Fotomag publiserer iblant tester fra tidligere årganger til glede for de av våre lesere som orienterer seg i bruktmarkedet, eller rett og slett er interessert i hva vi syntes om produktene. Denne testen ble først publisert i Fotomag magasin, nr. 7 - 2020.

Fra før kjenner vi Leicas sorthvitt-kameraer i M-serien, Leica M10 Monochrom med 41 Mp, som ble lansert tidligere i år, og Leica M Monochrom (Typ 246, fra 2012). De er nær identiske med henholdsvis Leica M 10 og Leica M (da doktrinen var å ikke gi nærmere modellbetegnelse). 

Slik er det også med Leica Q2 Monochrom. Det bygger på Leica Q2, som vi testet i Fotomag 3-2019, og ble svært imponert av. Les den testen, den dekker også mye av det vi kunne skrevet om Leica Q2 Monochrom.

Den ytre forskjellen er at kameraet mangler den røde Leica-logoen på fronten, og har fått en klassisk ‘lærstruktur’ på overflaten. Menyene er også tilpasset monokrom-behovene.

Bildebrikken er en 47 megapiksler fullformat CMOS uten et diffuserende lavpassfilter og det vanlige Bayer-filteret som splitter fargene. Det betyr at hver enkelt sensor har fullt toneområde i sorthvitt, og siden lyset ikke skal filtreres gjennom fargefilteret, øker også lysfølsomheten en del.

Nøyaktig hvor mye, oppgir ikke Leica. Men ut fra den oppgitte følsomheten og våre egne tester, antar vi at det dreier seg om så mye som et helt lystrinn. Leica oppgir dynamikkomfang på 13 EV ved base-ISO 200, med 14 bit filer.

Med Leica Q2 Monochrom kan du leke deg med ulike ‘brennvidder’ i søkeren, og angre under etterbehandling – RAW-filen beholder full oppløsning og beskjæring i metadata, og kameraet interpolerer ikke de simulerte 35mm, 50mm og 75mm-utsnittene. Som en ekstra bonus kan du tone bildene, også i kameraet. Sorthvitt på sitt beste.

Fordi kameraet er et rent sorthvitt-kamera, der konverteringen fra farget lys til monokrom digital bildeinformasjon skjer under eksponeringen, må du bruke fargefilter for å justere tonegjengivelsen, som når du bruker sorthvitt-film. De påvirker da både råfilen og JPEG-bilder. Leica tilbyr også tre nye E49-fargefiltre i gult, grønt og oransje som er tilpasset kameraet.

Fotograferer du i JPEG, kan du også velge mellom Sepia-, blå- og selen-toning, alle i to nivåer. Dette kan selvsagt også simuleres i bildebehandlingen med tilhørende profiler. Leica leverer appen Leica Fotos for fjernstyring, bildeoverføring og (for iPhone-/iPad-brukere) sømløs integrering med Lightroom. Den er gratis for iOS, iPad OS og Android.

Pikseloppløsningen er formidabel, takket være et optimalt samspill mellom optikk og bildebrikke. Det finnes ganske enkelt ikke noe fullformatkamera med bedre detaljgjengivelse enn dette kameraet i dag, og optikken er velsignet fri for optiske feil. I hendene på en bevisst fotograf er dette en bildemaskin uten like.

Kommunikasjonen skjer trådløst med WLAN og Bluetooth – kameraet har ingen USB-tilkobling, hverken for dataoverføring eller lading. Du kan heller ikke koble til ekstern mikrofon. Batteriet er det samme som til Leica Q2 og Leica SL2, er oppgitt til 350 bilder, men klarer typisk en del mer. Vi opplevde ikke batterikapasiteten som problematisk for en dags bruk, men så er det heller ikke noe actionkamera. 
Kameraet bruker SD-kort, og støtter de raske UHS-II-kortene. Både batteri og minnekort settes inn fra undersiden, men i separate kamre. 

Skjermen er en 3,68 Mp pekeskjerm, og gjør kameraet meget lett å betjene, når du har lært Leicas måte og muligheter. Filosofien er enkelhet og kortest mulig vei til bildet – fotografen skal ha færrest mulig hindringer mellom seg og motivet.

Søkeren er en elektronisk søker med justerbar dioptri. Den er god, men vi savner en øyemusling.

Når du bruker søkeren, ser du at det faktisk er en fargesøker (det er også skjermen), slik at du kan forhåndsbedømme fargetoning.

Brukererfaringer

Leica Q2 Monochrom er faktisk eksepsjonelt attraktivt å bruke. Dette er et fotografenes kamera, et instrument som gjør bildefangst (og video) intuitivt for den bevisste fotografen. For et nesten 50 Mp fullformatkamera er det ganske kompakt. Objektivet er en formidabel konstruksjon av kvalitetsglass og mekanikk, og står for brorparten av vekten. Det er samme objektiv som på Q2, et Summilux 28mm f/1.7 ASPH, og det må være blant Leicas bedre objektiver. Den manuelle blenderringen har 1/3 klikkstopp ned til f/16, og kan brukes til automatikk ved posisjon A. En solid motlysblender følger med, men denne må tas av når du vil bruke filter. Fokusringen har markeringer ned til 0,3m, med dybdeskarphetsinfo. Innerst mot kameraet er en egen ring som kan settes i ‘makro’-modus. Da endrer skalaen seg til 0,3–0,17m, som er en god nærgrense ved 28mm brennvidde. 

