Fortsatt er det Fotomag som står ansvarlig for selve testen. Det er vi i redaksjonen som fotograferer testbilder, vurderer dem, sammenligner med andre produkter, og ikke minst vurderer alle de egenskapene DxOMark ikke sier noe om. Det er vi som skriver testartikkelen, vekter og tolker DxOMarks tekniske tester. Konklusjonene står helt og fullt for vår regning.
Det vi i Fotomag vinner på å bruke DxOMarks laboratorietester av bildebrikker og mobilkameraer, er at vi kan konsentrere oss mer om å bedømme de reelle fotografiske egenskapene, og bruke mindre tid på å fotografere testplansjer og måleobjekter i laboratorier.
DxOMarks laboratoriemålinger holder en standard som gjør målingene absolutt sammenlignbare. (Foto: DxOMark)
DxOMarks mobilkameratester
Når DxOMark tester mobilkameraer, utfører de en rekke fotografiske tester, i tillegg til tekniske målinger. Mye er som bildebrikketestene (se nedenfor), mens andre ting er forskjellige, og ikke minst mer omfattende. En viktig forskjell er at mens kameratestene ikke sier noe om objektivene, er mobilkameratestene helhetlige tester der alle mobilkameraets objektiver (eller enkeltkameraer) blir testet.

En grafisk fremstilling av testresultatene til det mobilkameraet som er på test, sammenlignet med ett eller flere andre modeller, og dessuten gjennomsnitt-score og topp-score i samme produktklasse.
Resultatene til DxOMark publiseres i to kolonner, for stillbilder og videobilder. Her er en rask gjennomgang av testpunktene:
Stillbilder
- Eksponering, et tall for hvor korrekt kameraet generelt eksponerer bildene.
- Farger, et uttrykk for hvor godt fargene stemmer overens med motivets farger under ulike forhold.
- Autofokus, hvor både hastighet, motivgjenkjenning og nøyaktigheten til autofokusen tas med.
- Tekstur, hvordan kameraet gjengir jevne og ujevne flater. Dette er ofte et uttrykk for kvaliteten på pikselbehandlingen.
- Bildestøy, mengden og karakteren av bildestøy – både fargestøy, mønstre og luminansstøy.
- Artefakter, et lavt tall her indikerer at kameraet i liten grad genererer detaljer som ikke ses på originalmotivet, f.eks. langs konturer og i mønstre.
- Zoom, kameraets zoomomfang, særlig telefoto, og kvaliteten på zoom-interpoleringen. (Mobilkameraer oppnår som regel zoom ved å sette sammen bilder fra to eller flere av kameraene, eller de bare interpolerer).
- Bokeh, her bedømmes og måles kvaliteten på simulering av liten dybdeskarphet, typisk i portrett-modus.
- Vidvinkel, graden av vidvinkel og kvaliteten på vidvinkelbilder.
Video
Testpunktene for video er dels tilsvarende de for stillbilder, men blir selvsagt vurdert ut fra videoopptak. Ett punkt skiller seg likevel ut:
- Stabilisering, graden av og kvaliteten på bildestabiliseringen, oppsummert for alle kameraene/objektivene.

Slik publiserer Fotomag DxOMarks mobilkameratester: 1) DxOMarks ‘Score’ er en totalvurdering av de målte og observerte egenskapene til bildebrikken. 2) Målinger og resultater for stillbilder. 3) Målinger og resultater for video. 4) Link til DxOMarks fulle lab-test med alle deres målinger. 5) DxOMarks artikkel om hvordan de tester mobilkameraer.
Dette forteller oss en hel del om et kameras tekniske bildekvaliteter, men også om den omfattende signalbehandlingen mobilkameraene alltid benytter. I større grad enn for bildebrikketester fot kameraer viser disse testene mer om bildekvaliteten. Sammen med våre egne testbilder og observasjoner danner vi oss et bildet av mobilkameraets potensial og kommenterer det i teksten.
DxOMark oppsummerer egenskapene for stillbilder og video med en score, som er et samlet tall, veid for disse egenskapene. Også dette tallet oppgir vi, men hvor relevant det er for hver enkelt, vil avhenge av vektingen. En fotograf som f.eks. legger større vekt på støyfrie bilder enn kraftig zoom vil kanskje vekte annerledes enn en fotograf som tenker motsatt og tåler litt støy så lenge det optiske er bra. DxOMarks mobilkamera-core er derfor ikke en absolutt verdi for kameraets kvalitet for alle formål, men det er sammenlignbare tall. Fotomag gjør selvstandige vurderinger av våre egne testopptak som går fram av testartikkelen
Du kan lese mer om DxOMarks testmetodikk for mobilkameraer på deres hjemmesider.
