At folk hadde ventet med spenning på lanseringen var det liten tvil om. Ryktene har gått lenge og det ene ryktet har vært villere enn det andre. Men nå var altså dagen her for å se hva nytt Leica hadde og melde.

Men før nyheten ble sluppet hadde Leicas hovedaksjonær og styreformann Andreas Kaufmann vært en tur i velvet og hentet ut det aller første eksemplaret som er laget av et Leica kamera, selve Ur-Leicaen! Den første prototypen som ble laget av Oscar Barnack i 1913. Etter sigende skal kameraet kun ha vært ute av velvet en gang tidligere i moderne tid.

_TRM3632_640x427.jpg

Et kamera som sjeldent er ute av velvet det oppbevares i: Det aller første Leica-kameraet.

Så tilbake til hva lanseringen faktisk skulle handle om: Leica M10.

Kamerahuset

Selve huset har krympet litt i dybde til ca 43 mm. Det kjennes godt ut i hånden. Balansen er fin. Nytt med denne modellen er et ISO-hjul på toppen, slik at du nå kan velge ISO uten å gå inn i menysystemet på kameraet. Det synes vi er et brukervennlig og klokt valg. Leica skriver at kameraet er værforseglet for vanlig bruk. Vi så Leica M10 i sølv og i sort finish. 

ISO

Når det gjelder ISO har Leica fått mer ut av kameraet, og du kan stille inn ISO mellom 100 og 50.000. Vi så flere store krystallklare print fra bilder tatt på 1600 ISO med Leica M10, det lover godt.

Søkeren

Synsfeltet i søkeren er økt med 30% og forstørrelsesfaktoren er nå 0,73. Takket være en økning på 50% til søkeren er den nå mye mer behagelig å bruke, spesielt for fotografer med briller utdyper Leica sin administrerende direktør.

Bildebrikke og prosessor

Leica M10 er utstyrt med en 24 megapixel CMOS fullformatbrikke som imponerte i skyggepartiene på de bildene vi ble presentert. Det lover godt. På baksiden av kameraet sitter det kun tre knapper, LV (LiveView), Play og Menu, en joystick og skjermen.

I M10 finner du også Leicas nye prosessor Maestro II. Med ny, raskere prosessor og 2 GB hurtigbuffer kan du ta opptil fem bilder per sekund i full oppløsning.

Har fått WLAN

M10 er det første kameraet i Leicas M-serie som har WiFi. Det gjør at det er enkelt å overføre filer til mobile enheter med Leica-M-App. Det er verdt å merke seg at det her overføres DNG filer (RAW filer), som gjør redigeringsmulighetene langt mer spennende f eks på en iPad (iOS 10.2 eller nyere). Det er også mulig å fjernstyre M10 via appen, hvilket er kjærkomment for mange.

Videomuligheten er fjernet

Det som kanskje ikke er like kjærkomment, er at Leica har droppet videomuligheten. Så langt vi kjenner til er kameraet mer enn godt nok utstyrt til at dette hadde vært mulig, men på dette punktet har altså Leica valgt å forenkle kameraet. 

I salg med en gang

Det er vanskelig å si om det er derfor Leica M10 vil koste et par tusen mindre, men den norske importøren forteller at kameraet vil ha en utsalgspris på kr 65.000.

Vi snakket med et par forhandlere som allerede hadde kunder på venteliste for Leica M10, og ekstra hyggelig for dem er at kameraet allerede slippes for salg i dag, 19. januar.  

Nedenfor kan du se vår video om Leica M10.

Vi kommer tilbake med full test av Leica M10 i Fotomag magasin. I mellomtiden finner du mer informasjon om kameraet på m10.leica-camera.com