Fujifilm X-H1 er et godt eksempel på hvilken forskjell innebygd bildestabilisator betyr. Fujifilm har hatt flere kameraer med i utgangspunkt samme 24 Mp bildebrikke, men med X-H1 tar de et langt skritt videre. Dette er etter vår mening årets APS-C-kamera.

X-H1_Black_Front+VPB-XH1+XF18-55mm.jpgFujifilm X-H1 er kraftigere, større, har bedre grep, og bedre værbeskyttelse enn andre Fujifilm-kameraer. Imponerende videoegenskaper, høy ytelse og upåklagelig bildekvalitet er med å gjøre dette til Fujifilms mest ‘proffe’ kamera hittil (dersom vi ser bort fra mellomformatkameraene i GFX-serien). Men det er den effektive bildestabilisatoren som virkelig gjør en forskjell. Kombinert med de gode videoegenskapene, og smarte saktefilm-funksjon er dette et allround-kamera for den ambisiøse fotografen som både fotograferer stillbilder og videoer. Da vi testet Fujifilm X-H1 i Fotomag nr. 3-2018, skrev vi bl.a.:

X-H1 viser at Fujifilm mener alvor på videofronten, og stabilisatoren er et stort skritt videre. Dette er et av de aller beste APS-C-kameraene som er å få tak i, men batterigrepet er nesten obligatorisk for krevende bruk.

Canon EOS M

Nå som Canon-folket rettmessig er opptatt av det nye EOS R-systemet, kan vi komme til å glemme deres første speilløse system – EOS M. Det er synd, for EOS M-systemet utmerker seg med fotografiske kvaliteter i speilrefleksklasse, men er samtidig utrolig kompakt og reisevennlig.

09_EOS_M50_BK_FrontSlantDown_EF-M15-45 STM.jpg

Canon EOS M50 er etter vår mening det beste EOS M-kameraet fra Canon hittil. Det bruker små, men gode EF-M-objektiver, men med en rimelig adapter kan du bruke alle Canons EF- og EF-S-objektiver også (derimot ikke RF-objektiver). Samme 24 Mp Dual Pixel AF CMOS-brikke som i flere av Canons speilreflekser, utmerket Full HD video (men ikke så imponerende 4K video) og en god pris gjør EOS M50 til vårt annetvalg som årets systemkamera i APS-C-format. Da vi tetste kameraet i Fotomag nr. 2-2018, skrev vi bl.a.:

Canon EOS M50 utfordrer med god pris, utmerkede bilder og bra video (hvis du ser bort fra 4K) og gjennomgående god ytelse. Ingen ekstremegenskaper, men et veldig bra speilløst kamera du alltid kan ha med. Og en snarvei til det store Canonsystemet.

Fujifilm X-T3

Det er ingen tvil om at Fujifilm er på hugget, de er for lengst i ferd med å passere Sony i klassen av speilløse kameraer i APS-C-format. Objektivutvalget er størst, kamerautvalget er størst, og med X-T3 har Fujifilm også passert Sony i ytelse, video- og bildekvalitet. 

X-T3_Silver_Front+XF18-55mm.jpgDet er først og fremst ytelsen som gjør en forskjell på X-T3 fremfor X-H1 (som allerede har meget god ytelse). Ytelsen og det fysiske, for X-T3 er lettere og mindre, og egner seg derfor svært bra som et avansert reisekamera. Teknisk er videoegenskapene enda et hakk bedre, men fordi Fujifilm har utelatt bildestabilisator, blir du mer avhengig av stativ, gimbal eller godt lys for å utnytte videoegenskapene. Bildekvaliteten er omtrent som X-H1, dvs. i toppsjiktet i dette formatet. Da vi testet Fujifilm X-T3 i Fotomag nr. 5-2018, skrev vi bl.a.:

Fujifilm X-T3 er nær det perfekte kompakte systemkamera for allsidig bruk innen stillbilder og video. Fujifilms gode objektivutvalg bidrar til dette. Som reisekamera er det perfekt. Men for å gjøre kameraet kompakt, har Fujifilm dessverre droppet bildestabilisatoren.

Derfor er Fujifilm X-T3 vårt tredjevalg blant årets APS-C-format systemkameraer.