GFX50S II er så å si identisk med GFX100S når du ser dem sammen, men det er utenpå. Litt enkelt sagt har Fujifilm tatt kamerahuset fra GFX100S og satt inn den gamle bildebrikken fra GFX50S og GFX 50R. Det gir lavere pris, men fremdeles den overlegne bildekvaliteten til mellomformat. Kameraet blir ikke mindre konkurransedyktig av at Fujifilm samtidig lanserer en ny kit-zoom for GFX-kameraene, Fujinon GF35-70mmF4.5-5.6 WR. I «løssalg» må du ut med ca. 10.000 for objektivet, men sammen med kameraet slipper du unna med det halve.

GF35-70_side_R.jpg

Fujinon GF35-70mmF4.5-5.6 WR er svært kompakt, veier bare 390 gram og bruker 62mm filter. Bildevinkelen tilsvarer 28–55mm.

Kjente kvaliteter

  • Siden Fujifilm GFX50S II har samme kamerahus som GFX100S og samme bildebrikke som GFX50S og GFX50R, vet vi allerede mye om kameraets kvaliteter før vi har testet det:
  • Bildekvaliteten er på nivå med de aller beste, om ikke på samme nivå som GFX100-serien. Suveren detaljskarphet og imponerende dynamikk.
  • Du kan «lure» Bayer-filteret og ta multishot-bilder på 200 millioner piksler av statiske motiver som avfotografering av kunst eller arkitektur.
  • Kameraet har de samme 19 filmsimuleringene som øvrige nyere Fujifilm-kameraer, inkludert den nye ‘Nostalgic Neg’. Disse er anerkjent som noe av det beste i markdet.
  • Kameraet er kompakt, ergonomisk utformet og har en meget god søker med 3,69 millioner piksler og 0,77x bildeforstørrelse.

GFX50SII_top.jpg

  • Du får en meget effektiv innebygd bildestabilisator i fem akser, tilsvarende inntil 6,5 trinn kompensasjon mot kamerabevegelse, som i praksis lar deg utnytte oppløsningen under en lang rekke forhold, selv uten stativ.
  • Kameraet har to SD-minnekortplasser som er UHS II-kompatible, og en 3,2" skjerm som kan vippe langs tre akser. Autofokusen virker helt ned til lysnivåer på minus 3,5 EV (lystrinn).
  • Fujifilm GFX50S II er meget godt værbeskyttet, mot støv, vannsprut og fuktighet.
  • Du kan lett bytte mellom stillbilder og video, og innstillingene for disse er separate.
  • Store muligheter for å skreddersy kameraet til egne behov, med bl.a. seks programmerbare moduser (C1-C6).

GFX50SII_back.jpg

Men det er også noen skuffelser (for enkelte)

  • Du får bare Full HD video (1920 x 1080/30p) – med samme bildebrikke som de «gamle» GFX50S og 50R, vil du savne 4K.
  • Hastigheten er ikke som hos GFX100S – du må nøye deg med serieopptak på maks. 3 bilder i sekundet.
  • Autofokusen er bare kontrastfølsom, du har ikke fasefokusering som på GFX100S. Det betyr en helt annen opplevelse av fokus, der fotografen må gjøre mer av jobben.

Ved å kombinere et nyutviklet og avansert kamerahus med en «gammel» bildebrikke klarer Fujifilm å presse ned prisen uten å ofre bildekvalitet. Er det ikek videofilming du ser for deg å bruke kameraet mest til, kan det hende det er vel verdt å spare de pengene. Men du kan akkurat nå også kjøpe det enda mindre Fujifilm GFX50R for enda lavere pris. Det mangler bildestabilisator, men har samme bildekvalitet.

GFX50SII_sideUSBopen.jpg

Pris og levering

Fujifilm GFX50S II ventes i salg i oktober. Prisen for kamerahus alene blir ca. 45.000 kr. Vil du ha med den nye kitzoomen GF35-70mmF4.5-5.6 WR, må du regne med å punge ut med 50.000 kroner. Du finner mer informasjon på Fujifilms nettsider.