DxOMarks kameratester
DxOMark har teknologi og ressurser til å utføre nøyaktige og vitenskapelige målinger av gjengivelsen til kameraenes bildebrikker direkte på rådata, uavhengig av fotografen, motivet eller kameraets signalbehandling. Dette gjelder altså systemkameraer, ikke mobilkameraer. Slike ressurser har ikke Fotomag, og knapt nok noen andre tidsskrifter eller nettmedier i bransjen. I motsetning til mange «kjøkkenbenktester» man kan finne på en del nettsteder, er DxOMarks repeterbare, sammenlignbare og vitenskapelig nøyaktige.
Bildebrikketestene gir et nøytralt uttrykk for egenskapene som måles, og selve målingene er like autoritative som andre vitenskapelige laboratorietester. Men de forteller ikke alt om kameraet. De forteller faktisk ganske begrensede sannheter, og bare om selve bildebrikken. DxOMark måler ikke en gang bilder. De måler rådata før kameraet har dannet et fysisk bilde av pikslene på bildebrikken. Før «demosaikk»-prosessen.
Dette forteller oss en del om et kameras tekniske bildepotensiale. Et potensiale som utnyttes i større eller mindre grad av signalbehandlingen i kameraet (JPEG-filer), av brukeren selv og av programvaren som benyttes til å fremkalle råfilene. Man kan altså ikke lese ut bildekvaliteten av disse dataene. Den bedømmer vi samlet fra måledata og våre egne observasjoner fra bilder vi tar – både frie bilder og bilder under kontrollerte forhold.
Dynamikkmålinger for Nikon D850, Canon EOS 5D Mark IV og Sony A7R II. (skjermbilde fra DxOMarks nettside).
Det er hovedsaklig fem forhold som blir målt:
- ISO-følsomhet (måler nødvendig eksponering for å mette bildebrikken ved ulike ISO-innstillinger)
- Bildestøy, herunder
- Dynamikkomfang (kontrastegenskaper, via transparente måleobjekter med fra 0 til 4 absolutt densitet, eller ca. 13,3 EV). Med ulik lysintensitet kan enda høyere dynamikk måles.
- Toneomfang (hvor mange lysnivåer som kan skilles)
- Fargedybde (i hvilken grad fine fargenyanser kan skilles)
Slik publiserer Fotomag DxOMarks kameratester: 1) DxOMarks ‘Sensor Score’ er en totalvurdering av de målte egenskapene til bildebrikken. 2) Målt ISO-område er de reelle ISO-verdiene kameraet benytter. 3) Fargedybde er et mål på hvor mange fargenyanser kameraet kan skille. Høyere tall er best. 4) Dynamikkomåde er selve bildebrikkens maksimale kontrastegenskaper. 5) Toneomfang er uttrykk for antall toneintervaller bildebrikken kan skille. Høyere tall er bedre. 6) ISO-egenskaper er terskelen for ISO-nivået der råfilen begynner å generere synlig støy. 7) Linker til DxOMarks fulle lab-test og deres artikkel om hvordan de tester.
Ut fra dette beregner DxOMark disse verdiene som vi oppgir:
- Laveste og høyeste reelle ISO-trinn kameraet kan registrere (avviker som regel fra nominelle tall)
- Fargedybde i bits
- Dynamikkområde i EV-trinn
- Toneomfang i bits
- ISO-egenskaper, dvs. høyeste ISO-nivå før støy maskerer signalet
DxOMarks karakterer på bildebrikkemålingene for Nikon D850, Canon EOS 5D Mark IV og Sony A7R II. (Skjermbilde fra DxOMarks nettside).
DxOMark kalkulerer også en score, som er et samlet tall, veid for disse egenskapene. Også dette tallet oppgir vi, men hvor relevant det er for hver enkelt, vil avhenge av vektingen. En fotograf som f.eks. legger større vekt på støyfrie bilder enn stor fargedybde vil kanskje vekte annerledes enn en fotograf som tenker motsatt og tåler litt støy så lenge fine fargenyanser er på plass. DxOMark Sensor Score er derfor ikke en absolutt verdi for bildebrikkens kvalitet for alle formål, men det er sammenlignbare tall.
Du kan lese mer om DxOMarks testmetodikk for bildebrikker på deres hjemmesider.
I tillegg har DxOMark publisert en lang rekke tekniske artikler om testmetodikk og målinger, for flere egenskaper enn vi gjengir her, på sine hjemmesider.