Med GFX100S hopper Fujifilm rett og slett over fullformatkameraene, og tilbyr et ergonomisk og relativt kompakt mellomformatkamera med ekstrem oppløsning og avanserte funksjoner. Samtidig er prisen oppsiktsvekkende gunstig for et slikt kamera, ca. 66.000 kroner inkl. mva. Det dette kameraet mangler i rå ytelse i forhold til de mest avanserte fullformatkameraene, mener Fujifilm det tar igjen i kreative muligheter og bildepotensial. 

Fujifilm GFX100S er det fjerde speilløse mellomformatkameraet fra Fujifilm, og det andre med 102 Mp bildebrikke. Det er på de fleste områder like avansert som eller mer avansert enn GFX 100, som Fotomag testet i nr. 3 - 2019, men kameraet er også betydelig mindre. Her har Fujifilm prioritert portabilitet og bilde-/videoegenskaper, mens den store GFX100 er mer tilrettelagt for studiofotografering (selv om også det kameraet lar seg bruke i felten).

GFX100S_back.jpg

Fujifilm GFX100S er på størrelse med et profesjonelt DSLR-kamera i mellomklassen, og veier bare ca. 900 gram. Det byr på både 6-trinns bildestabilisator, 4K video og fase-AF over hele bildeflaten.

Nye GFX100S er konstruert både for stillbilder og video, og ytelsen er høy for et mellomformatkamera: serieopptak inntil 5 bilder i sekundet med full 102 Mp oppløsning, og en autofokus som fungerer helt ned til -5,5 EV. Autofokusen er 

Nå er det hele 19 av Fujifilms populære filmsimuleringer å velge blant. I tillegg til Eterna og Eterna Bleach Bypass introduserer Fujifilm nå Nostalgic Neg, som søker å gjenskape preget fra gamle fotoalbum. I tillegg til den ekstreme oppløsningen på 102 Mp kan kameraet på stativ levere ekstremt høyoppløste Pixel Shift Multi-Shot-bilder som kombinerer 16 RAW-filer som settes sammen til ett 400MP-bilde. 

simulation_02_wapk.png

Nostalgic Neg minner om bølgen "American New Color Photography" som dukket opp på 1970-tallet med varme høylys og økt metning i skyggene som gir et mykere utseende. (Foto: Fujifilm).

Slik introduserer Fujifilm kameraet i forbindelse med lanseringen:

14/16 bits RAW, 4K/30p DCI eller UHD videoopptak inntil 400 Mbps, med intern lagring i 10-bit 4:2:0 fargekomprimering, og 12-bit 4:2:2 ProRes RAW til ekstern HDMI-enhet. Den innebygde bildestabiliseringen kan kombineres med elektronisk bildestabilisering og "IS Boost" for ekstra stabilitet for spesielle motiver og situasjoner. Kameraet støtter flere profiler for gradering og justering i postproduksjon, og kan dessuten benytte Fujifilms filmsimuleringer

Separate stillbilde-/filminnstillinger

Betjeningen av GFX100S er gjort brukervennlig og enkelt slik at enhver som er kjent med et vanlig systemkamera, eller særlig Fujifilms egne X-serie-kameraer, umiddelbart føler seg hjemme. I tillegg har kameraet en mengde brukerinnstillinger som kan lagres i egne forhåndsvalg. 

RASK1896.jpgHele seks forhåndsinnstillinger og egne innstillinger for stillbilder og filmopptak.

Den store bildebrikken på ca. 44 x 33 mm er uten lavpassfilter, og med kvaliteter vi kjenner fra GFX100. I tillegg til det gunstige melllomformatet i 4:3-forhold, kan kameraet ta opp en lang rekke formater fra 3:2, 5:4, 6:7 og kvadratisk 1:1-geometri, til 16:9-format og 51 MP panoramaformat i full 44mm bredde. Det er også mulig å fotografere med et 36x24mm sentrert utsnitt, som gir ca. 61 MP. Med passende adapter kan da også 35mm-optikk brukes.

RASK1976.jpg

Fujifilm GFX100S har som flere andre Fujifilm-kameraer skjerm som er vridbar i tre retninger.

Den 3,2" store LCD-skjermen betjenes med fingere, og har 2,36 millioner punkter oppløsning. Den stoe søkeren har 0,77x forstørrelse med 6,69 millioner punkter oppløsning, og justerbar øyeavstand. To SD-minnekortplasser, som begge støtter UHS-II-standarden er på plass, og hele kameraet er bygget i solid magnesiumlegering og meget god værbeskyttet.

RASK2819.jpgFujifilms G-system bygges stadig ut med objektiver og tilbehør, og er nå et komplatt profesjonelt system for både studiofotografering, landskap, natur- og gatefotografering.

Samtidig med GFX100S lanserte Fujifilm også sitt mest lyssterke mellomformatobjektiv, Fujinon GF 80mm F1.7 R WR. Dette kompakte objektivet veier 795g og er like godt værbeskyttet som resten av systemet. Brennvidden tilsvarer bildevinkelen til 63mm for 35mm-format.

RASK1447.jpgFujinon GF 80mm F1.7 er laget for bokeh og nære portretter.

Kameraet kan lades direkte via USB-C-porten, som dessuten kan benyttes til å ta bilder direkte til datamaskin med plug-in til hhv. Adobe Photoshop Lightroom og Capture One Pro. Batteriet skal klare 460 bilder (CIPA) på en lading. Det kan dessuten fjernbetjenes trådløst via Fujifilm Camera Remote-appen for iOS og Android, og lagre eksternt via HDMI-utgangen. Det er separate kontakter for fjernutløser, mikrofon og monitor/hodetelefonutgang.

Som tilbehør kan Fujifilm levere håndgrep med feste for Arca-Swiss stativhode. Det finnes dessuten adapter for Hasselblad H-serien og belgadapter for virew-kamera, der GFX100S benyttes som digitalt bakstykke. På GFX100S er søkeren fast, og gir en bedre øyekontakt.

Fujifilm GFX100S kommer i mars og vil koste ca. 66.000 kroner. Også den nye Fujinon GF 80mm F1.7 kommer i mars, der blir prisen ca. 26.000,–.

Du finner mer informasjon om Fujifilm GFX og G-systemet her.