Vi setter ulike merkelapper på våre tester. Det de har felles, er at det er redaksjonelle artikler, uavhengig av produsentenes meninger.

Først og fremst skiller vi mellom nyhetssaker og vurderende artikler. Nyhetssakene finner du først i magasinet, og enda oftere på nettsidene våre, her på fotomag.no.

Når vi vurderer produkter, gir vi dem merkelapper som Test, Førsteinntrykk, Prøvekjørt og Sniktitt, alt etter hva som er grunnlaget for artikkelen. 

Full-test.jpg

Full test

Dette er Fotomags grundige og uavhengige tester, der vi prøver å svare på spørsmålet: – hva kan dette produktet gjøre for min fotografi?

Vi tester kameraer, mobiler og objektiver, både ved å sammenligne tekniske egenskaper i bruk, faste motiver og bruke produktet til realistisk fotografering. Når vi bedømmer produktet, gir vi karakterer etter objektive tekniske egenskaper, og subjektive erfaringer. Vi gir også en sluttkarakter i tall og tekst, for at du skal kunne sammenligne produktene med ett blikk. Men bare ved å lese hele testen, vil du få svar på hva akkurat du er opptatt av.

En test er alltid basert på selvstendig utprøving med våre egne kriterier, der vi gjør alt vi kan for at leserne skal kunne sammenligne med våre øvrige tester.

Dette mener vi!

Vi skriver for leserne, og legger vekt på at de skal forstå hva vi skriver, hva som er fakta og hva som er våre meninger. Når vi gir karakterer fra 1 til 10, er det en vektet vurdering av tekniske egenskaper, kvalitet og brukeropplevelse, slik vi opplever det. Én karakter kan ikke si alt. Den beste oversikten får du derfor ved å lese hele testen, og selv vurdere testen mot hva produktet koster. 
 

Her er vår nye karakterskala:

Vi har endret vår karakterskala slik at den tydeligere skiller de beste produktene fra de som ikke når helt opp, og dessuten gir uttrykk for hvordan vi bedømmer ulike forhold ved produktet. Vi oppsummerer testene med karakterer på tre forhold, som vi vekter slik for å regne ut totalkarakter.
 

Brukervennlighet/fleksibilitet

Vekttall 30

Kvalitetsinntrykk/egenskaper

Vekttall 10

Kvalitet/pris

Vekttall 60

 

Skjermbilde 2023-06-19 kl. 09.53.57.png
 
Noen produkter skiller seg spesielt ut som spesielt anbefalte kjøp, som testvinnere, eller med et spesielt godt forhold mellom pris og kvalitet. De kan få våre spesielle utmerkelser.
 

SPESIELT ANBEFALT / GODT KJØP / TESTVINNER

 

Kvalitet/pris teller mest

For å nyansere karakterskalene har vi tatt to grep:
  1. Vi vekter hver egenskap når vi beregner totalkarakteren.
  2. Vi runder av den vektede totalkarakteren til én desimal.

Tidligere har vi beregnet totalen av gjennomsnittet av de tre egenskapene og avrundet til nærmeste halve poeng. 

Dermed har produkter kunnet få samme avrundede totalkarakter selv om beregningen egentlig skilte såpass som f.eks. 7,3 og 7,7. I stedet lar vi nå totalkarakterene bruke hele skalaen.
 

Kvalitet/pris

I vektingen lar vi kvalitet/pris telle 60 prosent av totalen. For oss er det bildekvaliteten som betyr mest, og vi vurderer den i forhold til prisen du må betale for produktet.
 

Brukervennlighet/fleksibilitet

Vi mener også at et produkt som yter fantastisk, ikke kan få absolutt toppkarakter hvis det er vanskelig å bruke, eller begrenser brukerens fotografering. Men likevel mener vi at brukervennlighet og fleksibilitet ikke skal dominere totalkarakteren. Derfor lar vi disse egenskapene telle 30 prosent.

Kvalitetsinntrykk/egenskaper

Det som teller minst er kvalitetsinntrykk/egenskaper, vi stoler på at leserne gjør sine egne vurderinger. De har ofte klare oppfatninger av hvilke egenskaper de selv prioriterer. Derfor lar vi  kvalitetsinntrykk/egenskaper telle 10 prosent.

Ingen tester kan reflektere en objektiv fasit. Når du nå vet hvordan vi bedømmer og vekter i vår karaktergiving, kan du gjerne velge å vekte egenskapene på din måte og sette dine egne karakterer. Vi håper likevel at våre tester gir deg verdifull informasjon i jungelen av foto- og videoprodukter.

Her er våre merkelapper for andre typer produktartikler enn full test:

Prøvekjørt.jpg

Prøvekjørt

En «prøvekjøring» er alltid basert på at vi har prøvd produktet med egne hender, tatt egne bilder og kunnet gjøre oss opp visse oppfatninger av produktets kvaliteter og potensial, uten at vi gir en endelig bedømmelse.

Men en prøvekjøring er ikke en full test. Det kan ha flere årsaker; vi kan ha hatt for kort tid, produktet er kanskje ikke helt ferdig, eller produsenten har stilt visse betingelser for å la oss prøve produktet. 

Førsteinntrykk.jpg

Førsteinntrykk

Et førsteinntrykk er ingen full test, og vi publiserer ikke egne bilder, derfor gir vi heller ikke her karakterer. Men bak et førsteinntrykk ligger grundig informasjon, og ofte intervju eller grunngitte spørsmål med produsentenes produkteksperter.

Du kan derfor regne med å få svar på de viktigste spørsmålene som melder seg etter lanseringen, og en første vurdering av potensialet til produktet.

Sniktitt.jpg

Sniktitt

En sniktitt er den «letteste» type testartikkel vi bringer. Vi har kanskje bare tatt i produktet, men ikke kunnet ta bilder eller vurdert det i praksis. 

En sniktitt er likevel mer enn en nyhetssak, vi kommer som regel med noen vurderinger ut fra den informasjonen vi har fått, og hva vi kan vente av produktet.