller erstatte speilreflekssystemet.

Nikons nåværende objektivfatning, F-fatningen, kom i 1959 med Nikon F. Den er imidlertid blitt modifisert mange ganger for å gi ny funksjonalitet, selv om den fysiske bajonetten har vært nærmest uendret i snart 60 år. Lysmåling med full blender, automatikk, autofokus, elektroniske informasjon, mekanisk og elektronisk blenderstyring - dette er bare noen av variantene. Nikon har publisert en utfyllende oversikt over hvilke kameraer som er kompatible med hvilke objektiver opp gjennom disse årene, i form av et Excel-regneark på flere sider (1,72 MP Excel-fil), men finner du det for detaljert, kommer du langt med denne oversikten som nettstedet Nikonians har publisert.

Det nye systemet og den nye objektivfatningen danner grunnlaget for Nikons fremtid innen fotografi. På sikt vil speilløse kameraer og objektiver utgjøre det store volumet i den øvre enden av fotobransjen. Det er derfor all grunn til å anta at Nikon har gjort alt for å gjøre det nye systemet «fremtidssikkert», og en måte å understreke dette på kan være å holde seg til ett format - FX-formatet.

Nikon vil også levere en ny adapter slik at Nikon-objektiver med F-fatning kan brukes på det nye systemet.

Dette ble også kunngjort i den første pressemeldingen for det nye systemet. Også dette er indirekte varslet i god tid, fordi Nikon-ledelsen stadig har understreket at høyeste prioritet for Nikon er å ivareta sin eksisterende kundemasse. Og den er jo basert på speilreflekskameraer og Nikon F-fatningen. Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at Nikon må legge avgjørende vekt på å gjøre de nye kameraene kompatible med de millioner av eksisterende Nikon-objektiver som fremdeles er i bruk.

Nikons egen teaser med den nye fatningen som tema, publisert 1. august 2018.

Spørsmålet er snarere hvordan denne kompatibiliteten blir ivaretatt. Naturligvis kommer ikke de nye kameraene til å gi autofokus med gamle manuellfokusobjektiver. Men i vrimmelen av objektivfunksjoner, bare for å nevne de nyere betegnelsene, AF, AF-D, AF-I, AF-S, G, VR, DX, E-type, er det usannsynlig at Nikon velger å lage en adapter eller et kamera som støtter all funksjonalitet for alle variantene. AF- og AF-D-objektiver har f.eks. ikke innebygd fokusmotor, og en adapter (eller kameraet) trenger derfor fokusmotor for å støtte autofokus med disse. G-objektiver (og E-type) har ikke blenderring, men baserer seg på elektronisk overføring av blenderverdier. E-type dessuten elektronisk styring av blenderen for bedre nøyaktighet.

Sannsynligvis vil den nye adapteren gi støtte for alle objektiver som ikke trenger mekaniske overføringer, men vi tror bare de nyere E-typeobjektivene (siden 2012) vil støttes optimalt, i og med at de er de eneste som styrer blenderen raskt nok og nøyaktig nok ved hurtige serieopptak.

Ambisjonene for det nye systemet er åpenbart store, Nikon snakker om «en ny dimensjon i optisk ytelse».

Selv om slike utsagn er åpenbart markedorientert, signaliserer de likevel høye ambisjoner. Dette burde være en selvfølge. Nikon har allerede brent seg på et nytt kamerasystem (Nikon 1) som hadde lavere ambisjoner og ga dårligere bilder enn speilreflekssystemet, og den tabben gjør de nok ikke igjen.

Men hva det vil innebære konkret, vet vi lite eller ingenting om. «Optisk ytelse» henger selvsagt mest sammen med objektivene, så vi velger å tro at dette varsler nye objektiver med nye optiske muligheter. Siden Nikons videoteasere allerede legger så stor vekt på fatningen, og patenter gir grunn til å tro at den nye fatningen er svært stor, kan det støtte spekulasjonene om ekstra lyssterke objektiver. Vi får se.

Nikon forplikter seg til fortsatt å utvikle speilreflekskameraer og -objektiver, for å gi fotografer «flere valgmuligheter».

Selvsagt. Noe annet ville vært selvmord for Nikon. Det vil ta tid, sannsynligvis lang tid, før nye speilløse kameraer og objektiver vil utgjøre hovedpilaren i Nikons kamerabusiness. Nikon har all interesse av å konkurrere med full oppmerksomhet i speilrefleksmarkedet. Der er Nikons fotfeste, der er de store kundene, der er de profesjonelle. Vi tror det er viktig for Nikon å markere at det nye speilløse systemet er et supplement, og ikke erstatter speilreflekssystemet. Det er også viktig at det blir lett og fornuftig for Nikonbrukere å benytte både speilrefleks og speilløst ved siden av hverandre. En myk overgang til speilløst krever at brukerne føler de ikke mister noe viktig, og at det nye de får gir en merverdi. Det skal bli spennende å se hvordan Nikon vil angripe disse utfordringene i praksis.

Lanseringen er bestemt til 23. august kl. 06:00 norsk tid, i følge nedtellingen på Nikons egen lanseringsside. Der ser vi også at det er satt av plass til fire nye teaservideoer (to er allerede på plass), så vi kan vente oss flere detaljer i dagene som kommer. Følg med!