Kategorier vil naturlig nok følge av både hvilke produkter som er levert i løpet av året, og hvilke vi har hatt anledning til å teste. Det betyr samtidig at det kan finnes produkter som ville klemt seg inn i våre lister dersom vi hadde testet dem. 
 
Når vi har delt inn produktene i kategorier, har vi sett mer på bruksområde og brukergrupper, enn på teknisk typologi. For få år siden var markedet dominert av speilreflekskameraer, siden jevnet det seg ut. I fjor testet vi bare fire speilreflekskameraer, men hele 19 speilløse systemkameraer. Tilsvarende gjelder for objektiver. Vi har f.eks. sett helt bort fra speilrefleks/speilløst som kamerakategorier.
FM-Arets-produkt_STOR.jpg
 
Bedømmelsen blir nødvendigvis subjektiv, men overordnet i vår bedømmelse har vært i hvilken grad et produkt gjør en forskjell for brukeren, samtidig som vi vurderer kvalitet, egenskaper og pris/nytte. 
 
Noen ganger blir vi sjarmert av et produkt som tilfører noe helt nytt, selv om det teknisk finnes enda bedre produkter. Derfor har vi i et par tilfeller gitt «nisjepriser» til produkter som utmerker seg med originalitet.
 
Klikk her for å sjekke ut Årets utvalgte foto- og videoprodukter fra Fotomag. Har du ennå ikke abonnert, kan du kjøpe abonnement direkte i magasinet og begynne å lese med en gang.