[Oppdatert 5. januar med nye priser] Panasonic Lumix GH5 er et profesjonelt speilløst systemkamera som støtter 4K video med 60 bilder/sekund, har en ny 20 Mp CMOS-brikke og en forbedret bildestabilisator for både kamera og objektiver. Med GH5 ønsker Panasonic å nå to hovedgrupper: fotoentusiastene og profesjonelle videofotografer.

Når Panasonic i dag løfter sløret fra sitt mest ambisiøse systemkamera hittil, snakker de mest om video. Da Lumix GH5 ble forhåndslansert på Photokina i fjor, mer enn ante vi at videoegenskapene ville stå i høysetet. Forgjengerne GH3 og GH4 var begge banebrytende med videoegenskaper i sine klasser da de kom. 

Fotomag har som ett av de få organene i Norden fått anledning til å ta en forhåndstitt på Panasonics nye flaggskip, og vi kan ikke legge skjule på at vi er grådig imponert. Selv ambisiøse videofotografer vil her få mye å strekke seg etter, og en og annen læreterskel. Men først og fremst er Lumix GH5 et kamera som gjør jobben lettere for mange: for reportasjefotografen, dokumentaristen og fortelleren som jobber alene i felten. For naturfotografen og eventyreren som må ferdes med lett oppakning, men ikke tar lett på kravene til bilder og filmopptak. Og ikke minst for alle entusiastene med stillbildebakgrunn som er klare til å ta neste steg etter de første erfaringene med videofotografering, og ønsker et verktøy som leverer på høyt nivå både når det skal tas enkeltbilder, og videofilm. Og ikke minst – før du er sikker på om du trenger begge deler.

Nå som vi har fått sett på nykomlingen og kjenner detaljene, tror vi det er lett å overse at Lumix GH5 også er betydelig forbedret når det kommer til stillbildeegenskaper. Mer om det senere.

GH5_LKIT_slant_K.jpg

Panasonic Lumix GH5 har imponerende spesifikasjoner, særlig for profesjonell video.

For det er med videoegenskapene GH5 sprenger grenser, både i ytelse og kvaliteter. Og det til en pris som ligger langt under hva profesjonelle videokameraer gjerne koster. Samtidig med kameraet lanserer Panasonic også nye superraske SD-minnekort. Og det trengs når kameraet skal lagre 4K video med 60 bilder/sekund, lagre 4K video med 4:2:2 fargekomprimering i 10-bits internt på minnekort. Eller håndtere 30 bilder i sekundet i 18 megapiksler (6K Photo). Dessuten har Lumix GH5 fått innebygd 5-aksers bildestabilisering med 5 trinns effekt, i følge Panasonic. Som forventet støtter kameraet Dual IS, altså både bildestabilisering i kameraet og i objektiver som har optisk bildestabilisator. Dette skal, sier Panasonic, kompensere for større bevegelser som tidligere ikke lot seg kontrollere. Dette virker både på stillbilder og video, også med 4K-opptak.

Førsteinntrykk

Forgjengerne Lumix GH3 og GH4 var til det ytre fysisk nesten identiske, de benytter f.eks. samme batterigrep. Men GH5 er grundig redesignet. GH5 er ca 5 mm større i alle retninger, og slett ikke designet for å være minst mulig. Det veier også 165 gram mer enn GH3/GH4 med sine 725 gram inkludert batteri. Det er likevel både kompakt og lett for et profesjonelt kamera med så mange muligheter. Four Thirds-formatet sikrer dette, og det merkes enda mer når du fyller bagen med objektiver.

Utseendet minner ikke lite om et forstørret G80, både betjening og form har mye felles. Skjermen er fullt fleksibel, vridbar i flere retninger. Men her er det bedre plass til fingre, og betjeningen er godt tilrettelagt for seriøst bruk. Grepet er virkelig bra, og selv store hender vil finne god komfort med kameraet alene. Med det ekstra batterigrepet BGGH5E blir kameraet på størrelse med et lite fullformatkamera, får vertikalutløser og ekstra batterikapasitet. Batterigrepet er nytt, og verken batteriet eller grepet kan benyttes med tidligere modeller.

Ellers er betjeningen lett å finne frem i for den som har brukt andre Lumix G-kameraer, særlig GH3/GH4. Kamerahuset er bygget i solid lettmetall med en gummiert overflate som gir god friksjon. Huset er godt værtettet for utendørs bruk, og hovedkontrollene er kraftig konstruert med solide gripeflater.

