Etter en dag med Nikon Z under Nikons lansering i London, besøkte vi Interfoto i Oslo under deres lanseringsarrangement for Nikon Z-systemet. Der lot vi oss intervjue om vårt førsteinntrykk av Nikons nye speilløse fullformatsystem.

Fotomags redaktør Toralf Sandåker deler sitt førsteinntrykk av Nikon Z med Interfoto på lanseringsdagen 23. august.

Nikon Z er et kamerasystem som man kan si kommer sent, men godt. Nikon har jo prøvd seg tidligere, med Nikon 1-systemet, som ble lansert for 7 år siden. Kameraene hadde 1-tommer bildebrikke, og systemet floppet, før Nikon for kort tid siden erklærte produksjonen for offisielt avsluttet. Det floppet litt fordi Nikon 1 kom på feil tidspunkt, og litt fordi Nikon gjemte bort avansert teknikk i små kameraer der det knapt var mulig for bevisste fotografer å gjøre egne innstillinger. Nikon har ikke råd til en slik bommert på nytt.

814YbzZC4bL._SL1500_.jpgNikon 1 skulle friste dem som ville «oppgradere» fra mobil og kompaktkamera, men unngikk med flid å friste den typiske Nikon-fotografen.

Noe må Nikon ha lært av Nikon 1-stuntet. De lærte kanskje litt om hvordan man ikke angriper det «speilløse markedet», og kanskje viktigere: litt om å konstruere kameraer (nesten) uten mekanikk som virkelig utnytter mikroprosessorer til å oppnå ytelse. For Nikon 1-kameraene hadde høyere ytelse enn nesten alt annet du som forbruker kunne kjøpe av kameraer for 7 år siden. Signalprosessoren i Nikon 1 behandlet mer bildedata hvert sekund enn selv Nikon D5, uten at Nikon kommuniserte dette godt til kundene. For kundene var de som egentlig ikke var interessert i fotografi, i motsetning til den vanlige Nikon-bruker.

Z7_Z6_back___.jpgNikon-brukere vil kjenne seg raskt igjen i Nikon Z-kameraene. betjeningen er i høy grad den samme som på Nikons fullformat speilreflekskameraer.

Nikon Z – endelig

Tilbake til laboratoriet må Nikon ha gått grundig til verks for å gjøre ting riktig på andre forsøk. Og det har tatt tid. Det har tatt så mye tid at det bare er lille Pentax som ennå ikke har et reelt speilløst alternativ å tilby. Det virker som Nikon har tatt «samling i bånn» og bestemt seg for å gjøre akkurat det de er best på: å lage gode brukskameraer for dedikerte fotografer, med tilsvarende objektiver i det klassiske 35mm-formatet, også kalt FX-format eller fullformat. For under lanseringen av Nikon Z har ikke DX-formatet fått så mye som en kalori oppmerksomhet.

DSC01202_FE 24-70mm F4 ZA OSS_ILCE-7M3_1-30 sec at f - 4,0.jpgFotomags redaktør legger hendene på Nikon Z7 for første gang under Nikons pressevisning i London «dagen før dagen». (Foto: Bjørn Birna Rørslett).

Foreløpig kan vi omtale de to nye kameraene, Z7 og Z6 under ett, som Nikon Z. Til det ytre er de nemlig identiske, med unntak av navneplaten nederst til venstre på fronten. Betjening, søker, skjerm – du klarer ikke skille de to kameraene overflatisk. Størrelsen er ganske lik Sonys A7R III og A7 III, og det er liten tvil om at det er disse kameraene Nikon Z vil bli sammenlignet med. Nikon Z er litt bredere og høyere enn Sony-kameraene, men også tynnere. Vekten er nesten lik, Nikon Z veier 675 gram med batteri og minnekort, Sony A7R III og A7 III henholdsvis 657 og 650 gram.

