Nå har Nikon krympet Z 9 inn i et nytt, kompakt hus. Kameraet har arvet nesten alle egenskapene til Nikon Z 9 med unntak av batteriet og det innebygde vertikalgrepet. Proffene har fått et mer kompakt alternativ, og entusiastene kan begynne å spare.

Med Z 8 kaster Nikon seg inn i et enda tøffere marked, der volumene er større og konkurrentene flere : det kresne entusiastmarkedet. I speilrefleksens tid var Nikon D850 blant de mest ettertraktede kameraene i segmentet under de tyngste proffkameraene. Og Nikon posisjonerer tydelig Z 8 som «den nye D850». Nikon D850 er de siste årenes store suksess for Nikon i det øvre sjiktet av markedet, og de har i perioder hatt store problemer med å produsere nok til å dekke etterspørselen. Med introduksjonen av Z 9 ble presset på D850 litt mindre, sammen med overgangen til det speilløse Z-systemet generelt. 

Med introduksjonen av Nikon Z 8 vil nok mange flere hoppe ned fra gjerdet, og satse på Z-systemet. Med samme 45 Mp fullformat stablet CMOS-brikke som Z 9, superhurtig datautlesning, lyssterk søker uten blackout, full AF-sporing både for stillbilder og video betyr det at nesten alle ekstrem­egenskapene til Z 9 er på plass. 

Nikon Z 8 har faktisk fått noen helt nye egenskaper også. Blant disse er støtte for 10-bits HEIF-format (= bedre dynamikk i komprimerte filer), nettverk via USB-C og kreative motivprogrammer som spesielt portrettfotografer vil verdsette. Nikon Z 8 har faktisk to USB-C-kontakter – så du kan koble deg til nettverk samtidig som du lader batteriene.

Bare elektronisk lukker

Nikon Z 8 har som ‘storebror Z 9’ bare elektronisk lukker, siden Nikon mener utlesningshastigheten til CMOS-brikken gjør mekanisk lukker overflødig. Det betyr blant annet mindre mekanisk slitasje, men også større lukkertidsområde, fra 1/32.000 sekund til hele 900 sekunder (15 minutter). Også dette kameraet er i praksis fritt for linjeforskyvning, eller‘rolling shutter’. 

Skuddtakten er som hos Nikon Z 9 inntil 20 bps med NEF (Nikon RAW) og en buffer som klarer minst 1.000 bilder (ca. 50 sekunder). I komprimert format (JPEG/HEIF) leverer Nikon Z 8 inntil 30 bilder per sekund, fremdeles med blackout-fri lukker og i full 45 MP oppløsning. Du kan også velge C120 og C60 for henholdsvis 120 og 60 bilder per sekund, men da i 11 MP oppløsning.

Den hurtige elektroniske lukkeren betyr også støtte for nyere Nikon Creative Lighting blitzer, samt tredjepartsblitzer fra bl.a. Profoto og Nissin. Blitzsynk er inntil til 1/250s, men Z 8 støtter også høyhastighets fp-synk til 1/8000 sek. Men selv uten mekanisk lukker er ikke CMOS-brikken alltid blottlagt. Når du tar av objektivet vil du derfor se en enkel «lukkergardin» som beskytter bildebrikken.

Med Nikon Z 8 får du også flereksponering, intervallopptak med time lapse video. Du kan også sette sammen bildeserier i kameraet (‘motion blend’) og ta bilder med fokus-shift (stacking).

Tilpasset fotografering i mørke

En egen stjernehimmel-modus (startlight view) øker AF-følsomheten til -9 EV, og gjør det lettere å se motivene når det er mørkt. Under slike forhold er også belyste knapper en fordel, og en egen søkermodus reduserer slitasjen på øynene med en diskret rødfarge på menyer og søkerbilde for de virkelige stjerneopptakene. Også søkerens lysstyrke kan lett kontrolleres for å motvirke nattblindhet, samtidig som en tynn ramme rundt bildeområdet sikrer presis komposisjon av de mørke motivene.

Autofokus

Autofokusen er som hos Z 9, men har også 3D-sporing ved stillbilder og Nikons suverene motivsporing – der du valgfritt kan la kameraet identifisere motivtypen, eller velge mellom mennesker, katter, hunder, fugler, biler, motorsykler, sykler og tog. AI-teknologi/dyplæring benyttes for sikker identifisering av motiver i bevegelse. Nytt for Nikon Z 8 er også dedikert sporingsmodus for fly, kameraet vil spore fronten, hele flykroppen og cockpit. Autofokus- og sporingshastigheten ved videoopptak kan justeres av bruker. Det er også en innstilling for lineær fokus.

Når vi har lest spesifikasjonene, er det frustrerende å måtte vente på å kunne teste ut hva Nikon AF-systemet til Z 8 leverer i praksis. Det kan se ut som Nikon har gjort en genistrek. Når autofokusen sporer mennesker, følger den både ansikt-, øyne og overkroppen. I motsetning til de fleste konkurrentene trenger du ikke gå inn i menyene og velge mellom ulike motivtyper for AF-sporing, kameraet kan settes på Auto, så finner det ut av det selv. Sier Nikon. Uansett hvor i bilderammen autofokusen låser motivet, kan kameraet følge. Nikon har over lange perioder utvilsomt hatt bransjens beste speilrefleksautofokus, og er nok hissige på å beholde den posisjonen med sitt speilløse Z-system.

