En av utfordringene for Nikon, som andre kameraprodusenter, er å differensiere mellom produktene – både for å levere produkter i ulike prisnivåer, men også for å treffe publikums ønsker og behov. Der har D7000-serien, med Nikon D7000, D7100 og D7200 vært en stor suksess. Dette er kameraer som skyter over ambisjonene til den typiske  hobby- og familiefotografen, ved at de har med seg stadig flere egenskaper de arver fra mer profesjonelle modeller. Men det er også kameraer som treffer de mer ambisiøse, som vet å sette pris på avanserte muligheter, og som tar dem i bruk.

[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag 4 - 2017. Les hele testen her]

Derfor er ikke Nikon D7500 direkte billig. Du skal prioritere fotografering for å punge ut 14.000 bare for selve kamerahuset. Det er billigere enn D500, som det slekter mest på. Men så har det heller ikke de profesjonelle egenskapene til D500 som forsvarer den ekstra kostnaden.

For å ta det siste først: D7500 henter bildebrikke og det viktigste fra D500s 4K video­egenskaper, får med seg lysmåleren og den fine og brukervennlige vippbare pekeskjermen (men oppløsningen er lavere), den har Wi-Fi og blåtann som D500, men i et mye lettere hus, og til bare 2/3 av prisen. 

Samtidig har de spart, ikke bare i forhold til proffmodellen D500, men også i forhold til forgjengeren, D7200.

Der D7200 hadde to minnekortplasser, har D7500 bare én, og der D7200 hadde mulighet for WiFi-oppkobling med NFC. D7200 hadde også litt bedre batteritid, samtidig som det ikke kommer noe batterigrep for D7500, i hvert fall ikke fra Nikon. Det er også et tvilsomt fremskritt at D7500 ikke lenger er like kompatibel med en del eldre, manuelle Nikon-objektiver (AI). 

Ellers står Nikon D7500 godt på egne ben. Det har altså en 21 Mp CMOS-brikke, som bidrar til at topp skuddhastighet nå er 8 bilder per sekund. Med denne bildebrikken er også ISO-følsomheten bedre – den er nominelt ISO 100–51.200, men kan utvides til hhv. ISO 50 og heftige ISO 1.640.000.

D7500_front.jpg

Som nevnt «arver» D7500 også videoegenskapene fra D500. Det betyr at kameraet kan ta opp 4K video (3840x2160) med opp til 30 filmruter i sekundet, men ikke i bildebrikkens fulle bredde. Kameraet trekker ut et utsnitt på ca. 1,5x fra bildebrikken, som allerede har en beskjæringsfaktor på 1,5x i forhold til fullformat. Men det innebærer også at 4K video er direkte utlest, piksel for piksel. Ved å unngå skalering beholder Nikon D7500 utmerket kvalitet på 4K videoopptak.

Tar du opp Full HD video, får du ingen beskjæring, og du kan få myke opptak inntil 60 bps, attpå til med digital bildestabilisator.

Nikon D7500 har også mikrofoninngang og utgang for hodetelefon.

Autofokus og ytelse

Autofokusen er den samme som i D7200, som opprinnelig kom fra Nikon D300 med 51 AF-sensorer. Men her får den hjelp av en kraftigere prosessor og er dessuten koblet til den nye lysmåleren med 180.000 RGB-sensorer som også byr på motiv- og ansiktgjenkjenning.

Autofokusen fungerer da også svært bra. Etter vår mening er D500 i dag det beste på å følge motiver med autofokus, uansett format, ikke minst pga. koblingen med lysmåleren. D7500 har «bare» den «gamle» AF-sensoren fra D300 og D3, men med nyere prosessor og bedre lysmålerkobling betyr det at du i praksis får AF-egenskaper på nivå med hva de ypperste proffkameraene hadde for 8-10 år siden. 

Litt salt i såret: Du kan ikke forvente mye hjelp av autofokus når du tar opp video. Da brukes ren kontrastbasert fokus, og kameraet har ikke den samme kjappe og myke fokuseringen som mange speilløse kameraer har, eller de av Canons speilreflekskameraer som bruker Dual Pixel AF (og det er nå de fleste).

D7500 har også fått den samme automatiske AF-fininnstillingen som D500. Med denne kan du hvor som helst, så lenge kameraet er på stativ, gjennom en enkel prosess kalibrere kameraets autofokus for ett bestemt objektiv, optimalisert for en bestemt avstand. Og lagre kalibreringen i kameraet. Du trenger ingen andre hjelpemidler enn et motiv du kan stille skarpt på.

Nå har også D7500 fått en større buffer, som gir inntil 50 RAW-bilder i en sekvens (14-bits, tapsfri komprimering), eller 100 JPEG-bilder.

Responsen er ellers meget bra, det føles ikke som du har et «amatørkamera» i hendene. Både oppstartstid og AF-respons er kort og kontant, og avspilling fra bilde til bilde (f.eks. ved hjelp av pekeskjermen) går uten umotiverte pauser.

D7500_back.jpg

Kamerahus og betjening

Nikon D7500 er velbygd med kropp i magnesiumlegering og er godt værbeskyttet. Det har også et godt grep med god friksjon slik vi er vant med fra Nikon. Ergonomien er svært lik den vi kjenner fra D7000-serien, og har du ikke en D7200 ved siden av er det ikke sannsynlig at du merker at søkeren er litt større. 

Du kan kommunisere via Wi-Fi og Bluetooth med en smartmobil eller nettbrett (iOS og Android) med Nikon SnapBridge-appen. Vi må tilstå at vi ikke er veldig imponert over denne appen, den er ikke veldig stabil, og gir lett forventninger om bildeoverføring kameraet ikke innfrir.

Poenget er at du med blåtann alltid kan ha kommunikasjonen på, og overføre bilder og videoer i bakgrunnen. Men skal du overføre noe annet en bilder i Facebook-størrelse, fungerer løsningen dårlig.

Nikon har også beholdt den innebygde blitzen, som i tillegg til opplettingslys kan brukes som trigger i et flerblitzsystem.

Bilde- og videokvalitet

Da vi testet Nikon D500 skrev vi at bildekvaliteten er den beste i sin klasse, dvs. APS-C-format systemkamera. Det er kommet nye kameraer på markedet siden det, men Nikon D7500 har med samme bildebrikke ingen problemer med å måle bildekvalitet med hva det skal være. Dynamikk, støy, farger, definisjon – her får du mye for pengene. Som vi har skrevet før – den tid er forlengst passert da dagens digitalkameraer leverer en bildekvalitet de fleste ikke kan utnytte.

Videokvaliteten er også blitt bra. Utmerket for 4K video, med direkte pikselutlesning. Pass bare på fokusen. Vi har tidligere kritisert Nikon for kvaliteten når video skaleres, men der har det skjedd mye. Vi har ingen betenkeligheter med å bruke Full HD video fra D7500 (se vårt eksempel).

Nikon D7500 er en av de beste bildefangerne på markedet. Ikke størst, raskest eller best i alt, men bilderesultatene står bra.

[Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 4 - 2017 her]

FM4-17_COVER_400px.jpg