Å tenke det, ønske det, men gjøre det? Leica gjør det – Q2 Monochrom er et avansert videokamera med Cinema 4K oppløsning i ‘kinoteknikk’ – 24 bilder per sekund. Film Noir får på sett og vis en helt ny mening.

I objektivet er innebygd en optisk bildestabilisator som fungerer både til stillbilder og video. 

Som Leica Q2 kan også Q2 Monochrom ta opp videofilm. Vi snakker om levende sorthvitt-film i 4K, både UHD (3840 x 2160/30p) og Cinema 4K (4096 x 2160/24p). Det er kanskje for spesielt interesserte, men videoopptakene har kameraets formidable tonekvalitet og enorme oppløsning. I Full HD har du også mulighet til saktefilm. I tillegg har du en elektronisk bildestabilisator til video, som faktisk gjør håndholdt videofilming fulle brukbart med dette kameraet. Dessverre er det ingen mikrofoninngang, så du må tåle den innebygde mikrofonen eller (utendørs) synkronisere manuelt med ekstern mikrofon. 
Du kan beskjære bildeformatet digitalt med markeringer i søkeren som på en Leica M (eller på skjermen) tilsvarende 35mm, 50mm og 75mm bildevinkel (hhv. 30, 15 og 7 Mp). Det er JPEG-bildene som blir beskåret, råfilene (i DNG-format) beholder sitt fulle 28mm-utsnitt. 

Lukkeren går fra 1/2000 sekund til 2 minutter (!) mekanisk, mens den elektroniske lukkeren klarer 1/40.000 sekund. Leica Q2 Monochrom er heller ingen pingle ved serieopptak. Med full 47 Mp oppløsning klarer den mekaniske lukkeren 10 bps, den elektroniske hele 20 bps. Tar vi med et stort utvalg funksjoner, som time lapse, alternativeksponeringer etc.

Les hele testen og se flere bilder i Fotomag magasin nr. 7 - 2020.

Bildekvalitet

Til den prisen forventer du høy bildekvalitet, og det innfris til fulle. I følge DxOMark har Q2 blant de aller beste målingen på RAW-kvalitet, og selv om sammenligning mellom sorthvitt- og fargekameraer er litt sært, er den tekniske bildekvaliteten til Q2 Monochrom enda høyere. Den spesialkonstruerte bildebrikken, filtrerer ikke bort noe oppløsning, og interpolerer ikke én piksel, derfor er det heller ingen overraskelse at oppløsningen i detaljer og skarphet er ekstrem. På lav ISO tåler kameraet sammenligning med hva som helst, også mellomformatkameraer. Bildestabilisatoren bidrar til å gjøre skarpheten praktisk oppnåelig også håndholdt.

En bildebrikke alene gjør ikke et kamera, og det er optikken som gjør Leica Q2 Monochrom unikt. Den lyssterke vidvinkelen er nesten verd kameraets pris alene. Det er ytterst lite vignettering og fortegning, og skarpheten er kritisk høy over ca. 2/3 av motivet allerede fra største blender. 

Legg til meget høy dynamikk og utmerket følsomhet (inntil ISO 25.000 er meget brukbart til profesjonelle bilder), så har du et allsidig og teknisk formidabelt kamera til gatefoto, natur og reiser.  
Vel å merke om lommeboken tillater det, og sorthvitt er din greie. Vel bekomme!

 

 PLUSS: 

  • Kompakt og robust
  • Effektiv bildestabilisator gir skarpe bilder 
  • Fantastisk sorthvitt bildekvalitet
  • Meget god søker
  • Superb optikk
  • WiFi/Bluetooth

 MINUS: 

  • Ingen mikrofon­inngang
  • Fast skjerm
  • Kostbart 
     

 Fotomag mener: 

Leica Q2 Monochrom er et nisjekamera for sorthvitt-fotografering, og som sådan er det imponerende bra. Primært et stillbildekamera, men videoopptak blir også bra. Suverent til diskret dokumentar- og reportasjefoto, og utmerket reisekamera. Kvaliteten gjør at dette blir enda en klassiker.

 

 Leica Q2 Monochrom 

  • Type: Fullformat monokrom kompaktkamera
  • Objektiv: Leica Summilux 28 f/1.7 ASPH.
  • Bildebrikke: 47,3 Mp CMOS u/farge- og lavpassfilter
  • Video: 4K C4K/UHD 30/24p, Full HD 
  • Bildestabilisator: Optisk for foto og video
  • Søker: OLED-søker, 3,68 Mpkt, 0,76x forst
  • Skjerm: 1,040 mp, 3″ fast pekeskjerm
  • Fokusering: 225 pkt kontrast-AF
  • Mål: 130 x 80 x 92 mm
  • Vekt: 734 g inkl batteri og minnekort
  • Minnekort: 1x SD (UHS II-komp.)
  • Pris: Ca 66 000,–
  • Importør: Bresson AS