Så lenge du ikke bretter den ut, ser den ut som en helt vanlig mobil med smal skjerm og tre kameraer. Men brettet ut, minner den mest om et lite nettbrett. 

Når vi ser på spesifikasjonene, er det ikke store forskjeller fra forgjengeren Galaxy Z Fold4. Men sjekker vi detaljene er forskjellene flere, og viktige. En ting er den fysiske konstruksjonen. Fold5 kan brettes helt sammen, uten noe mellomrom der den indre skjermen er brettet mot hverandre, slik det var på Fold4. Det gjør mobilen fra 1,2 til 2,4mm tynnere, og helt flat når den er brettet sammen. Fold5 er også ca. 10g lettere. Dermed føles den mer som en vanlig stor mobil, og er ikke mye tyngre enn konkurrentenes (ikke-brettbare) toppmodeller. Det er også indre fare for at ting skal komme i klem mellom de to skjermdelene.

006-galaxy-zfold5-icyblue-openfront.jpgSamsung Galaxy Z Fold 5 brettes ut til en 7,6″ stor skjerm , nesten som et nettbrett. Mobilen støtter S-Pen, men den må kjøpes ekstra. 

Utbrettet er den nær identisk, snaut 1 mm kortere i alle retninger. Skjermen er den samme, men frontglasset er oppgradert til nyeste Gorilla Glass Victus 2. Baksiden med kameraene har en silkematt overflate, mens den utbrettede skjermen har en fleksibel plastoverflate som dekker glasset. Vi synes den ytre oppgraderingen gjør mobilen mer attraktiv, og kvalitet og presisjon føles gedigent. Likevel: fremdeles ser og føler vi en antydning til «renne» i bretten når vi bruker den store innside-skjermen, uten at det føles plagsomt.

Kameraene

Galaxy Z Fold5 har tre baksidekameraer, og de er på små detaljer nær identiske med den imponerende Samsung Galaxy S23 Plus.

Sammenbrettet har hovedkameraet et 50 MP vidvinkelkamera (tilsv. 23mm) f/1.8 med dobbeltpiksel fase-AF (Dual Pixel PDAF) og optisk bildestabilisator (OIS). Dette kameraet tillater også filmopptak i 8K med 30bps.

Videoegenskapene til Galaxy Z Fold5 er lite endret siden Fold4. 8K-opptak kan nå leveres med 30p, mens 4K kan tas opp til 60p med hovedkameraet, 30p for de andre bakkameraene. Fremdeles er bildestabilisatoren av de beste blant mobilene.

Videre har det et 3x telefotokamera («66mm») med 10Mp f/2.4, PDAF OIS. Dessuten har du et 12 Mp ultravidvinkelkamera, 123° («12mm») f/2.2.

Kameraene er svært bra på stillbilder og video, med et lite forbehold for ultravidvinkel-kameraet, som er fiksfokus og uten fysisk bildestabilisator.

Mobilen har LED-lys, støtter panoramaopptak, og HDR. Dessuten får du 4K video med 60bps, FullHD med inntil 240bps og 720p med super-saktefilm opp til 960 bps (ca. 30–40x). 
Siden Galaxy Z Fold5 er en brettemobil, er den utstyrt med to sett selfie- eller frontkameraer: ett beskjedent 4Mp f/1.8 «26mm» vidvinkelkamera under skjermen når du har brettet den ut i full størrelse, og ett 10 Mp f/2.2 «24mm» frontkamera når enheten er brettet sammen. 

Også her har du 4K video og Full HD inntil 60 bps, med elektronisk bildestabilisering.

Teknikken er med andre ord på plass i fullt monn, og om noen litt nedlatende karakteriserer Galaxy Z Fold5 som en kontormobil, så er det i realiteten en bonus i tillegg til en fullbefaren kamera- og multimediemobil. Det skulle da også bare mangle, til prisen på ca. 21.000 og oppover.

Når Samsung Galaxy Z Fold5 er brettet sammen, ser den ut som en smal premium-mobil.

I hånden

Mobilen er slank, mye smalere enn de fleste andre premium-mobiler, med ca. 155 x bare 67mm sammenfoldet går den fint ned i en skjortelomme. En ny foldemekaniske bygger ikke ut slik som på Galaxy Z Fold4, det synes vi er en stor fordel både praktisk og estetisk. Skjermen, en 7,6″ 120Hz HDR10 AMOLED 2X-skjerm med 373 ppt oppløsning, er superb, akkurat som forgjengeren. Coverskjermen er bestykket med Corning Gorilla Glass Victus 2, en liten oppgradering fra Z Fold4.

Både hovedprosessoren og grafikkprosessoren er nye, og ytelsen er opptil 15–20 bedre enn hos forgjengeren i flg Samsung. Batteriet er det samme som på Z Fold4, men med litt kraftigere prosessor er batteritiden svakt kortere, likevel viser uavhengige tester 13–15 timer driftstid for nettleser og videostrømming. Dette er meget gode tider. Ikke fullt så imponert er vi av ladetiden, som er OK, men klart tregere enn mange konkurrenter.

Samsung Galaxy Z Fold5 har som største fordel at den både er kompakt (sammenfoldet) og kan brettes ut til en stor og praktisk skjerm til alt fra regneark og nettlesing av aviser og magasiner, til bildebehandling, videospilling og redigering. Sammenbrettet er skjermen også glimrende, den er da smalere, men ytelse og kvalitet er det ingenting å si på.

Denne mobilen har dessverre, som de fleste konkurrentene, ingen mini-jack for mikrofon / hodetelefoner, så du må ty til trådløse enheter. Det gir praktiske utfordringer ved lydopptak, mens både medhør via innebygde høyttalere og trådløse ørepropper gir god lyd.

Her finner du heller ikke plass for minnekort, men selvsagt er mobilen både støv/vannsikker (IPX8, inntil 1,5m i 30 min.).

FotoMag 5 - 2023 cover.jpg

Les hele testen, og se flere bilder og videoer i Fotomag 5 - 2023

Apper

Samsung Galaxy Z Fold5 leveres med Android 13, en foto- og videoapp, med Pro-modus for stillbilder og video, samt mulighet for å bruke RAW-format. En rekke nyttige kamerafunksjoner er på plass, som nattfoto, matbilder, saktefilm i flere varianter, portrettvideo og «regissørens visning», som lar deg skifte mellom selfie-kamera og de ulike objektivene med forhåndsvisning. 
Normalt benytter du full automatikk, som fungerer upåklagelig, men du kan også stille inn både avstand, lukker, blender og mer i pro-modus. 

Råfilene er av de bedre vi har sett på mobiler, men også her vil du ofte få subjektivt bedre resultat med JPEG og automatikk. Redigerbarheten for RAW-filene er heller ikke all verden. Det samme gjelder HDR-video, som kan gi bedre dynamikk, men du er avhengig av kompatibel software eller hardware for å utnytte det.

Vurdering

Samsung troner høyt på allsidighet og brukervennlighet med Galaxy Z Fold5, og kameraene er på høyde med Samsungs bedre mobiler, med unntak av ultravidvinkel og «bare» 3x telefoto. Prisen er stiv, men du får mye for pengene.