Det er altså kompakte kameraer vi snakker om, men Nikon har gitt oss et bedre og kraftigere grep enn Sony A7-serie, og de få millimetrene ekstra som gjør at fingrene hos de fleste får plass mellom kamera og objektiver. Betjeningen er riktig så lik det Nikon-brukere er vant til – det virker som om Nikon har prøvd å beholde mest mulig av ergonomien og brukervennligheten fra sine fullformat speilreflekser, og især får Nikon Z oss til å tenke på D850 – dog i et mindre format.

FTZ-adapteren

FTZ_angle3___.jpgAdapteren FTZ sikrer at du kan benytte rundt 360 Nikkor speilrefleksobjektiver med F-fatning på Nikon Z. Av disse er 93 objektiver med innebygget fokusmotor fullt kompatible med autofokus. Det er stort sett det meste som er laget de siste 20 årene. I tillegg vil alle objektiver med F-fatning dra nytte av den innebygde bildestabilisatoren. Objektiver med VR (optisk bildestabilisator) vil fungere sammen med bildestabilisatoren i kameraet. Nikon Z-kameraene har en innebygd 5-aksers bildestabilisator som kompenserer inntil fem trinn for lukkerhastihet og skarphet. Full nytte av bildestabilisatoren får du med de nye Nikkor Z-objektivene.

Vi har prøvd FTZ-adapteren både med små og store F-objektiver, både automatiske og gamle manuelle, og sett at de virker som lovt. Adapteren har innebygd stativfeste, er som kameraene og objektivene godt værsikret, veier bare 135 gram, men virker svært solid. Alle overføringer skjer elektronisk, men FTZ har også en blenderspak for de AF-objektivene som ikke har elektronisk blenderstyring.

Vi mener at FTZ-adapteren er det viktigste produktet Nikon lanserte denne uken. Med så bred støtte for eldre speilrefleksobjektiver vil Nikon-brukere kunne beholde sine speilreflekskameraer og -objektiver og bruke de nye Z-kameraene som et kompakt supplement. Dermed har Nikon staket ut kursen for en smidig og langvarig overgang til speilløse kameraer slik de lovte sine brukere.

Objektivfatningen

Z7_front___-2.jpg

Den nye Z-fatningen er som de fleste nå har fått med seg, stor. Effektiv åpning er hele 55 mm i diameter, det er 11 mm større enn Nikons F-fatning for speilrefleks. Nikon sier at dette er for å gi helt nye muligheter til å konstruere bedre og mer lyssterk optikk, noe som understrekes ved at de samtidig med lanseringen av Z6 og Z7 forhåndslanserte det ekstreme objektivet Nikon Z Noct 58 mm f/0,95. Nikon Z-fatningen er større enn Canons EF-fatning (54mm) og Sonys E-fatning (46,1mm), samt Sony/Minolta A-fatning (49,7mm). Nikon Z har også svært kort registeravstand (avstanden mellom objektivfatning og bildebrikke/filmplan). Den er bare 16 mm, til sammenligning har Sonys speilløse kameraer 18mm, Leica L (Leica SL/T/TL/CL) har 20mm, og Leica M 27,8mm – for å begrense oss til fullformatkameraer.

Z7_Noct___.jpgNikon Z7 med Z Nikkor Noct 58mm F0,95, som er under utvikling. Den store fatningen har gjort det mulig for Nikon å utvikle dette objektivet.

Underveis har Nikon gjentatte ganger forsikret at et prioritert mål for det nye speilløse systemet er å ivareta eksisterende brukere, og ikke minst invsteringen kundene har gjort i Nikon-objektiver. Det er rundt 100 millioner Nikon-objektiver der ute, og selv om Nikon har laget speilreflekskameraer med samme bajonett i nesten 60 år, er de aller fleste objektivene laget de siste 20 årene.

Det var en klar forutsetning at Nikon primært ville ha med alle nåværende Nikon-eiere. Jakten på nye brukere fikk komme i neste rekke. Utfordringen var å utvikle det eller de kameraene som i størst mulig grad ivaretar behovene til de fleste nåværende Nikon-brukere. Og det er ikke, som noen kanskje ville tro, de tunge yrkesbrukerne.

