Det var Digital Photography Review som meldte at årets objektivkatalog fra four-thirds.org (lenke til PDF-fil) bekrefter at all produksjon av Zuiko Digital FourThirds-objektiver er avsluttet. Four Thirds var forløperen til dagens speilløse Micro Four Thirds-kameraer og -objektiver, og ble offisielt presentert med Olympus E-1 den 23. juni 2003.

Standarden ble utviklet av Olympus og Kodak i fellesskap, før bl.a. Panasonic og Leica sluttet seg til litt senere. Dette var speilreflekskameraer konstruert fra bunnen av for digital fotografering, med en overdimensjonert objektivfatning og bildebrikker med 2,0x «crop-faktor» (Four Thirds-formatet er 17.3 x 13 mm, med en diagonal på ca. 21,5 mm). Siste Olympus speilreflekskamera ble E-5, lansert på Photokina i 2010. Panasonic produserte to Four Thirds speilreflekskameraer: Lumix DMC-L1 som kom i 2006, og Lumix DMC-L10, som kom året etter. Leica solgte sin (Panasonic-produserte) utgave av Lumix L-1 under navnet Digilux 3 fra 2006. 

Panasonic G1 (2)8805.jpgPanasonic Lumix DMC-G1

Dagens livskraftige Micro Four Thirds-standard ble innledet med lanseringen av den speilløse Panasonic Lumix DMC-G1 rett før Photokina i 2008. Kameraet hadde samme Four Thirds-brikkeformat som de første Four Thirds-kameraene, men en mindre objektivfatning med kortere registeravstand etter som speilhuset var borte. Allerede på den tiden fikk vi vite av kilder i Panasonic at det hele tiden var speilløse kameraer som var Panasonics plan da de sluttet seg til Four Thirds-konsortiet. Og i 2008 mente de at tiden og teknologien var moden for å droppe speilet og satse på et heldigitalt system med elektroniske søkere. Olympus fulgte etter med først Olympus PEN-serien i 2009, og i 2012 kom Olympus OM-D-serie med E-M5.

Det som først og fremst kjennetegner disse kameraene og deres objektiver, er at det meste av mekanikken er erstattet med elektronikk, og at utstyret blir svært kompakt sammenlignet med konkurrerende systemer med APS-C-format eller fullformat bildebrikker. Akkurat nå er det Olympus OM-D E-M1 Mark II og Panasonic Lumic DC-GH5 som troner utvalget av Micro Four Thirds- produkter fra de to speilløse pionerene.

GH5_LKIT_slant_K.jpgPanasonic Lumix GH5

OM-D_E-M1_Mark_II_EZ-M1210__Product_010.JPG

Olympus OM-D E-M1 Mark II