Kameraet, som retter seg til profesjonell videoproduksjon, hører til de håndholdte videokameraene som gjerne brukes av videojournalister og andre som produserer video utenfor studio. Det er på mange måter et alternativ til video med speilreflekskameraer for den som i liten grad trenger stillbilder.

Kameraet har fastmontert objektiv, en Leica Dicomar 4K med 20x optisk zoom og bildevinkler tilsvarende 24–480 mm. Den store vidvinkelen på 24 mm oppnås med 4K-opptak og 17:9 bildeformat, mens UHD og Full HD-opptak med 16:9-format gir bildevinkel tilsvarende 25,4 mm. Kombinert med den kraftige tele-effekten og en hybrid optisk/elektronisk bildestabilisator som registrerer og korrigerer kamerabevegelse langs fem akser, fremstår Panasonic HC-X1 som et fleksibelt verktøy til alle slags opptak i felt.

X1_front.jpgDen kraftige 20x Leica-zoomen dekker bildevinkler tilsvarende 24–480 mm.  

Tilpasset praktisk videoproduksjon
Denne typen videokamera er både i form og funksjoner praktisk tilpasset videoopptak, mens stillbildefotografene bør se seg om etter annet utstyr. Zoomen er selvsagt elektronisk, og kameraet er utstyrt både med autofokus og automatisk eksponering. Men tre kraftige ringer rundt objektivet åpner også for manuell fokus, manuell zooming og manuell blenderstyring (iris). En 3,5" monitor innfelt i håndgrepet kan trekkes ut og vris 270 grader vertikalt for både høyt og lavt standpunkt, samt selfie-muligheter. Den elektroniske søkeren er en 1,8 Mp OLED-søker med «superb» fargegjengivelse, i følge Panasonic.

X1_side_utsnitt.jpg

Allsidige funksjoner tilgjengelig fra sidepanelet.

Profesjonell betjening
Sidepanelet er utstyrt med en lang rekke knapper og betjeningsfunksjoner, og flere er tilgjengelig på LCD-skjermens berøringspanel. Her er selvsagt funksjoner som innebygd ND-filer i flere trinn, programmert fokusovergang og eksponeringsknapp (gain selector). Fra sidepanelet styres også lydfunksjonen. Kameraet kommer med en medfølgende mikrofon i håndtaket, men har to uavhengige lydkanaler som kan betjene ulike mikrofoner og linjesignal. Med en ekstra trådløs modul kan kameraet fjernstyres fra en iPad.

Den optiske bildestabilisatoren er betydelig forbedret fra tidligere modeller i dette segmentet, og i Full HD-modus får den ytterligere hjelp av elektronisk stabilisering. Autofokusen har en kraftig mikromotor og fire linsegrupper beveges internt og uavhengig. Kameraet støtter automatisk følgefokus, og autofokusen kan i høy grad optimaliseres mht hastighet, tracking-følsomhet og AF-bredde.

I HD-modus kan HC-X1 ta opp langsom film i 100 eller 120 bps, og er dessuten utstyrt med variabel bildefrekvens fra 2  til 60 bps. 

Opptakene lagres på to SD minnekort, enten i serie eller samtidig. I skrivende øyeblikk er ikke pris eller leveringstid kjent.