Det er altså to nye kameraer Nikon lanserte denne uken. Bortsett fra selve bildebrikkene, og det som hører med disse, er de identiske. Her er noen nøkkelegenskaper for de to kameraene:

Bildeoppløsning

Mens Z7 leverer bildefiler på 45,7 megapiksler, akkurat som Nikon D850, er bildeoppløsningen til Z6 24,5 megapiksler, nesten det samme som Sony A7 III, som nok er hovedkonkurrenten til Nikon Z6. Begge er bakbelyste CMOS-brikker. Nikon oppgir aldri hvem som masseproduserer bildebrikkene, men konstruksjonen er Nikons egen.

Z7_image_sensor_02_Nikon PC-E Micro Nikkor 85mm f-2.8D_NIKON D810_1-125 sec at f - 20_1164px.jpgFullformatbrikken i Nikon Z7 er en videreutvikling av den som sitter i D850. Nikon sier at Z7 har bedre bildekvalitet enn D850.

ISO-følsomhet

Nikon har ikke falt for fristelsen til overdrive den nominelle ISO-følsomheten. Nikon Z7 har laveste ISO 64, mens høyeste nivå er på ISO 25.600. Følsomheten kan overstyres nedover til ISO 32, eller presses til ISO 102.400. Nikon Z6 er mer følsom. Der starter følsomheten på ISO 100 og strekker seg til ISO 51.200. Kan også overstyres til henholdsvis ISO 50 og ISO 204.800. 

Vi har ikke kunnet ta med oss bildefiler, så en vurdering av støy og dynamikk ved ulike ISO-nivåer må vente til vi kan gjøre en endelig test.

Z7_Z6_top___.jpgNikon Z6 ovenfra. Legg merke til det store displayet til høyre for søkeren. Legg også merke til «grønn auto» og tre brukerdefinerte innstillinger.

 

Opptakshastighet

Begge kameraene har 5,5 bilder/sekund ved innstillingen High Speed kontinuerlig, men de skiller seg når du bruker utvidet modus: 9 bilder/sekund for Z7 og 12 bilder/sekund for Z6. Så vidt vi har fått med oss, innebærer uvidet modus at lysmåleren låses på første eksponering. Det er foreløpig uklart om 9 og 12 bps er med kontinuerlig autofokus. 

Z7_24-70_4_SB5000_front_Nikon AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300mm f-4.5-5.6G IF-ED_NIKON D810_1-125 sec at f - 20.jpg

Blitz

Blitzsynkronisering skjer ved 1/200 sekund, men kameraene støtter også høyhastighetssynkronisering. Nikon Z er en del av Nikon Creative Lighting-konseptet, benytter samme eksterne blitzer som Nikon speilreflekskameraer og er fullt kompatible med både radiokontrollert Advanced Wireless Lighting med SB-5000 (krever WR-R10 Wireless Remote Controller) og optisk kontrollert blitz som med f.eks. SB-700.

Nikon Z7 AF-skjerm.jpg

AF-punktene til Nikon Z7 dekker nesten hele bildeformatet.

Autofokus

Mens begge kameraer har en hybrid fase- og kontrastbasert autofokus på bildebrikken, er det forskjell på antal faseregistrerende AF-punkter. Nikon Z7 har 493 punkter, mens Z6 har 273 punkter, i begge tilfeller dekkes nesten hele formatet, ca. 90 %, en viktig forbedring fra Nikons speilreflekser. Vi må komme tilbake til AF-ytelsen når vi tester kameraene, men under vår lille dag med Z7 og Z6 opplevde vi autofokusen som kontant og effektiv. Vi hadde også med oss Sony A7 III, og kunne ikke påvise noen store forskjeller med vår uhøytidelige sammenligning.

Batteri

EN-EL15b.jpgDet nye EN-EL15b-batteriet er kompatibelt med tidligere EN-EL15-batterier, men støtter i Nikon Z6 og Z7 USB-lading i kameraet.

