GFX 100 II betegnes av Fujifilm som «mer enn fullformat», og ingen kan si de tar hardt i når vi ser på spesifikasjonene: En ny 102 MP CMOS-brikke som pumper ut data fire ganger raskere enn GFX100S, med kraftig forbedret bildestabilisator, video og søker, og serieopptak med 8 bilder/sek.

Fotomag har kameraet under testing, og her er vårt førsteinntrykk etter å ha brukt det et par dager. Se noen eksempelbilder øverst på denne siden.

GFX102_front_CMOS.jpgEt ekte hybrid stillbilde/videokamera beregnet på de ambisiøse fotografene og videofilmerne. Enkel å bruke som et vanlig systemkamera, men med enda flere muligheter.

Prosessor. Den nye prosessoren, X-Processor 5, sammen med den nye GFX 102MP CMOS II HS- brikken bidrar til ytelsen, opp til 8 bilder per sekund med mekanisk lukker og minimalt rolling shutter.

Reala filmsimulering. Enda en filmsimulering, Fujifilm Reala Ace, kan benyttes til video og stillbilder. Denne filmtypen produseres ikke lenger.

IMG_4713.jpgSe opp, Canon og Sony! Fujifilm satser tungt på ‘mer enn fullformat’-video med GFX100 II, som støtter de fleste standarder. (Foto: Toralf Sandåker)

Video. Heftige videoegenskaper, med bl.a. 8K/30p 4:2:2 i 10-bit med intern lagring. Du har også 4K/60p og FHD/120p tilgjengelig. Med støtte for anamorfe opptak og en rekke formater, samt mulighet for GF til PL adapter kan kameraet bruke en rekke profesjonelle videoobjektiver. Med F-Log 2 oppnås også bedre dynamikk som tar vare på høylysene. Lagring eksternt via HDMI eller USB støttes også.

Autofokus. Motivgjenkjenning som aldri før på et mellomformatkamera, med sporing av motiver som kjøretøy, mennesker og dyr via maskinlæring. Optimaliserte mikrolinser helt ut i hjørnene bidrar til bedre bildekvalitet og fokussikkerhet over hele bildeflaten.

Bildestabilisator. Inntil 8 trinn kompensasjon for kamerabevegelse er på linje med småbildekonkurrentene. Den effektive bevegelsen av bildebrikken har også åpnet for Pixel Shift Multi-shot i mellomformat, med 400 Mp bildefiler uten fargeinterpolering, og med lite eller ingen bildestøy.

GFX102_NANAME_EVF.jpgSøkeren kan tas av og ytterligere utstyr settes inn, eller søkeren kan vippes med en adapter som kjøpes ekstra.

Søker. En helt ny søker gjengir motivene med 1,0x forstørrelse og hele 9,44 millioner bildepunkter. Avansert okularoptikk gir forvrengningsfrie bilder, mens skjermen fremdeles er en treveis vippbar 2,36 Mp LCD.

Som tillegg kan også en søkeradapter gi vippbar søker. Med boost-modus øker oppdateringsfrekvensen til 120 fps, for å holde følge med raske motiver.

IMG_4677.jpgTo nye tilt & shift-objektiver var på plass, GF 30mm F5.6 WR T/S og GF 110mm F5.6 WR Macro T/S. Sammen med den nye lyssterke GF 55mm F1.7 R er det nå hele 16 objektiver å velge i. (Foto: Toralf Sandåker)

Optikk. Sammen med kameraet lanseres også en ny lyssterk 55mm F1.7 og to nye Tilt/Shift-objektiver – 30mm F5.6 og 110mm F5.6 Macro.

Foreløpig inntrykk. Fujifilm GFX100 II er ikke stort større enn et profesjonelt fullformatkamera, selv med påmontert optikk. Den kraftige bildestabilisatoren, den uovertrufne bildekvaliteten og multishot-mulighet til bilder på 400 millioner piksler er med på å gjøre kameraet til en interessant utfordrer til de profesjonelle systemkameraene, og peker nærmest nese av det øvrige mellomformatmarkedet.

Kameraet er suverent på ergonomi, tåler vær og vind godt (vi hadde det med på en skikkelig skur i Stockholms skjærgård), og har både en rask mekanisk lukker og en lydløs elektronisk lukker. Det er svært enklet å bruke for den som er vant til et vanlig systemkamera, ytelsen er mer enn de fleste trenger i et studiokamera, og ikke minst: dette er eent byggesten i et system som kan bygges ut til å tilfredsstille behovet til de aller fleste fotografer og filmkreatører, og tilpasses mange typer arbeidslyt. 

Fotomag kommer med full test i neste utgave av Fotomag magasin.

Pris og levering. Fujifilm GFX 100 II kommer i oktober og vil koste ca. 96.000 kroner. Se mer om Fujifilm GFX 100 II på Fujifilms produktsider her.