Hvis EOS M50 Mk II er et kamera rettet mot vloggere og innholdsskapere, er EOS R50 et vloggerkamera på turbo. I tillegg til å være den enkleste og rimeligste inngangsbilletten til EOS R-systemet, er det også perfekt tilrettelagt for den som vil bilde- og videolegge sine aktiviteter og opplevelser på sosiale medier. Det er ikke unaturlig å spekulere i om EOS M50 Mk II vil fases ut i forbindelse med lanseringen av EOS R50 (og EOS R10, som kom i fjor), men Canon fastholder at EOS M-serien med EOS M50 Mk II som aktuell toppmodell, fortsatt vil leveres.

1167615_18_1200x1200_w_g.jpgEOS M50 Mk II vil fortsatt leveres, sier Canon. Det meste er likt med EOS R50, men objektivfatningen og ikke minst autofokus og prosessor skiller dem.

Brukervennlighet understrekes av Canon som en drivkraft for EOS R50. Kameraet skal være lett å ta med overalt, og enkelt å bruke. Men det betyr ikke at det mangler avanserte funksjoner. Det er netttopp avansert teknologi som bidrar til mye av brukervennligheten. Avanserte funksjoner som vet om du tar bilder og video vannrett eller loddratt, om du retter kameraet ut mot verden eller mot seg selv og ikke minst en rekke automatiske innstillinger med Creative Assist-funksjonen, som f.eks. automatisk fokusstabling som gir enkel mulighet til å ta bilder med stor dybdeskarphet også mot nærgrensen.

03_EOS R50_Black_Top___.jpg

 

 

Betjeningen av EOS R 50 vil ikke gi Canon-brukere nye utfordringer eller overraskelser. Her har du det aller meste slik du venter, med tilgang til manuelle og automatiske funksjoner for stillbilder og video.

Teknisk har EOS R50 mye av det samme også som EOS R10, men er mer tilrettelagt for enkelhet og vlogging enn ytelse. Noen sinke er det likevel ikke. Med den raske 24 MP Dual Pixel CMOS Auto Focus II-brikken er autofokusen betydelig forbedret fra EOS M-serien, og oppleves nærmere Canons proffkameraer enn tidligere amatørkameraer. Autofokusen registrerer nå mennesker, dyr og kjøretøyer, og skiller på øyne, ansikter og hoder, hunder, katter, fugler og hester og racerbiler, motorsykler, tog og fly. Brukeren kan selv velge å spore disse motivtypene, eller la kameraet velge det automatisk. I tillegg har du også en egen AF-modus for vlogging, ikke ulikt det Sony har på sine ZV-kameraer.

36_EOS R50_White_The Front_RF-S18-45mm(SL)___.jpg

EOS R50 leveres både i sort og hvit farge.

Men selv om EOS R50 er tilrettelagt for begynnere og de som vil tenke minst mulig på teknikken, er det også et fullverdig medlem av EOS R-systemet. Mens Canon rotet til systemkompatibiliteten for EF-systemet med to ulike speilrefleksfatninger og en speilløs fatning (EF-M) som ikke kan benyttes på EOS R-systemet i det hele tatt, er den nåværende systemløsningen forbilledlig enkel og kompatibel fra de minste til de mest avanserte kameraene og objektivene. Det betyr at med EOS R50 kan du benytte alle RF-objektiver og tilbehør som telekonvertere og de ulike EF-EOS R-adapterne. Men som et enkelt alternativ må du klare deg uten bildestabilisator internt.

20_EOS R50_Black_FrontSlantLeft_RF-S18-45mm(BK)_DM-E1D_HG-100TBR___.jpg

Til vlogging og videofilming kommer du langt med et lite bordstativ. EOS R50 leverer 4K video skalert ned fra 6K.

EOS R50 har mikrofoninngang, men ikke hodetelefonutgang. Det er også en USB-C-kontakt, som kan benyttes til kommunikasjon og lading. Du har også en HDMI-kontakt, av mikro-typen. En enkelt kortplass for SD-kort finnes under batterilokket. 

Kameraet levere inntil 12 bilder/sekund med mekanisk lukker og elektronisk førstegardin-lukker. Med kun elektronisk lukker får du opp til 15 b/s.

Ny RF-S telezoom

Samtidig har Canon lansert den nye RF 55-210mm F5.0-7.1 IS STM telezoomen. Denne synes å være svært lik den ti år gamle EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM, men skinnet bedrar – konstruksjonen er ikke den samme. Der EF-M-utgaven har flere linseelementer og bedre lysåpning, samt noe kortere lengste brennvidde, er RF-S-telezoomen en enklere konstruksjon. 

RF-S55-210mm F5-7.1 IS STM_Side_extended___.jpg

Pris og levering

Canon EOS R50 er ute nå og koster ca. 9.800 (kun kamerahus). Pakke med RF-S 18-45mm koster ca. 11.200,– og for en dobbeltpakke med både RF-S 18-45mm og RF-S 55-210mm må du regne med rundt 13.500 kroner.

Telezoomen RF-S 55-210mm alene kommer på ca. 5.400 kroner.

Les mer om Canons EOS R-system hos Canon.no.