Nikon Z7 og Z6 har fått en ny batteritype, EN-EL15b, men den fysiske størrelsen er den samme som de eldre EN-EL15a og EN-EL15. Disse kan også brukes, men da mister du muligheten til å lade batteriene direkte i kameraet via USB, som du kan med nye EN-EL15b, og batteritiden er litt kortere. Mens Z6 skal klare 310 eksponeringer per lading (CIPA-tall) oppgir Nikon Z7 til 330 eksponeringer. Målemetoden til CIPA er lite egnet til å gi et realistisk bilde av faktisk batteritid for speilløse kameraer. Vår erfaring er at batteritiden i praksis er mye lenger enn CIPA-tallene skulle tilsi. Samtidig er CIPA-tallene for batteritid for speilreflekskameraer erfaringsmessig urealistiske når disse brukes til videofilming eller med liveview. Speilløse kameraer er konstruert fra grunnen for å benytte liveview, og har ingen handicap når det gjelder opptakstid med video. Der oppgir Nikon ca. 85 minutter for begge kameraene på en batteriladning.

Nikon Z kommer levert med ekstern batterilader, men kan også lade via USB-kontakten i kameraet. Senere vil Nikon levere et batterigrep, MB-N10, med plass til to batterier.

Video

For videofotografer synes det som om Nikon Z6 er å foretrekke. Mens de to kameraene deler de fleste egenskapene, får du 4K video med full pikselutlesning fra hele bildebrikken med Z6, i praksis informasjonen fra 6K oppløsning tnedskalert til 4K. Z7 gir bare 4K video fra DX-utsnitt med denne høye kvaliteten, da nedskalert fra 5K oppløsning. Tar du opp 4K video med FX-format på Z7, benytter kameraet linjesprang, som gir lavere kvalitet på ferdig film. 

Z7_24-70_4_ME-1_Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f-2.8G IF-ED_NIKON D810_1-125 sec at f - 20.jpgVideoegenskapene til Z6 og Z7 ser svært lovende ut. De er litt bedre spesifisert enn for Sony A7R III og A7 III, men ikke på nivå med spesialister som Sony A7S-serien eller Panasonic Lumix GH5/GH5S.

4K video spilles inn med opp til 140 Mbps datastrøm og 30 bilder per sekund opptakshastighet. Nikon Z støtter HDMI ut med Atomos Open Protocol, med samtidig lagring av 8 bit 4K UHD via HDMI og Full HD lagring på kameraets minnekort. Ved kun ekstern lagring til HDMI får du opp til 4K UHD i 10 bit oppløsning, med N-Log gamma og 4:2:2 fargedybde. Kameraene har både mikrofoninngang og uttak for monitor/hodetelefoner.  

Mens Nikon Z7 tilbyr 8K time lapse-opptak, får du med Z6 som har lavere oppløsning time lapse med 4K oppløsning. Begge kameraer støtter også tidskode for lettere redigering av flerkameraopptak.

Z7_Z6_24-70_4_tilt_monitor___.jpg

Bildeskjerm

Nikon Z-kameraene har en 8 cm/3,2" vippbar berøringsskjerm i 3:2-format med 2,1 millioner punkter, som både tillater berøringsfokusering og navingering med fingeren. Manuell fokusering kan kontrolleres visuelt med fokus peaking, både for stillbilder, 4K og Full HD video. For eksponeringskontroll har Z7 og Z6 eksponeringsvarsling med sebra-mønster som kan innstilles på å vise ulike tonenivåer.

Z7_Z6_skeleton_EVF___.jpgSøkeren i både Nikon Z6 og Z7 er en elektronisk OLED-søker, med avansert optisk okular.

Elektronisk søker

Søkeren består av et 3,7 millioner punkters fargebalansert OLED-panel med 100 % motivdekning, og hele 0,8x gjengivelsesforhold via Nikons avanserte okularoptikk, med fluorine-belagt beskyttelseglass for å avvise smuss og sprut. Søkeren viser samme informasjon som skjermen, og med den smarte fumksjonsringen på Z-objektivene, er det mange kritiske funksjoner som kan kontrolleres uten å ta øyet bort fra søkeren. Vi opplevde søkeren som meget stor og klar, og absolutt blant de aller beste elektroniske søkerne vi har sett.

.