GH5_BODY_back_K.jpg

Betjeningen er lett gjenkjennelig fra Lumix GH3 og GH4, men GH5 er blitt større og føles mer stabil.

Bildebrikke

Den nye 20 Mp CMOS-brikken har fått raskere utlesningshastighet enn GH4, som heller ikke var noen sinke. Stillbilder leses ut 1,66x raskere enn fra GH4, med 24 ms for hvert bilde. 4K video leses ut med 15 ms for hver bilderute. Med elektronisk lukker og videoopptak betyr dette redusert risiko for ‘rullende lukker’. Økt hastighet gir også raskere kontinuerlige stillbildeopptak og – for første gang i et systemkamera i denne klassen – 4K video med 60 bilderuter i sekundet og ingen beskjæring av bildebrikken i bredden.

Denne bildebrikken har ikke lavpassfilter som diffuserer detaljene, og en forbedret signalprosessor som leser ut fargeinformasjon fra ni ganger flere piksler (enn vanlig Bayer-interpolering) bidrar til økt oppløsning, mindre moiré og bedre fargegjengivelse, særlig av de lyse og mørke bildepartiene.

Selv om ISO-følsomheten på opp til 25.600 er beholdt, er bildestøyen synlig redusert i følge Panasonic, med behold av flere detaljer. En ny lukkermekanisme med flytende konstruksjon reduserer lukkervibrasjon og -lyd til 1/6 ved 1/100 sekund lukkertid. Den mekaniske lukkeren skal fortsatt klare 200.000 eksponeringer.

Kamerahuset

Også ytre egenskaper er oppdatert eller forbedret. Søkeren har både høyere oppløsning og kraftigere forstørrelse (enn GH4). OLED-søkeren er nå på 3680K-punkter, og forstørrelsen er 0,76x – opp fra 2360K-punkter og 0,67x. GH5 har fremdeles en vridbar pekeskjerm, men den er også blitt forbedret. Størrelsen er nå 3,2", oppløsningen 1620 K-pkt og pikslene av RGBW-typen, altså med hvite punkter i tillegg til RGB.

Panasonic holder på SD-kortene, men har gitt Lumix GH5 to SD-kortplasser. Begge kortplassene støtter den raske UHS-II, U3-standarden. USB-kontakten er USB3.1-kompatibel.

Siden GH3 og Gh4 herjet har mange nyere Panasonic-kameraer fått mekanisk bildestabilisator på bildebrikken. Lumix GH5 følger etter og videreutvikler Panasonics konsept med DUAL IS 2, som produsenten hevder skal klare å kompensere for fem lukkertrinn kamerabevegelse helt opp til 140 mm (tilsvarende 280 mm) når Lumix G Vario 14-140 mm f/3,5-5,6 Asph Power OIS brukes. Med bare den interne bildestabilisatoren begynner virkningen å svekkes allerede ved 60 mm (tilsv. 120 mm) i følge Panasonic.

Full utnyttelse av den doble bildestabilisatoren krever kompatible Panasonic/Leica-objektiver. Når Lumix GH5 kommer i salg i april, vil både det nye Leica kit-objektivet og oppdaterte versjoner av flere av Panasonics objektiver være klare, i tillegg til at enda flere har fått en opptaret internprogramvare.

GH5_LKIT_K_JackSideOpen2.jpg

Lumix GH5 har to SD-kortplasser.

Videoegenskaper

Panasonic satser tungt på profesjonell video, og blant systemkameraene er det GH5 som blir flaggskipet for videofotografering. De viktigste funksjonene er tilgajneglige ved levering i april, mens enda flere funksjoner loves etter en firmware-oppdatering i sommer.

Vi har nevnt 4K video i 50 og 60 bilder/sek (eg. 59,94p), og vel å merke seg er at her er grensen for videoopptak på 30 minutter som de fleste kameraer i Europa er belagt med, fjernet. Nytt er også at GH5 kan lagre 4K video i 4:2:2 fargekomprimering og 10 bits internt (bortsett fra 4K/60p/50p). Det gjelder både Cinema 4K/24p (4096 x 2160), standard 4K/25p og Full HD inntil 60p.

