Importør:

Fujifilm GFX 100 er første mellomformatkamera med innebygd bildestabilisator. Det nye 102 Mp flaggskipet bygger på samme plattform som GFX 50S og GFX 50R, men er samtidig Fujifilms mest ambisiøse kamera hittil. Ytelse, høy oppløsning og brukervennlige finesser er stikkord for toppmodellen. Når Fujifilm har utviklet GFX 100 har ergonomi og bruksegenskaper vært øverst på listen over egenskapene de vil friste nye fotografer med. De første som har sett nærmere på kameraet, rapporterer at ergonomien er veldig bra, enten du bruker kameraet horisontalt eller vertikalt. 

Siden Fujifilm lanserte sitt første digitale mellomformatkamera GFX 50S, har du fulgt opp med åtte objektiver og en telekonverter med G-fatning. To av objektivene er zoomer, og tre har optisk bildestabilisator. Brennviddene spenner fra 23mm til 250mm (tilsvarende bildevinkler fra 18 til 198mm i fullformat).

Det nye kameraet imponerer med 5-akser bildestabilisator bygd inn i kamerahuset, som i følge Fujifilm skal kunne kompensere for inntil 5,5 lukkertrinn kamerabevegelse. Dette er første gang et mellomformatkamera tilbyr en slik løsning, som fungerer med alle objektiver. Det vil utvilsomt gjøre GFX 100 lettere å håndholde med skarpe resultater, og understreker Fujifilms ambisjoner om å levere et kamera med fleksible muligheter både innendørs og i felten, for videoopptak og høyoppløste stillbilder.

Z-GFX100-TOP.jpg

Betjeningen har mye til felles med Fujifilm X-H1, og det store lyspanelet på toppen gir god grafisk oversikt over innstillinger.

Fujifilm har gått bort fra det vanlige arrangementet med blender- og lukkerhjul vi kjenner fra andre Fujifilmmodeller. I stedet byr de på to velplasserte ratt som får nye funksjoner etter som hvilken modus du jobber i. Det 1,8 tommer store toppdisplayet er en høyoppløst sorthvitt LCD-skjerm som skifter mellom å vise virtuelle innstillingsratt, blender- og lukkerverdier og de fleste andre informasjoner du ønsker når du fotograferer, som live histogram. Men hvordan føles kameraet å jobbe med for en kresen fotograf? 

Norske Pål Laukli er Fujifilm-ambassadør og har laget denne videoen etter å ha prøvekjørt en tidlig utgave av kameraet:

En av fordelene ved de nye virtuelle lukker- og blenderkontrollene er at kameraet er bedre tilrettelagt for å bytte mellom stillbilder og video. Det er ingen fysiske lukkertider eller blenderverdier å endre når du veksler mellom de to bruksområdene. Du kan ha ett sett innstillinger for stillbilder, og ett for film, og disse beholdes inntil neste gang du bytter til samme modus. Dette kameraet er konstruert for at du skal kunne konfigurere det slik du selv ønsker. 

Huset er også konstruert for røffe omgivelser, godt forseglet mot støv, fuktighet og smuss. Her er også innebygd Wi-Fi og Bluetooth for tilkobling av eksterne enheter og trådløs fjernstyring. Den nyutviklede bildebrikken har hele 3,76 millioner fasefokuserende piksler som dekker absolutt hele bildeflaten. Opptak skjer via to SD-kortplasser som begge støtter UHS-II-standarden, men kan også lagres via HDMI-utgangen.

GFX_100_Front+EVF.jpgKjernen i Fujifilm GFX 100 er en 102 Mp bakbelyst CMOS-brikke som måler 43,8 x 32,9 mm.