Z7_Z6_slot_Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f-2.8G IF-ED_NIKON D810_1-125 sec at f - 20.jpgBare én minnekortplass i Nikon Z6 og Z7, men det er til et XQD minnekort.

XQD Minnekort

Nikon Z får bare med XQD minnekort, og bare ett minnekort kan brukes av gangen. Umiddelbart er dette litt skuffende for mange, både fordi de må skaffe seg helt nye minnekort, og fordi mange ønsker to kortplasser for sikkerhet, backup osv. SIden Nikon Z er Nikons satsning for fremtiden, er det ikke overraskende at de forlater SD-kortstandarden som har innebygde ytelsesbegrensninger. Mangelen på to kortplasser indikerer åpenbart at det vil komme heftigere, mer profesjonelle kameraer i Z-serien senere.

XQD-kortene har samme fysiske størrelse som CF Express-standarden, og Nikon Z-kameraene vil bli kompatibel med disse kortene bare med en firmwareoppdatering, som kommer senere.

Værtetting og konstruksjon

Z7_sealing_front___.jpg

Z7 og Z6 er bygget etter samme fysiske standarder som Nikon D850 når det kommer til værtetting og motstandsdyktighet. Huset er bygget over kraftige metallkonstruksjoner i magnesiumlegering, og alle sammenføyninger er beskyttet av pakninger. Det samme gjelder Nikon Z_objektivene og adapteren FTZ.

Bildestabilisator (VR)

Som første systemkamera fra Nikon har Z6 og Z7 innebygget bildestabilisator på bildebrikken. Det er en 5-aksers bildestabilisator som kompenserer for kamerabevegelse opp til 5 trinn.

Z7_Z6_VR_unit(0)___.jpg

Den store objektivfatningen gir Nikon mulighet til å kompensere for betydelig større bevegelser enn på andre fullformatkameraer, så vi er spente på å teste effektiviteten av denne bildestabilisatoren. Også eldre objektiver vil nyte godt av bildestabilisering med FTZ-adapter, men ikke nødvendigvis like effektiv. Speilrefleksobjektver med optisk VR vil jobbe sammen med VR i kameraet for optimal bildestabilisering, ikke minst på lange brennvidder.

Objektiver

Ved starten av Z-systemet lanserer Nikon tre nye Z-objektiver i tillegg til FTZ-adapteren. Det er normalzoomen Nikkor Z 24-70mm f/4 S, vidvinkelen Nikkor Z 35mm f/1.8 S og normalobjektivet Nikkor Z 50mm f/1.8 S. Senere kommer Nikkor Z 58mm f/0.95 S Noct, men først i 2019. I 2019 varsler Nikon ytterligere fem objektiver, bl.a. både 24–70mm f/2.8 og 70-200mm f/2.8, og i 2020 ytterligere minst tre objektiver. Nikon har publisert et veikart med nåværende og kommende objektiver:

Veikart Z-optikk.png

Priser og levering

Nikon Z7 vil komme i butikkene sent i september, sammen med 24-70mm F4 S, 35mm F1.8 S og FTZ adapteren.

Nikon Z6 og 50mm F1.8 S kommer i salg sent i november.

Her er anbefalte priser [endret 27.8.2018]:

Nikon Z system
Nikon Z7 kamerahus 35 990
Nikon Z7 + 24-70mm F4 S 40 990
Nikon Z7 + FTZ adapter 36 990
Nikon Z7+ 24-70mm F4 + FTZ adapter 42 990
Nikon Z6 kamerahus 21 990
Nikon Z6 + 24-70mm F4 S 26 990
Nikon Z6 + FTZ adapter 22 990
Nikon Z6+ 24-70mm F4 + FTZ adapter 28 990
Nikkor Z 24-70mm F4 S 10 990
Nikkor Z 35mm F1.8 S 9 490
Nikkor Z 50mm F1.8 S 6 490
Objektivadapter FTZ 2 999

 

Følg også med på Fotomags dekning av lanseringen hos Nikon i London, som kommer i Fotomags septembernummer, nr. 4-2018.

Mer informasjon finner du hos Nikon.