I løpet av sommeren lover Panasonic en heftig oppgradering til 400 Mbps «All-Intra» opptak for 4K, samt 200 Mbps for Full HD. Fremdeles er 50p/60p) unntatt, men disse løftene har et potensial for høy-kvalitets fargebehandling og etterbehandling. Alle videoformater utnytter bildebrikkens 17,3 mm bredde fullt ut, og er dermed nær beskåret videoformat på flere fullformatkameraer og APS-C-kameraer. All-intra innebærer at hver filmrute er et eget bilde, mens video ellers komprimires som en strøm av flere bilder som holder innbyrdes avhengige data.

I sommer blir også en betalt oppgradering som gir V-LogL gammakurve. I tillegg til intern lagring kan også 4:2:2 10 bit video overføres via HDMI live til ekstern lagring. HDMI-utgangen er standard type A (full størrelse). Panasonic vil også levere n XLR mikrofon adapter for to profesjonelle mikrofoner. Den innebygde mikrofonen har egen støyreduksjon. Her er selvsagt også innebygd støtte for ekstern mikrofon med mini-jack og uttak for øretelefoner. Pekeskjermen tillater dessuten automatisk prefokusering til videoopptak, der transisjonen mellom to definerte fokuspunkter går automatisk med konstant hastighet under opptak.

Om ikke dette er nok, er Lumix GH5 fra fabrikken forberedt for anamorfe videoopptak i cinemascope, også dette i 4K-format fra i sommer.

GH5_LKIT_top_K.jpg

Betjeningsmulighetene sett fra toppen av GH5.

Stillbildeegenskaper

Om videoegenskapene er imponerende, er Lumix GH5 fremdeles et velvoksent stillbildekamera. En ny, forbedret DFD-kousmekanisme (Depth from Defocus) fester fokus mye raskere og holder fokus ved bevegelige motiver mye bedre enn hos GH4, sier Panasonic. GH5 klarer også serieopptak med 9 bilder/sekund med kontinuerlig fokus ved 20 Mp (12 bps ved låst fokus). AF-enheten opererer ved dobbel hastighet, 480 bps, og trigger nå AF på 5/100 sekund. Nye bevegelses-algoritmer sporer også motiver bedre.

4K Photo, dvs. 8 megapiksler bilder i videohastighet, er blitt vanlig hos Panasonic, men med GH5 introduserer de nå 6K Photo – 18 Mp stillbilder med kontinuerlig autofokus og inntil 30 bilder/sekund. Det gir også 4K Photo med opp til 60 bilder i sekundet. Autofokusen har 225 felter over nesten hele bildeflaten og kan programmeres med en rekke kombinasjoner av områder og preferanser til ulike formål, og joysticken tillater presis justering. Selvsagt er også mange kjente fokushjelpemidler på plass, som forstørret skjermbilde, konturer osv.

Den mekaniske lukkeren spenner fra 60 sekunder til 1/8000 sekund, og både time lapse og intervallfotografering er på plass. Blitzen synkroniserer på inntil 1/250 sekund, men også høyhastighetssynkronisering er støttet. Med elektronisk lukker klarer GH5 inntil 1/32.000 sekund lukkertider.

Ved panorering kompenserer kameraet for skråstilte vertikaler (‘rolling shutter distorsion correction’). 6K Photo kan også benyttes til Panasonics anerkjente ‘Post Focus’ der du velger fokus etter opptak, og kan kombineres til å gi økt dybdeskarphet med ‘Focus Stacking’. Alle 6K Photo-funksjoner har dessuten valgfritt 4:3- eller 3:2-format. En rekke muligheter under RAW-fremkalling i kameraet er også på plass.

Mens Panasonic har droppet NFC, er WiFi fremdeles på plass, men har nå følge av lavenergi Bluetooth for automatisk og kontinuerlig overføring av data til smartmobil eller nettbrett. WiFi gir også enkel fjernstyring, der GPS-tagging fra mobilen kan legges til bildene. Via WiFi kan også innstillinger fra en GH5 overfores til en annen GH5. Du kan også sette kameraet til å oppdage WiFi hjemme eller på kontoret og automatisk ta backup av bilder til din valgte nettsky.

Objektiver

I forbindelse med lanseringen av GH5 kommer også ett nytt Leica-objektiv., Leica DG Vario-Elmarit 12-60mm / F2.8-4.0 Asph. / Power O.I.S, som kan leveres som kit-objektiv til GH5. Dette objektivet støtter den doble bildestabilisaeringen. Samtidig kommr også oppgraderinger av flere eksisterende objektiver med bedre værbeskyttelse og støtte for dobbel bildestabilisaering:

  1. Lumix G X Vario 12-35mm / F2.8 II Asph. / Power O.I.S.
  2. Lumix G X Vario 35-100mm / F2.8 II / Power O.I.S.
  3. Lumix G Vario 45-200mm / F4.0-5.6 II / Power O.I.S.
  4. Lumix G Vario 100-300mm / F4.0-5.6 II / Power O.I.S.