Det er også et forholdsmessig kompakt kamera, som med sine 1400 gram fysisk er omtrent som Canon EOS-1D X Mk II og Nikon D5. Men der stopper likhetene. GFX 100 er ikke noe fartsmonster for sport og action, men kommer likevel godt ut av serieopptak med 5 bilder i sekundet. Det er mer enn godkjent, med 100 megapiksler bilder, men seriene blir ikke lenger enn ca. 41 bilder (JPEG) eller 14 bilder (råfiler med tapsfri komprimering). Skrur du ned til 2 bilder i sekundet, klarer kameraet ubegrenset med JPEG-opptak, eller 20 råfilopptak i en sekvens. Fujifilm GFX 100 har mekaniske lukkertider fra 30 sekunder til 1/4000 sekund (lange lukkertider er programavhengig), og elektroniske lukkertider opp til 1/16.000 sekund. Med Bulb og manuelle lukketider kan lukkertider opp til hele 60 minutter benyttes.

Vanlig blitzsynkronisering skjer ved inntil 1/125 sekund, men kameraet støtter også høyhastighetsblitz med tilpassede systemer. En rekke produsenter leverer blitzløsninger optimalisert for Fujifilm, bl.a. Godox, Profoto, Broncolor, Elinchrom, Nissin og Metz, ved siden av Fujifilms egne. Flere av disse støtter også høyhastighetssynkronisering (HSS) i tillegg til automatisk blitzmåling gjennom objektivet (TTL).

GFX_100_Vertical_LeftObl+EVF_MonitorUP.jpg

Den praktiske skjermen kan som på flere Fujifilm-kameraer vippes både i horisontal og vertikal retning.

Det kraftig bygde kamerahuset er konstruert i magnesiumlegering og har permanent batteri- og vertikalgrep med plass til to batterier. Huset er værbeskyttet med 79 gummipakninger, og i tillegg er den avtagbare søkeren beskyttet med 19 pakninger. Fujifilm sier at huset er bygget for å motstå ekstreme forhold med støv, fuktighet og lave temperaturer. Batteritiden med to fullt opplafede batterier oppgis til ca. 800 stillbilder, eller 150 minutter 4-opptak. Batteriene kan lades med den medfølgende batteriladeren, eller direkte via USB-porten. 

Søkeren som følger med er en elektronisk OLED-søker med hele 5,76 millioner punkter med 0,86x forstørrelse (omregnet til 35 mm-format og 50 mm). Den 3,2" store LCD-skjermen er i 4:3-format med ca. 2,36 millioner punkter, og er en berøringsskjerm.

GFX_100_Back+EVF.jpg

Den 2,05 tommer store OLED-skjermen under hovedskjermen gir løpende oversikt over eksponeringsdata, både under opptak og bildevisning.

Bildebrikken og objektivfatningen

Bildebrikken måler altså 43,8 x 32,9 mm – det gir en ca. 70 % større flate enn et fullformatkamera. Det er omtrent samme format som Leica S2 (45 x 30 mm), og identisk med Pentax 645, Hasselblad X1D-systemet og Hasselblad H6D-50c. Men det er også en del mindre enn Hasselblad H6D-100c og Phase Ones største kameraer (53,4 x 40 mm) med opp til 150 megapiksler. 

Rapportene sier at kameraet er mye raskere enn GFX 50S og 50R, både i generell betjening og autofokus. Vi var ikke overvettes imponert over de to øvrige GFX-kameraenes prestasjoner med elektronisk lukker, men dette skal være kraftig forbedret i GFX 100. Likevel, først når vi får mulighet til å teste et ferdig kamera kan vi uttale oss nærmere om bilde- og videokvalitet, om ‘rolling shutter’ osv.

GFX 100 støtter 16-bits råfiler, og har et optimalisert ISO-område fra ISO 100 til 12.800, som kan utvides til hhv. ISO 50 og ISO 102.400. Videoegenskapene er langt bedre enn på de foregående GFX-kameraene. GFX 100 klarer 4K video, både Cine4K (4096 × 2160 pkt.) i 17:9-format og vanlig 4K (3840 × 2160 pkt.) i opp til 400 Mbps datastrøm. 4K-opptak leveres i 30, 25 og 24 bps, mens Full HD-opptak også kan leveres i 60 bps. I Full HD-oppløsning kan dessuten kameraet levere ogsp 17:9-format (2048 × 1080 pkt.).

De første Fujifilm GFX 100 skal være klar til levering i løpet av juni, og koster ca. 120.000 kroner inkl. mva.

Mer informasjon finner du hus produsenten.