Nikon har gjort det før. Da de lanserte Nikon D3 i 2007, innledet det en ny æra for Nikon. Nikons første fullformatkamera gjorde Nikon i stand til å gjenerobre tapte proffmarkeder fra Canon. Og året etter kom D700 – med nesten de samme egenskapene, men mindre og lettere, uten batterigrep. Og til en lavere pris.  

Det er stor forskjell mellom ‘radarparet’ Nikon D3/D700 på den ene siden og Nikon Z 9 / Z 8. Det er 15 år og en hel æra mellom disse kameraparene. Det er også mange forskjeller mellom premium speilreflekskameraer og dagens avanserte speilløse. Men det finnes også klare paralleller. 

Bildeegenskapene og ytelsen var nesten identiske, som med Z 9 og Z 8. Da som nå hadde det store kameraet kraftigere grep og større batteri, og det var noen små detaljer som fotografer med spesielle behov la vekt på. Men nå som i 2007 er disse modellparene identiske når det kommer til fotografiske egenskaper. Det er m.a.o. ikke sammenligning av bilde­egenskapene vi kommer til å legge vekt på her. Selv om Z 8 har fått et par nye finesser, som Z 9 sikkert får i fremtidige fastvare-oppdateringer.

For å ikke trøtte våre lesere skal vi ikke gjenta alle egenskapene som er like for Nikon Z 8 og Z 9, vi vil heller peke på de tingene som skiller dem. Vi har heller ikke hatt mulighet til å sammenligne de to kameraene side om side over tid. Ellers anbefaler vi å lese vår test av Z 9 i Fotomag nr. 1 - 2022. Det meste av det som står der gjelder også for Z 8.

Z8_back__ __.jpg

I hånden

I hånden er Nikon Z 8 som en Z 9 uten vertikalgrep. Det er fremdeles et kraftig og ganske stort kamera, litt større en f.eks. Sony A1. Vekten er 910 gram med batteri, men batteriet er også mindre enn på Nikon Z 9 – EN-EL15c batteriet er det samme som batteriet til Z 7II og Z 6II, og kan lades i kameraet via USB. Batteriet er dessuten kompatibelt med en lang rekke Nikon-kameraer, fra D500 og D750 til D850 og de første Z 6 og Z 7, men ikke alle kan lades i kameraet. Du kan også bruke EN-EL15/a/b i Z 8, men da får du mindre effekt. Til Z 8 kan kjøpes batteri- og vertikalgrepet MB-N12, da øker batterikapasiteten nesten til det dobbelte, samtidig som størrelsen og vekten øker. 

Batterikapasiteten blir selvsagt ikke den samme som på Z 9. De sammenlignbare CIPA-målingene sier 340 bilder, men i virkeligheten kan du ta langt flere, og ta opp lange videosekvenser. Vi klarte langt over 1000 bilder, og da var det mer igjen på batteriet. Nikon Z 8 har to USB-C-kontakter, der den ene kan benyttes til lading (f.eks. fra en nødlader) samtidig som den andre brukes til kommunikasjon. Siden Z 8 ikke har egen LAN-kontakt, kan du bruke den ene USB-C-inngangen med Ethernet-adapter (ekstrautstyr).

Spesielt for Z 8 er også støtte for det komprimerte formatet HEIF, som et alternativ til JPEG (du kan også bruke JPEG). Siden HEIF-filene er 10 bits, får du bedre dynamikk i filene og mer «å gå på» enn JPEG.

Autofokusen er den samme suverene som hos Z 9, med den lille forskjellen at Z 8 i tillegg har fått støtte for å spore fly. Det har også litt bedre følsomhet i svakt lys, og kan gjenkjenne motivtyper ned til -9 EV. Da er det nesten stummende mørkt.

Her er heller ingen mekanisk lukker, men den samme superhurtige elektroniske lukkeren som i Z 9. Skuddtakten er også den samme, opp til 30 bps (JPEG) og 20 bps (RAW) i full oppløsning, med motivsporing.

Nikon har også valgt en annen minnekortløsning. Z 8 har to minnekortplasser, men bare det ene støtter CFexpress B (og XQD-kort), mens det andre tar SD-kort av den raske UHS II-typen. Mange som har skuffene fulle av SD-kort vil sette pris på å kunne bruke disse fortsatt, mens noen finner det upraktisk med to ulike kortstandarder.

For ytelsen spiller det liten rolle, i ekstreme tilfeller blir bufferen litt mindre (men den er allerede formidabel med UHS II Sd-kort), og 8K video gir begrenset opptakstid. Opptakstiden med CFexpress-kort er ca. 90 minutter, vel 70 % av hva Z 9 klarer. I praksis vil det være batteri- og minnekortkapasitet som setter grensene.

Z8_0234.jpg

Søker og bruk

Søkeren i Nikon Z 8 er den samme som i Z 9, og etter vår mening blant de aller beste å bruke. Det er tilnærmet null tidsforsinkelse, ingen blackout og meget rask frekvens og oppleves så nær en analog søker du kan komme i dag. At noen konkurrenter har enda høyere oppløsning, er ikke noe du tenker over. 

Kamerakroppen er bygget i magnesiumlegering og nytt karbonfiberforsterket kompositt-materiale, og skal være minst like hardfør og værsikker som D850. Merk også at Z 8 ikke har innebygd GPS, men det finnes adaptere som ordner dette.

Video- og bildekvaliteter

Nikon Z 9 var da det kom, uten sammenligning det beste kameraet Nikon har laget for video. Som et lettere kamera enn Z 9 er Z 8 enda bedre egnet til «enmanns-band», fotografer som jobber alene eller uten stor rigg. Trenger du full rigg, kan du selvsagt bruke det også på Z 8. Videoegenskapene er ellers på et høyt profesjonelt nivå.

Det samme gjelder stillbildeegenskapene. Her er faktisk Z 7 II i samme liga, bortsett fra autofokus, bildestabilisator og rå ytelse. Her er faktisk Z 8 på noen punkter et hestehode foran selv Z 9, men det er flisespikkeri. Med Z 8 har Nikon to toppkameraer som utfyller hverandre mer enn de konkurrerer.

Z 8 vinner på portabilitet, vekt og selvsagt på pris. Du inngår ytterst få kompromisser med Z 8, men trenger du topp strømkapasitet, innebygd vertikalgrep og motvekt til tunge teleobjektiver, er det kanskje verd å punge ut de ca. 17.000 ekstra som flaggskipet Z 9 koster.