Det er nok Sony A9 og A9 II som er de mest direkte konkurrentene – og kanskje Nikon Z 9 når den kommer. Sony A1 er fremdeles i en litt annen klasse. For EOS R3 har hverken 8K video eller 50 megapiksler. Til gjengjeld får du en hel del annet snadder.

En nyutviklet Canon bakbelyst stablet CMOS-brikke med 24,1 millioner piksler gjør dette til det raskeste systemkameraet fra Canon noensinne. Bildebrikken har en utlesningshastighet som i praksis eliminerer ‘rolling shutter’. Kameraet har også for første gang siden speilreflekskameraet EOS 3 øyestyrt fokus, dvs. at du med øyet mot søkeren kan rette kameraets fokus mot den delen av motivet du ønsker å fotografere eller filme skarpt, bare ved å rette blikket dit du vil.

EOS-R3-Ambient-Trinity-1371.jpg

Fotomag fikk tatt en sniktitt på Canons nye flaggskip her om dagen, og ble både imponert og overrasket. Her er vårt førsteinntrykk.

Kompakt råtass

Vi ble imponert over ytelsen, og overrasket over hvor kompakt kameraet er. Med samme LP-E19-batteri som EOS-1D X Mk III i grepet og minnekort, veier det bare 1015 gram. Canon har ikke, som Sony, gjort alt for å gjøre kameraet så kompakt som mulig – det er god plass til fingre og grep – men dette er et proffkamera med innebygd vertikalt batterigrep, og det føles godt balansert mellom substans og volum: her har du nok substans til å balansere lange teleobjektiver, men også et kompakt volum som er lett å bære med seg og håndtere. 

09_EOS R3_FrontSlantLeft_BODY_Cardslot.jpg

Kamerakroppen er laget av magnesiumlegering og glassfiberforsterket polykarbonat, og føles på alle måter solid. Det er også meget godt værbeskyttet. Som ventet har Canon gjort plass til to minnekort: CFexpress type B og UHS II-kompatibelt SD-kort. Søkeren er en 5,76 millioner punkters OLED (1600x1200) med 0,76x forstørrelse, mens berøringsskjermen er på 8cm/3,2", er fullt vribar og har en oppløsning på vel 4 millioner pkt.

Ytelse

Men altså: ytelse. Canon EOS R3 har en mekanisk/elektronisk lukker som lar deg fotografere med lukkertider mellom 30 sekunder og 1/64.000 sekund. Med den elektroniske lukkeren kan du opp til 30 bilder i sekundet spore motiver med AF og kalkulere eksponering for hver bilderute – uten blackout. For første gang kan også blitzen brukes med elektronisk lukker, fra både Canon og tredjeparter. Kameraet har også antiflimriing som eliminerer flimring ved elektronisk lukker. Med mekanisk lukker klarer kameraet inntil 12 bps.

EOS-R3-Ambient-2424.jpg

Batteritiden på et så avansert kamera er også oppgitt til gode 860/620 bilder (skjerm/søker). Ikke helt på nivå med Sonys batteriteknologi, men som ellers venter vi at de oppgitte CIPA-tallene er svært konservative. Det er også flust med profesjonelle tilkoblingsmuligheter. Innebygd blåtann 5.0 og 5 GHz Wi-Fi gjør det enklere å koble til trådløse nettverk og mobile enheter. Det er også en innebygd Gigabit-Ethernett-port for kablet høyhastighets nett.

Jager motiver

Nyeste generasjon Dual Pixel CMOS AF II dekker absolutt hele motivområdet, både horisontalt og vertikalt, og autofokus fungerer med så lite lys som minus 7,5 EV (!) I tillegg til den nygamle øyestyrte fokusen har kameraet selvsagt motivsporing på mennesker, dyr (hunder, katter og fugler) og motorkjøretøyer (racerbilder og motorsykler), både til stillbilder og video. Når du sporer kjøretøyer kan du velge å prioritere kjøretøyet eller førerens hjelm. Da vi testet EOS R5 ble vi forbløffet over hvordan kameraet kunne spore motiver, men EOS R3 skal være enda raskere.

EOS-R3-Ambient-Vehicle-Tracking-2664.jpg

Den innebygde 5-aksers bildestabilisatoren reduserer kamerabevegelse med inntil 8 trinn, og kan kombineres med den optiske bildestabilisatoren i utvalgte RF-objektiver. Også den virker både på stillbilder og videofilming.

6K video, og tidsbegresningen fjernet

Vi skrev innledningsvis at EOS R3 ikke har 8K video. Men fortvil ikke – du får 6K video i full bredde med opptil  60p RAW-opptak lagret internt på CFexpress-kort, samt 4K-opptak opptil 60p som oversamples fra 6K. Her er støtte både for 17:9 og 16:9-format, og dessuten saktefilm med 4K/120p for høykvalitets saktefilmopptak. 

eosR_system_all_B_white_210818[1].jpg

Med 6K RAw-film er datastrømmen inntil 2600 Mbps. Kameraet har ingen 4GB filbegrensning med exFAT-formatert minnekort, og skal klare maks. 6 timer opptak. Ja, det betyr at tidsbegrensningen på 29 minuter og 59 sekunder er fjernet. Stillbildeutdrag på hhv. 8,8 og 8,3 Mp fra DCI-4K og UHD-4K video er også på plass.

To nye kompakte objektiver også

RF-100-400mm_RF16mm.jpg

Samtidig med EOS R3 lanserer Canon to nye objektiver, begge kompakte og uten ekstrem prislapp. Det er den 165g lille ultravidvinkelen RF 16mm F2.8 STM, og den hendige RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, med 88 cm nærgrense (ved 200mm) og en vekt på bare 635 gram. Begge disse kommer i oktober.

mikk.jpg

Tilbehør

I tilbehørsskoen kan du montere mikrofon og lystrigger som drives via strøm fra kontakter i tilbehørsskoen, som den digitale Directional Stereo Microphone DM-E1D. Med andre ord slipper du ledningen som alltid har vært i veien, både med blitz og mikrofon.

03_HotShoe-Adapter_FrontSlantLeft.jpg  

Pris og levering

Canon EOS R3 ventes leveringsklart i november, og vil koste ca. 67.000 kroner (kun kamerahus). RF 16mm F2.8 STM vil koste ca. 3.850 kroner, mens telezoomen RF 100-400mm F5.6-8 IS USM kommer på ca. 8.300 kroner.

Fra Canons YouTube-lanseringav EOS R3.

Du finner mer detaljer og informasjon på Canons nettsider. Fotomag kommer tilbake med tester når produktene er klare for test.