Vi har hatt anledning til å se nærmere på tre av Googles mobilkameraer, og i denne omgangen konsentrerer vi oss om Google Pixel 7 Pro. Vi kommer tilbake til test av Pixel 7 og billigmodellen Pixel 6a.

Les hele testen og se flere bilder i Fotomag magasin.

Pixel 7 Pro er en flaggskipmodell med alt Google klarer å bygge inn av funksjoner. Som Apple utvikler Google sitt eget økosystem, men siden Google også står bak Android, er det her den åpne Android-standarden som gjelder. Det er lett å kjenne igjen Google-mobilene på kamerastripen på baksiden, som alle de tre nye modellene har. Der sitter hovedkameraene, mens selfie-kameraet befinner seg i det lille «hullet» på toppen av bildeskjermen.

PXL_20221022_173545321~2_1-25 sec at f - 2,2_ ISO 506_Pixel 7 Pro back camera 1.95mm f-2.2_.jpg

Kameraet har gode og varierte innstillingsmiligheter, fra nattmodus, portrettmodus, panorama og kreative funksjoner som fremhever bevegelse og mer eller mindre nyttige tilleggsmoduser. I tillegg kommer video-/filmfunksjoner.

Kroppen til Pixel 7 Pro er dekket med speilblanke glassoverflater på en robust aluminium ramme. Risikoen for å glippe mobilen er overhengende, og vi anbefaler sterkt å anskaffe et deksel med bedre gripeflate og/eller et grep eller en adapter til å holde mobilen sikkert under filming og fotografering. 

På langsiden finner du skuff for nanoSIM-kort, på den ene kortsiden har du en USB-C-utgang, høyttaler og mikrofon. Det er ingen mini-jack for ekstern mikrofon. Pixel 7 Pro støtter eSIM, leveres med 128GB eller 256GB minne, men ingen minnekortplass.

Kameraene

De tre bakkameraene dekker bildevinkler tilsvarende ca. 13mm – 120mm med hovedkameraet et 50 Mp f/1.9 tilsvarende 25mm vidvinkel og optisk bildestabilisator. Ultravidvinkelen har 12Mp bildebrikke, autofokus og lysåpning f/2.2, mens telekameraet («5x zoom») har 48Mp, f/3.5 og optisk bildestabilisator. 

Nomenklatur.jpg

Kameraene i Google Pixel 7 Pro gir god fleksibilitet fra 12 Mp ultravidvinkel til 48Mp 5x telefoto (120mm) og et 50Mp hovedkamera med bildevinkel som 24mm. 

Selfiekameraet har en mindre bildebrikke, har 10,8 Mp oppløsning og f/2.2 lysåpning. Brennvidden er en ultravid «21mm», og det er hverken autofokus eller bildestabilisator, men med reell brennvidde på 2,74mm er dybdeskarpheten mer enn nok til selfie-bilder. Mobilen drives av Googles egen Tensor G2-prosessor, som virker god nok.

PXL_20221029_170148123_1-25 sec at f - 3,5_ ISO 1553_Pixel 7 Pro back camera 19.0mm f-3.5_.jpg

Lysfølsomheten blir ekstra god når Google Pixel 7 Pro kombinerer nattmodus med avansert signalbehandling. Selv i svakt scenelys gir telekameraet brukbar skarphet håndholdt.

Pixel 7 Pro i bruk

Skjermen er en meget god bra 6,7" OLED med 19.5:9-format og 512 ppt oppløsning. Fargene er utmerket, du kan velge mellom to gjengivelser – naturlig og ‘tilpasset’. Sistnevnte gir mer kontrast og fargemetning, men begge er godt innenfor hva vi forventer av et seriøst mobilkamera. Skjermen holder ikke helt samme lysnivå og gjengivelse som Apple iPhone 14 Pro Max, men er absolutt verdig en plass i toppsjiktet. 

Pixel-6a.jpgGoogle Pixel 7 Pro leveres i tre farger, alle med en glatt glassoverflate som gir nærmest null grep. Kameraene på baksiden er samlet i en «skinne» sammen med en LED-lampe.

Lyden ved opptak er god, men utendørs er de innebygde mikrofonene svært støyfølsomme. De innebygde stereo-høyttalerne gir god effekt, men kan selvsagt ikke matche gode ørepropper eller hodetelefoner.

Batteriet er ikke helt på høyde med de beste premium-modellene vi har testet, hverken når det kommer til ladetid eller driftstid. Men en full lading bør vanligvis holde til 1–2 døgn intensiv bruk. 

Bilde- og videokvalitet

Hovedkameraet scorer jevnt over svært høyt på stillbilder, blant de aller beste vi har testet. Eksponering, autofokus og fargegjengivelse er fantastisk bra, det samme gjelder detaljgjengivelsen. Bare en del støy i mørke partier er mindre enn imponerende. Også telefoto- og vidvinkelkameraene er av meget god klasse for en mobil. Inntil 5x zoom (tilsv. 120mm) er gjengivelsen detaljert og problemfri i godt lys, men zoomer du ytterligere inn (interpolert), forringes bildet raskt. Vidvinkelbilder har lite fortegning og detaljeringen er god, om ikke på samme nivå som hovedkameraet.

I portrettmodus zoomer kameraet en del inn, for å benytte flere piksler ved opptaket før signalbehandling. Bokeh-simulering er en omdiskutert egenskap, men skal du bruke den, er denne mobilen slett ikke dårlig. Bildestabiliseringen er blant de beste vi har testet, både til stillbilder og video.

Selv med både 50Mp (hovedkamera) og 48Mp (telefoto) støtter ikke Pixel 7 Pro 8K videoopptak. Vi tror ikke det er noe tap, vår erfaring med 8K video fra andre mobiler viser ingen merkbare fordeler i bildekvalitet. Men du får 4K/60p på alle kameraene (også med selfie), og kvaliteten er meget god.

Som videokamera er Pixel 7 Pro også av høy klasse, selv om det ikke når helt opp til iPhone 14 Pro Max, som for tiden troner suverent blant mobile videokameraer.

Alle kameraene kan ta opp 4K/60p, bakkameraene også med 10-bit HDR for bedre dynamikk. Med hovedkameraet i nominell oppløsning («25mm») og godt lys, er opptakene imponerende og det er lite å bemerke. Zoomer du inn, ser du svakere detaljer, og prøver du å zoome inn mer enn 5x blir bildene fort direkte grøtete. 

Ultravidvinkel-video er både gøy og gir meget bra resultater, særlig i god lys. Med hovedkameraet er også opptak under mørke forhold av god kvalitet, ikke fullt like bra med de andre kameraene.

Generelt vil vi ikke anbefale å bruke zoom-funksjonen til videoopptak. Da er det bedre å «zoome» under etterbehandling, f.eks. når opptaket er i 4K og du skal vise Full HD som sluttresultat.

Pixel 7 Pro har også funksjoner for saktefilm og timelapse, samt en filmatisk modus som simulerer uskarp bakgrunn, som portrettmodus. Men dette funker bare i 1080p/24 bps med hovedkameraet.

Bildestabilisering under videoopptak gjør en meget god jobb, både vidvinkelkameraet og hovedkameraet tåler fint opptak under gange. Aktiv-modus er mer begrenset, til 1080p/30.