[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 4 - 2017. Les hele testen her.]

Da vi testet forrige generasjon Samsung Galaxy i fjor høst var vi imponert over kameraet, men opplevde at design gikk ut over bruksegenskapene. Den såkalte “edge”-skjermen var mer til bry enn til nytte, og førte til frustrerende mange bomtrykk. På designfronten har Galaxy S8+ fått en grundig overhaling, men kameraegenskapene er veldig like sin forgjenger..

Design

Samsung Galaxy S8+ er en uten tvil en av de lekreste smartmobilene vi har testet, men så er den også blant de dyreste Android-mobilene. Skjermen dekker nesten hele overflaten av telefonen, og de lett buede kantene bidrar til at Galaxy S8+ ligger meget godt i hånden. Vi var kritiske til S7 edge i fjor, men Her har Samsung virkelig gjort hjemmeleksa si. Kantbuen er blitt nedtonet, og det er åpenbart blitt jobbet hardt med å unngå at skjermen reagerer på feiltrykk og utilsiktede bevegelser. Telefonen er som tidligere også vann- og støvtett etter IP68-standarden. 

Vi har likevel en høne å plukke med Samsung her, og det er plasseringen av fingeravtrykksleseren. Den store skjermen har forvist fingeravtrykksleseren til baksiden av mobilen, som i utgangspunktet ikke behøver å være problematisk - vi likte det meget godt med f.eks. Huawei P9 i fjor. Problemet er at den er plassert rett ved siden av kameraet, som resulterer i stadige irriterende fingermerker på kameralinsen. Kamera-appen er riktignok flink til å minne deg på å tørke av linsen, men allikevel opplever vi det som et tåpelig designvalg. Her burde enten kamera eller fingeravtrykksleser vært plassert annerledes. 

Skjermen lider også fremdeles litt av det typiske fargestikket, som blir mest tydelig på de buede sidene. Dette er et gjentagende problem med Samsung-mobiler, og kan være irriterende når man ser foto eller video i fullskjerm. Det er nok mest synlig i sterkt sollys og når man sammenlikner direkte med andre smartmobiler, men i praksis er dette noe man fort blir vant til.

I bruk

Det første som slår oss når vi skrur på telefonen er at skjermen er diger, samtidig som den er uvant høy, med hele 2960 piksler i høyden - 300 flere enn det som er vanlig for tiden. Denne ekstra høyden gir plass til navigeringsknappene som nå har flyttet over til skjermflaten, og gir samtidig flere linjer med tekst. 

Mobilen kjører Android 7.0 Nougat, med et Samsung-skall som oppleves ryddig og oversiktlig. Alle smartmobilene vi har testet de siste par årene har vært responsive og raske, og S8+ er ikke noe unntak. Ytelsen er helt upåklagelig. Med 64 GB internminne og støtte for minnekort er heller ikke lagring noe problem, og batteritiden oppleves som litt over gjennomsnittlig. Ikke revolusjonerende, men absolutt godkjent og på linje med de fleste andre smartmobilene i toppsjiktet.

Kamera-appen er veldig lik forgjengeren. God og oversiktlig, men den mangler det lille ekstra for å nå helt opp til Huawei sin kamera-app. Men fotografering er likevel både kjapt og effektivt, og vi opplevde ingen feiltrykk eller problemer med å fotografere i landskapsformat, slik vi gjorde med forgjengeren. S8+ har med seg alt det gode fra S7 edge, og Samsung har gjort en kjempejobb med å forbedre alt vi irriterte oss over sist gang. Dette er rett og slett en mobil som er en fryd å bruke, og som selv kantskjerm-skeptikere lett kan like. 

Bildekvalitet

Det er ikke et veldig merkbart hopp i bildekvalitet siden forgjengeren S7 edge, men vi snakker fremdeles om en av de aller beste kameramobilene på markedet. Autoeksponering sitter som en kule, og bildene har god kontrast, spreke farger, og er godt skarpet opp til å vises på mobilskjerm. 

De som går bildene i sømmene på en veljustert dataskjerm vil kunne oppleve at Samsung drar litt vel hardt i spakene til tider, men til daglig allround-bruk er det lite som matcher Galaxy S8+. Den kresne fotograf vil uansett kunne lagre bilder i råformat, som gir et mye bedre utgangspunkt for å redigere bildene på en datamaskin. 

Maksimal ISO er i manuellmodus begrenset til 800, der detaljene blir ganske grøtete, men stor blenderåpning på f/1.7 kompenserer bra for det noe lave ISO-taket, og automatikken sørger for at selv raske snapshots i vanskelige lysforhold blir svært gode. S8+ er kongen av rask og ukomplisert mobilfoto som gir fantastiske bilder på full auto, men den kresne fotografen som foretrekker svarthvitt vi få bedre resultater med en av Huawei sine modeller med dobbel kamera­løsning og dedikert svarthvitt-kamera.

Konklusjon

Samsung Galaxy S8+ er et mye mer gjennomført produkt enn sin forgjenger S7 edge, og alt vi irriterte oss over sist gang er blitt fikset. Huaweis modeller med dobbeltkamera er hakket bedre på svarthvittfoto, mens Sony Xperia XZ Premium ligger litt foran på video. S8+ har også en funksjon for å simulere tynn dybdeskarphet, men dette fungerer ikke like godt som hos Apple og Huawei. Sannsynligvis er det mangelen på dobbel kameraløsning som setter begrensninger her. 

Selv om den blir forbigått av konkurrentene på enkelte områder er Galaxy S8+ fortsatt helt i tet blant mobilkameraene. Autoeksponeringen og bildeprosesseringen sørger for at Samsung leverer den smartmobilen som det er lettest å ta gode bilder med.

[Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 4 - 2017 her.]

FM4-17_COVER_400px.jpg