Denne testen er første gang publisert i Fotomag 3-2020. Les den i magasinet hvis du vil se alle bildene og videoer.

Sony A9 var allerede et kamera med rå ytelse og profesjonelle kvaliteter. Men når Sony lanserte A9 II var det en brukergruppe de hadde i fokus: Byrå- og pressefotografer som dekker nyheter fra store arrengementer, særlig sportsstevner som Tokyo-OL 2020. Da skjønner du at det kanskje ikke har fått sin ilddåp helt ennå. Den skulle vært i sommer, men skjebnen ville det ikke slik. 

Les også Fotomags førsteinntrykk av Sony A9 II: «Derfor er nyhetene i Sony A9 II smarte».

Trøsten er at den skjebnen deles med de argeste konkurrentene: Canon EOS-1D X Mark III, Nikon D6 og en hel haug med nye objektiver, videokameraer og kommunikasjonsløsninger. Sommer-OL er OL også for de store i kamerabransjen. Ikke minst når turen er kommet til Tokyo, og alt er på hjemmebane. Eller skulle vært.

Sportskamera for stillbilder

Kanskje er A9 II det som A9 burde vært i utgangspunktet, men ikke helt klarte. A9 leveres fremdeles, for det er ikke alle som har bruk for de spesielle egenskapene sportsfotografer på jobb i store stevner trenger. Misforstå ikke, Sony A9 er et spektakulært kamera, og det råeste du får hvis ytelse er førstrprioritet og budsjettet er rundt 40.000 kroner. Men nisjen av profesjonelle sportsfotografer trenger mer, mener Sony.

Da vi testet Sony A9 i Fotomag nr. 4-2017, skrev vi at kameraet markerte et veiskille for de speilløse kameraene, og det var både ytelsen og de tekniske nyvinningene vi siktet til.

Sony A9 har en 24.2MP Exmor RS stablet bildebrikke med innebygd minne, som – uten å gi et hopp i bildekvalitet – gir nær global elektronisk lukker. Tidsforsinkelsen fra du åpner lukkeren til dataene er registrert er nesten umerkelig. Det gir samtidig høyhastighetsopptak helt uten blackout, 20 bilder per sekund. Med følgefokus og kontinuerlig lysmåling. Den elektroniske lukkeren klarer også 1/32000 sekund. Dette var første gang et fullformatkamera i praksis kunne bruke elektronisk lukker til bevegelige motiver, og dessuten første gang fabrikkinnstillingene var valg av elektronisk lukker. ‘Rolling shutter’ er i praksis borte.

Kameraets AF-system dekker en stor del av bildeflaten (93 %), og består av 693 fase- og 425 kontrastfølsomme AF-punkter, samtidig som kameraet beregner autofokus opp til 60 ganger i sekundet. Autofokusen sporer også øyne i sanntid, til og med på dyr.

En stor elektronisk søker med 0,78x forstørrelse har 3,7 Mp oppløsning og 120 Hz oppfriskningshastighet. Søkeren er en åpenbaring, og var utrolig for tre år siden da A9 var ny.

Alle disse egenskapene har Sony A9 II også, og mer til. Noen er forbedret og nye er kommet til. Her har du kortversjonen:

Fra A9 til A9 II -hva er nytt?

Med denne oppgraderingen har Sony gitt A9 II flere av de samme forbedringene som A7RIV, blant annet er kamerahuset litt større, og har dermed en aning mer plass til fingergrepet. Vi mener likevel det er litt snaut, men nå er de verste plagene med trang plass til fingrene borte. Ny kamerakropp betyr også nytt batterigrep, det samme som Sony A7R IV‚ VG-C4EM. Det koster selvsagt ekstra, men rommer to batterier.

Sony har også fått på plass bedre beskyttelse mot støv og fuktighetsinntrengning for batterideksel, terminaldeksel og alle skjøtene i skroget. Området rundt objektivfatningen har også fått ekstra sikring. Det er bl.a. dobbelt forsegling av dekselet til minnekortene. 

Alpha9II_front.jpg

Sony A9 II har dessuten fått støtte for UHS-II i begge SD-kortsporene. Vi etterlyste allerede i testen av A9 en mer fremtidsrettet kortstandard, som XQD eller CFexpress, og er forbauset over at Sony holder på SD-kortstandarden på sitt raskeste kamera. 

Datakommunikasjon

A9 II har også fått kraftig forbedret kommunikasjonsegenskaper. Blant annet har du nå Gigabit Ethernet, raskere og kryptert Wi–Fi, 5GHz (802.11ac), og både FTP- og kamerainstillinger kan lagres i ti forhåndsoppsett for raskere gjenoppkobling og tilpasning til ulike leverings- og opptaksforhold. Du kan dessuten laste opp bilder i bakgrunnen mens du fortsetter å fotografere. Kameraet har også fått USB-C  3.2 Gen 1 og lademulighet, og bedre fjernstyring med kortere latenstid (‘lag’). Fotografen kan dessuten legge til en talemelding inntil 60 sekunder på bilder som skal overføres, og disse transkriberes automatisk til tekstmeldinger.

A9 banet vei for Sonys etterhvert utbredte støtte for sanntids AF-sporing og øye-AF på mennesker og dyr. Nå har A9 II også fått denne funksjonen ved videoopptak. Vi hadde allerede erfaring med A9 som et kamera som var utrolig bra på å «lime» fokus til så raskt bevegelige motiver som ørn i flukt, fotballspillere og barn i lek, men A9 II tar altså dette enda et steg.

Bildebrikken har også fått bedre egenskaper mot flimring fra lyskilder med faste frekvenser.

Ny lukker

Sony A9 II har fått en ny og raskere lukker, som er bedre dempet for å absorbere vibrasjoner og er testet for 500.000 lukkersykluser. Den er også mer stillegående. Den mekaniske lukkeren klarer nå 10 bilder i sekundet med kontinuerlig fokus og lysmåling, mot før 5 bps. Maks. kontinuerlig opptakshastighet er som før 20 bps med elektronisk lukker.

Bildestabilisatoren har også fått en lett forbedring – den skal nå kompensere for inntil 5,5 trinn for stillbilder og video, mot før 5 trinn. Bildestabiliseringen kompenserer langs fem akser. 
Selv om videoegenskaper ikke er det primære for Sony A9 II, ser også Sony at dagens reportasjefotografer må levere både stillbilder og video av en viss kvalitet. Blant annet derfor har kameraet også fått det nye multi-grensesnittet som ble introdusert med A7R IV, med støtte blant annet for den digitale ECM-B1M mikrofonen.

Pris og sluttkommentar

Med en pris som i dag er rundt halvannen ganger høyere enn A9, tviler vi på om Sony kommer til å selge ett eneste eksemplar til entusiaster og andre fotografer som klarer seg godt uten å slåss en daglig kamp for å sende inn de ferskeste nyhetsbildene til byrå eller redaksjon. Men sammen med den serien av kraftige teleobjektiver og den infrastrukturen de bygger innen sanntids bilde- og videoproduksjon er A9 II et viktig tilskudd til Sonys profesjonelle satsning. Dette vil også med tid og stunder dryppe på den vanlige forbruker i form av ny og spennende teknologi.

Se flere tester og artikler i Fotomag 3-2020 her.

FotoMag-3-2020-400px.jpg