I dag sier Canon offisielt at EOS R5 vil fungere som hovedkamera i krevende filmproduksjoner, med egenskaper du normalt bare finner i avanserte cinema-kameraer i langt høyere prisklasser. 

Kameraet vil levere 8K RAW video i full bredde, lagret internt med 30 bilder/sekund og 4:2:2 fargekomprimering i 10-bits. Det er langt unna hva noe annet speilløst systemkamera kan levere.

3_EOS-R5_BK_TheFront_Body-(1).jpg

Samtidig kan EOS R5 også levere stillbilder i høy kvalitet med rask opptakshastighet.

Det er også klart at kameraet får to minnekortplasser, en for CFexpress og en for SD UHS II-kort. Den innebygde 5-aksers bildestabilisatoren gjør det mulig å kombinere med bildestabilisering i objektivet, bekrefter Canon i dag. 

EOS R5_Ambient_filmkit_3.jpg

33 megapiksler

Det britiske EISA-magasinet Amateur Photographer intervjuet i mars Canon-topper om blant annet den kommende EOS R5. Der går det fram at kameraet vil kunne ta 33 Mp stillbilder med 30 bps, men det er fremdeles ikke bekreftet om dette blir den fulle oppløsningen til kameraet. 33 Mp tilsvarer 7680 x 4320 oppløsning i 16:9-format.  Med 7680 piksler bredde blir høyden 5120 px i 3:2-format, dvs. ca. 39 Mp, eller ca. 45 Mp i 17:9-format.

I intervjuet Canon har gitt til Amateur Photographers Geoff Harris, begrunner de 8K video slik:

– I Japan er det faktisk noen 8K TV-sendinger allerede, men globalt er det fortsatt en del å ta igjen. Denne teknologien er åpenbart fremtiden. Hvis folk skal kunne se 8K TV, må det finnes utstyr å ta opp med, så Canon ønsket å være forberedt på dette behovet.

Videre påpeker Canon at de med EOS R5 henvender seg både til «high-end amatører og profesjonelle»

Canon er ingen spurv i videobransjen fra før, men med EOS R5 ser det ut til at de vil gjøre den speilløse EOS R-serien til en arena for tung satsning på video, også for profesjonelle.

EOS R5 Ambient__film_kit_1.jpg

Her er en oppsummering av den siste informasjonen om EOS R5 i dag:

 • 8K RAW – ubeskåret (full bredde på bildebrikke), internt opptak opptil 29,97 bilder i sekundet 
 • Ubeskåret internt opptak av 8K-video opptil 29,97 bilder i sekundet i 4:2:2 10-bit med Canon Log (H.265) eller 4:2:2 10-bit HDR PQ (H.265)
 • Ubeskåret internt opptak av 4K-video opptil 119,88 bilder i sekundet i 4:2:2 10-bit i Canon Log (H.265) eller 4:2:2 10-bit HDR PQ (H.265)
 • 4:2:2 10-bit i Canon Log eller 4:2:2 10-bit HDR PQ-utdata via HDMI med 4K 59,94 bilder i sekundet
 • Dual Pixel CMOS AF tilgjengelig i alle videoinnstillinger - ved alle oppløsninger og bildefrekvenser
 • 5-akset optisk innebygget bildestabilisator (IBIS) / mulig å kombinere bildestabilisatoren i objektivet og innebygget bildestabilisator i kameraet
 • To kortspor – et til CFexpress-kort og et til SD UHS-II-kort

4_EOS-R5_BK_FrontSlantLeft_RF-24-105mm_F4LISUSM-(1).jpg

Fra tidligere informasjon sluppet i februar og mars vet vi dessuten følgende:

 • 8K- og 4K-innstillingene har støtte for Canons anerkjente Dual Pixel CMOS AF.
 • EOS R5 har avansert autofokus som gjenkjenner dyr som hunder, katter og fugler.
 • EOS R5 setter en ny standard for ytelse med hele 12 bilder i sekundet med mekanisk lukker og 20 bilder i sekundet med elektronisk lukker.
 • EOS 5R tar Canons banebrytende teknologi for bildestabilisering til neste nivå med et nylig Canon-utviklet innebygd system for optisk bildestabilisering som fungerer sammen med bildestabilisatoren i objektivet.
 • Levering er like viktig som bilde- og videoproduksjon og EOS R5 støtter automatisk overføring av bildefiler til skytjenesten image.canon.

Hverken pris eller leveringstidspunkt er ennå kjent, men det er klart at EOS R5 vil komme i salg «senere i år». Du finner mer oppdatert informasjon om Canon EOS R5 på Canons hjemmesider.