Skjermen til Nikon Z 8 kan som hos Z 9 vippes langs fire akser; både horisontalt og vertikalt, og alltid rundt den optiske aksen. Smart både for videofotografer og til stillbilder. Det er den samme 3,2″ LCD-skjermen med 2.100 millioner punkter vi kjenner fra Nikon Z 9. Søkeren er også den samme, en 3,69K OLED-søker. Forstørrelsen er 0,8x. Du kan selvsagt også rigge X 8 med ekstern skjerm, tilkoblet via fullstørrelse HDMI. Kameraet støtter også synrkonisering med tidskoder.

Z8_0191__ __.jpg

Nikon Z 8 er like mye et avansert kamera for videoproduksjon, som et stillbildekamera med høy ytelse.

Video og lyd

Videoegenskapene er like rå som hos Nikon Z 9: du får 8K video med 30 fps (passer godt for TV-produksjoner) eller 24 fps (som gir tradisjonelt spillefilm-preg). Nikon Z 8 kan ta opp kontinuerlig i ca. 2 timer med 4K/60p og 90 minutter med 8K/30p uten å bli for varm. Enkleste produksjonsflyt får du med 8-bit og koding både i MOV-format H.265 og MP4 H.264.  Med 8-bits opptak kan du velge FLAT profil, for filmaktig farger og kontrast, og noe bedre etterbehandlingsmuligheter.

Den som vil balansere ressursene optimalt mellom kvalitet og komprimering, kan velge 10-bit opptak med MOV H.265 eller ProRes 422 HQ. Her kan du da velge mellom SDR-profil, HLG eller N-LOG for større spillerom for etterbehandling og dynamisk TV-visning. Z 8 støtter også lagring av RAW proxy-fil.

Den kompromissløse video­kvaliteten får du ved å ta opp 12 bits RAW (N-RAW eller ProRes RAW). Du kan også ta opp saktefilm i 8K (60p og N-RAW) eller 4K (60/120p). 
Under opptak kan du se en rød ramme på skjermen som tydelig viser at kameraet tar opp, du kan kontrollere fokus med skarphetskonturer (focus peaking), og eksponeringen med sebrastriper og bølgeformer. Kameraet har fine ISO-intervaller med 1/6 trinn og langsomme lukkertider, ned til 1/4 sek. under videoopptak. 

Mens Z 7 II og Z 6 II har 16-bit lyd i CD-kvalitet, har Z 8 som Z 9 støtte for 24 bit lydopptak ved 48 kHz, som gir bedre dynamikk og gjør videolyden mindre følsom for støy og forvrengning fra skarpe lyder. Med den digitale lydmodulen Tascam CA-XLR2d-AN kan Z 8 benytte profesjonelle XLR-mikrofoner. Denne må kjøpes ekstra. Kameraet har også en lydbegrensningsfunksjon (audio attenuator).

Uten å kjenne de ytterste detaljene, antar vi at noen av de mest ressurskrevende opptaksformatene krever CFexpress-kort, mens SD-kort og XQD-kort bør kunne benyttes til det meste. Ekstern lagring via HDMI er selvsagt også et alternativ. Vi kjenner ikke ennå til om Nikon Z 8 støtter ekstern lagring via USB-C.

Fysisk

Nikon Z 8 er ca. 10 % mindre enn D850, og veier ca. 910 g med batteri og minnekort, det er ca. 30 % mindre enn Z 9 og 15 % mindre enn D850. Vi har ikke rukket å legge hendene på det nye kameraet ennå, men Nikon fremhever dypt håndgrep og god ergonomi.

Kameraet bruker samme EN-EL15-serie batterier som Nikon D850. Nikon oppgir batterikapasiteten til bare 330/340 bilder (LCD/EVF) med full ladning (CIPA), men vanligvis klarer kameraet mye mer enn CIPA-tallene. 

Som ekstra tilbehør vil Nikon tilby vertikalgrepet MB-N12 som rommer to batterier. Kameraet kan lades via den innebygde USB-C-inngangen (v. 3.2 gen 1), men kommer også med ekstern lader. Her er både trådløs Wi-Fi (802.11b/g/n/a/ac) og mulighet for fysisk Ethernet via egen USB-C-kontakt, samt lavenergi Bluetooth 5.0-støtte.

Nikon Z 8 har også HDMI-kontakt (standard A-str.), og 3,5mm stereokontakter for lyd ut og ekstern mikrofon. Selvsagt er kamerahuset meget solid bygget med magnesium-skrog og kraftig værtetting. Nikon hevder at værtetting og byggekvalitet er som på D850. 

Kameraet har 5-akser bildestabilisator på bildebrikken som kompenserer inntil 6 trinn, og kan synkronisere med enkelte objektivers optiske bildestabilisator. Elektronisk bildestabilisator for video er også med.

Nikon Z 8 har to minnekortplasser under det værtette dekselet tar henholdsvis CFexpress type B eller SD-kort. CFexpress-kortplassen kan også benytte XQD-kort, til glede for Nikon-brukere som har slike kort liggende.

Pris og levering

Nikon lover å begynne levering fra 25. mai, og prisen vil bli ca. 53.000 norske kroner med mva. På vårt spørsmål om leveringssituasjonen, svarer Nikon at de har tatt høyde for god etterspørsel og satser på å være leveringsdyktige. Men verdenssituasjonen og tilgangen på komponenter kan fremdeles være en utfordring.

Nikon Z 8 produseres i Thailand. Mer informasjon på Nikons nettside.

[Oppdatert med rettelser om batterikapasitet]