Nå kan du melde deg på proffworkshop i fotoprint i august.

TID: Mandag 24. og tirsdag 25. august 2020.

STED: Frysja kunstnersenter, Kjelsåsveien 145, 0491 Oslo.
 
Dette er en to dagers spesialworkshop hvor målet er å lære deltagerne å oppnå perfekte printer i sorthvitt og farger fra digitale bildefiler – enten du printer selv eller velger å sette bort selve printingen. Du lærer hvordan du behandler digitale bildefiler, velger fargerom, justerer skjermen, velger riktig fargeprofil – og skriver ut på en moderne fotoskriver med arkivbestandig pigmentblekk på kunstpapir (også kalt giclée eller pigment print).

Kurset gir deg nødvendig kunnskap om hvordan du optimaliserer bildefila for utskrift, gir deg førstehåndskunnskap til hva som finnes av kunstfotopa-pir og andre medietyper. Mange velger en fotoskriver som printer maks 60 cm, og setter bort printing av bilder i større formater til et profesjonelt print-lab. Kurset gjør at du kommuniserer bedre og på høyere faglig nivå med printleverandøren, og du får lettere det resultatet du ønsker deg i de tilfellene du ikke printer selv.

Kursledere er fotograf Morten M. Løberg og daglig leder Per Arnfinn Persen i Profildata AS. Morten har lang erfaring som fotograf, billedkunstner og som fagmedarbeider i tidsskriftet Fotografi. Per Arnfinn er ekspert på fargekali-brering og fotoskrivere, og har lang erfaring med Epsons profesjonelle stor-formatskrivere.

Epson, Canson, Hahnemühle, Moab og Permajet sponser workshopen med materiell. Du får mulighet til å sammenligne kunstpapirer som Morten har valgt ut – og du får med deg en storformatprint av ditt eget bilde! Verdien av printen betaler langt på vei kursavgiften!

Aleksander Dye skriver etter kurset på Nordic Light: “Et veldig bra kurs som virkelig løste opp i en del utfordringer jeg har hatt! Veldig bra og fikk en del tips til enklere printing og ikke minst hvor mye papirer har å si for sluttresul-tatet, og hjelp til å velge i mylderet av papirer! Før kurset hadde jeg ikke fått til en eneste god fargeprint, men det jeg fikk til på kurset var utrolig å se!”

Kursinnhold dag 1:
Digital arbeidsflyt. «Fine art» printing i farger og sorthvitt.

 • Valg av materialer. Arkivbestandig blekk og papir. Slik velger du riktig pa-pir til dine bilder. Kort innføring i papirtyper og egenskaper.
 • Valg av fargerom. Alt om valg og bruk av fargeprofiler (ICC-profiler), stan-dardpapirprofiler vs kalibrerte papirprofiler. Vi viser hvordan du lager dine egne, dedikerte ICC-profiler.
 • Skjermkalibrering.Velg riktig lysstyrke og fargetemperatur. Hvorfor og hvordan lage og bruke flere skjermprofiler. Hva er riktig rombelysning og hvordan bør du innrede arbeidsrommet med tanke på optimal likhet mellom kalibrert skjerm og ferdig print.
 • Riktig bruk av arbeidsfargerom, ICC-profiler og medietype-valg ved ut-skrift. «Proofing» i Lightroom/Photoshop.
 • Utskrift i farger fra Mirage, Lightroom og Epson Print Layout.
 • Praktisk arbeid og utskrift under veiledning. Kursdeltakerne skriver ut sitt favorittbilde på Epson storformatskriver.

Fikk du med deg Fotomags artikkel om Morten Løbergs oppdaterte papirtesteri nr. 3-2020? Du kan lese den her.

Skjermbilde 2020-07-11 kl. 01.16.07.png

 

Kursinnhold dag 2:
«Fine art» printing i farger og sorthvitt. Valg av fotopapir.

 •  Valg av materialer. Sammenligning av de beste bomulls- og barytt-papirene fra Epson, Moab, Canson, Permajet og Hahnemühle.
 • Finn ditt favorittpapir! Presentasjon av utvalgte papirer basert på tester av flere hundre fotopapirer utført av fotograf Morten Løberg. Kursdeltagerne får hvert sitt nylig ajourførte eksemplar av «Morten Løbergs store fotopapir-test» (verdi 450 kroner).
 • Konvertering av et digitalt fargebilde til sorthvitt i henholdsvis Photoshop og Lightroom.
 • Slik skriver du ut i sorthvitt fra Photoshop og Lightroom. Gjennomgang av printerinnstillingene. Slik unngår du fallgruvene.
 • Praktisk arbeid og utskrift under veiledning. Kursdeltakerne skriver ut sitt favorittbilde på Epson storformatskriver.
 • Praktisk informasjon:

Kurssted: Frysja kunstnersenter, Kjelsåsveien 145, 0491 Oslo.

Mandag 24. august 2020: Kl. 10.00 til 20.00.
Tirsdag 25. august 2020: Kl 09.00 til 16.00.

Kursavgift: Kr. 5.900.

Lunsj inkludert begge dager. Vi bestiller pizza til kl. 17 første dag. Kursdel-tagerne må selv besørge overnatting.

Hver deltager får med seg en utskrift i storformat på kunstfotopapir  (maks bredde 110 cm, maks lengde 150 cm) som kursdeltaker printer selv med vår bistand. Verdien (hvis du bestiller printer i denne størrelsen hos et labo-ratorium) er nærmere 2000 kroner. Dette kan vi tilby siden papirleverandør-ene sponser workshopen. Du tjener altså inn mye av kursavgiften bare gjennom bildet – og fotopapirtesten – du får med deg!

Bestill din plass snarest! Påmeldingsfrist: Mandag 10. august 2020. Påmelding pr. epost til Morten Løberg eller til Profildata. Husk å oppgi postadresse og mobiltelefonnummer. Påmeldingen er bindende. Kursavgiften må være betalt før kurset starter. Ingen refusjon utover eventuelt betalt kursavgift ved avlysning.

Forkunnskaper:

Grunnkompetanse i fotografering, grunnleggende kjennskap til Adobe Pho-toshop og/eller Lightroom. Kurset er åpent for alle; fotoentusiaster, yrkes-fotografer og billedkunstnere. Det er en fordel, men ingen forutsetning, om du har litt erfaring med utskrift på egen hånd fra tidligere.

Ta med:

Egen laptop og bildet som du ønsker å skrive ut. Ta gjerne med flere bilder hvis du er i tvil, vi hjelper deg med å velge ut og optimalisere det du skal skrive ut. NB: Bildet bør være i full størrelse (altså maksimal bildestørrelse kameraet kan gi) og det bør være uoppskarpet. Ta med bildet også i rå-filformat hvis du har.

Kursmateriell:

Deltakerne får en handout av presentasjonene for å gjøre egne notater. En PDF-fil med «Morten Løbergs store fotopapirtest» er inkludert i kursavgif-ten.
Har du spørsmål om workshopen, send en mail eller ring fotograf Morten M. Løberg.

mail@mortenloberg.no
Telefon: 997 05 076.