Det nye kameraet i EOS R-serien henvender seg både til dagens brukere av APS-C-kameraer, og de som kjøpte de første EOS R og EOS RP-modellene. SIkkert også noen speilrefleksbrukere med EOS 6D-kameraer. EOS R8 er også laget for brukere som vil ta videoinnhold og vlogging på alvor, og lære mer om filming. Og selvsagt alle som vil komme lenger enn mobilkameraer, og kjenne på fordelene med et systemkamera og de mulighetene det bringer med seg.

EOS R8-Ambient-Tech-JDR55450___.jpgAmbisiøse videofilmere er tilgodesett med både mikrofoninngang og hodetelefonuttak fra EOS R8.

Enkel i bruk

Canon EOS R8 har flere egenskaper rettet også mot den mer uerfarne: her får du Canons motivprogrammer, enkel bryter som velger stillbilder eller video, og ikke minst Canons multifunksjons tilbehørssko. Den 24 Mp CMOS-brikken kan benytte opp til ISO 102.400 og leverer inntil 40 bilder / sekund med elektronisk lukker. Med mekanisk lukker er derimot ytelsen begrenset til seks bilder i sekundet, så vi antar at den mekaniske lukkeren er en annen og enklere konstruksjon enn på EOS R6 Mk II. EOS R8 har også et guidet brukergrensesnitt for den som vl lære fotografering, men dette kan byttes om til et klassisk grensesnitt. 

03_EOS R8_Top_BODY___.jpg

Toppen av EOS R8 har betjening tilpasset både nye og erfarne fotografer.

Også de fysiske kontrollene er tilrettelagt for en bredere brukergruppe. Nå kan du veksle mellom stillbilder og videoopptak med en bryter på venstre sidet av søkerhuset. Modusvelgeren har fått motivprogrammer i tillegg til de klassiske opptaksmodusene og fullautomatikk. Og strømbryteren på høyre side har en låseposisjon .

EOS R8-Ambient-Tech-JDR55468___.jpg

EOS R8 er godt tilpasset hybridbrukeren, som er opptatt av både videofilming og stillbilder.

Videoegenskaper

Kameraet har hentet mange av sine videoegenskaper fra EOS R6 MK II. Riktignok er det ikke her støtte for 6K råfiler, men EOS R8 har støtte for 4K 60p i full bredde nedskalert fra 6K, og Full HD inntil 180 b/sekund, dvs. ca. 6x saktefilm. Kameraet tillater også opptak lengre enn 30 minutter, og støtter C-Log-profil for bedre dynamikk og fargedybde i filmene. Også R8 kan ta opp 3–5 sekunder sekvenser før du trykker på knappen, så du ikke går glipp av avgjørende øyeblikk.

EOS R8_Design_Cut_08[1]_1-125 sec at f - 22_ ISO 100.jpg

Autofokus

Autofokusegenskapene er hentet fra EOS R6 Mk II og EOS R5, og benytter Canons Dual Pixel CMOS AF II med helt ned til 0,03 sek. respons. Kameraet bruker dyplæring til å gjenkjenne motiver og objekter, og kan stilles til å fokusere på mennesker, dyr eller kjøretøyer. Innstilt på mennesker finner AF øyne, ansikt, hode og kroppen også når den beveger seg, fokus på hest er lagt til i tillegg til katter hunder og fugler, og tog og fly er lagt til ved siden av biler og (motor-)sykler. EOS R8 støtter AF-sporing i alle moduser, og er i stand til å finne fokus i så mørke omgivelser som -6,5 EV.

Ingen bildestabilisator

En ting du ikke får med Canon EOS R8, er en fysisk bildestabilisator. Nå har mange Canon RF-objektiver innebygd IS, og kameraet kan bruke elektronisk stabilisator til videoopptak. Men her er også nøkkelen til et mer kompakt og rimeligere hus.

Ny, kompakt fullformat-zoom

Samtidig lanserer Canon også den nye RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM, kit-objektiv for EOS R8 med 4,5 trinns optisk bildestabilisator og bare 210 gram lett. 

Priser og levering

Salgsstart for både kamera og objektiv er av Canon oppgitt til slutten av april. Prisen på EOS R8 kamerahus: antydes til ca. 21.200 kroner, eller 23.600 kroner sammen med RF 24-50mm. RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM selges også alene, men vil da koste ca. 4.800 kroner.

Fotomag kommer tilbake med grundigere omtaler og test av produktene når vi får låne et eksemplar av Canon.

Les mer om Canon EOS R8 her.

og om RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM her.