Den eksisterende 12-60 mm f/3,5-5,6 får en firmware-oppdatering som gir støtte for dobbel bildestabilisering. Det samme gjelder 14-140 mm f/3,5-5,6, 12-32 mm f/3,5-5,6, 35-100 mm f/4-5,6, Leica 100-400 mm f/4-6,3, 30 mm f/2,8 Macro og Leica DG Noctitron 42,5 mm f/1,2.

Tilbehør

Til GH5 kommer en del nytt tilbehør. Batterigrepet DMW-BGGH5 er nevnt. Det dublerer som veryikalgrep og øker batterikapasiteten til det dobbelte fra ca. 410 bilder til 820 bilder. Også dette er værbeskyttet mot støv, sprut og kulde. En helt ny lydenhet beregnet på video kommer. DMW-XLR1 settes fast i kameraets tilbehørssko, har to XLR-terminaler, en ekstra tilbehørssko på toppen for mikrofon, lys etc., og to separate lydspor med individuelle filtre, følsomhet og lydnivå.

Oppsummering

En endelig test må vi komme tilbake til når vi får låne et ferdig eksemplar til våren. Men allerede nå kan vi fastslå at dersom kameraet gjør det Panasonic hevder, og det har vi ingen grunn til å tvile på, så har ikke bare Panasonic, men også Micro Four Thirds-standarden fått et nytt produkt som markerer et veiskille. Sist var med Olympus OM-D E-M1 Mark II, som å mange måter kniver om hybridtronen, som et kombinert stillbilde- og videokamera. Sammen utgjør de nå en potent utfordring til andre produsenter når dagens og kommende fotografer skal velge system. Ytelsen og egenskapene hos begge disse kameraene går utenpå det meste av hva vi ellers finner, og bildekvaliteten på Olympusen holder følge med alt hva en god fotograf kan levere. Dessuten har de sammen tilgang til et utvalg objektiver som er gjennomtestet for sin kvalitet, og som sammenlignet med andre profesjonelle alternativer både er lettere, mindre og rimeligere enn konkurrentene i de fleste tilfeller.

Bildekvaliteten til Panasonic Lumix GH5 kan vi ikke bedømme ennå, men de eksemplene vi har sett fra Panasonic selv, og de videoeksemplene vi har sett - tatt både av amatører og erfarne filmmakere, gjør at vi skrur forventningene høyt opp. Vi tror kanskje at Lumix GH5 vil vise seg å være et hestehode foran på videofilm – spesifikasjonene mer enn antyder dette. Men Olympus har også, med en kanskje enda mer utviklet bildestabilisator, mindre fysisk størrelse og finesser som 80 Mp multishot, stillbildeegenskaper det er alene om i klassen. I april vet vi svaret. Frem til da må vi bare gjette.

IMG_1074.JPG

Med Panasonic Lumix GH5 i hendene lurer du seriøst på om du endelig har funnet et kamera som duger like bra til profesjonell video som til stillbilder (Foto: Toralf Sandåker).

Tilgjengelighet, priser

Panasonic Lumix GH5 er lovet i handelen første uke i april, og leveres som kamerahus alene, eller som kit med ett av de to 12-60 mm-objektivene. Merprisen for objektiv er hhv. ca. 2000 kroner og 6000 kroner. Også den nye 12-60-millimeteren, batterigrepet og XLR-adapteren er loevt første uke i april.

Panasonic oppgir følgende veiledende priser (prisene er oppdatert):

Produkt Pris Tilgjengelig
Panasonic Lumix GH5 hus 22.500 April
GH5 hus + nye Leica 12-60 mm f/2.8-4 28.000 April
GH5 hus + Lumix 12-60 mm f/3.5-5.6 24.500 April
GH5 batterigrep 4000 April
GH5 XLR-enhet 4500 April
Ny Leica 12-60 mm f/2.8-4 zoom 10.500 April
X Vario 12-35mm / F2.8 II 10.500 Mars
X Vario 35-100mm / F2.8 II 11.500 Mars
G Vario 45-200mm / F4.0-5.6 II 4500 Januar
G Vario 100-300mm / F4.0-5.6 II 6500 Januar

 

Mer informasjon hos Panasonic.