Det nye kameraet kommer i to varianter: Lumix S5 II (avbildet) med klassisk Lumix S-design, og Lumix S5 IIx (bilde mangler) i delvis silver-design, med et par ekstra videoegenskaper under panseret for produksjonsfolk og videostrømming. Ellers er de to kameraene like.

Ny plattform – hva er nytt?

I fjor kunngjorde Panasonic og Leica et teknologisamarbeid de døpte L2 (Lumix og Leica), fremdeles basert på L-mount-standarden, men med løfte om enda tettere og formalisert samarbeid om teknologiutvikling til felles beste. Sigma er ikke del i dette samarbeidet, men Sigmas L-mount-objektiver vil selvsagt også være kompatible med Lumix S5 II og S5 IIx.

Lumix S5 II-serien får en nyutviklet 24 Mp CMOS-brikke med hybrid faseregistrerende autofokus, for første gang hos Panasonic. Hittil har nemlig Panasonic holdt seg til den langsommere, men nøyaktige kontrastbaserte autofokusmetoden – et veivalg som har høstet en del kritikk. Vi i Fotomag er blant dem som når vi har testet Lumix-kameraer har påpekt hvordan autofokusen tidligere har ligget bak de fleste konkurrentene, særlig på hurtig sporing av bevegelige motiver.

Siden vi ennå ikke har testet det nye kameraet selv, kan vi ikke uttale oss om hva forskjellen betyr i praksis, men i følge Panasonic selv setter den nye hybride autofokusen en «ny standard i Lumix AF-ytelse». Det mange da er nysgjerrige på, er om Panasonic har tatt igjen forspranget til produsenter som Sony, Canon og Nikon når det kommer til autofokus, særlig for stillbilder.

S5II_body_front_K.jpg

Nye Lumix S5 II er bygget over samme kompakte design som Lumix S5, men ytelsen og videoegenskapene er åpenbart sammenlignbare med den sofistikerte Lumix S1H.

Vi har ikke alle detaljer om den nye CMOS-brikken, bortsett fra at den altså har en hybrid AF som kombinerer fasedrevet AF (PDAF) med kontrastdrevet AF, og skal være i stand til å registrere fokusmål under vanskelige forhold, som svakt lys og motlys, og dessuten klare å fortsette å spore dem når andre bevegelige objekter entrer synsfeltet, skal vi tro Panasonic. Kan de ha klart å fikse autofokusen? For det er stort sett AF som har hindret Lumix-kameraene å spise kirsbær med de store.

Mer og bedre video

Panasonics uttalte strategi er å lage produkter for fotografer som både prioriterer stillbilder og videofotografering. Ekte hybrid-kameraer, er det mange som sier. Det er også i video- og hybridmiljøer de har sitt beste fotfeste i markedet, og ingen kan med æren i behold snakke ned videoegenskapene til Lumix-kameraene. Video er da også Panasonics store styrke i det profesjonelle markedet.

Med Lumix S5 II og S5 IIx byr Panasonic på et ganske kompakt kamera (ca. 740g med batteri og minnekort). Det er 26 gram og noen millimeter mer enn Lumix S5, men nye Lumix S5 II har også fått en innebygd stillegående vifte som bidrar til at Panasonic kan love ubegrenset opptakstid, i hvert fall med 4K opptak. Kameraet har to interne SD-kortplasser, og kan ta opp 4:2:0 10-bit 6K (3:2) og 5.9K (16:9) ved 30fps og 4:2:2 C4K og 4K opp til 60fps.

Lumix S5 IIx klarer dessuten 5.8K Apple ProRes opptak til SSD via HDMI eller USB, og ALL-Intra opptak. Dessuten kan S5 IIx støtte Apple Pro Res RAW video output til Atomos. Det støtter også kablet og trådløs IP-strømming og USB kamerastyring. 

Kameraene har selvsagt støtte for V-Log/V-Gamut-profiler, og en ny «Real Time LUT»-funksjon gjør det mulig å laste opp LUT-profiler for fargebalansering («grading») direkte i kameraet i stedet for under etterbehandling.

Ytelse

Skuddtakten er også oppdatert med inntil 9 bps serieopptak med mekanisk lukker, eller 30 bps med elektronisk lukker. Lumix S5 II byr også på 96 Mp hi-res-modus og et avansert ISO-regime med flere base-følsomheter inntil ISO 51.200 kalibrert. Kameraene har også fått en oppgradert aktiv bildestabilisering som skal forbedre videostabiliseringen så mye som 200 % , spesielt med teleoptikk og håndholdt videoopptak ved gange.

Ny vidvinkel-zoom

Panasonic lanserer også i dag en ny fullformat ultravidvinkel-zoom, Lumix S 14-28mm F4-5.6 Macro for L-mount-systemet. Det kompakte objektivet (345 gram) leverer gode nærfotoegenskaper med 0,25x gjengivelse ved 14mm og 0,5x gjengivelse ved 28mm. Zoomen er bygget for å tåle vær og vind og er optimalisert for både stillbilder og video.

S-R1428_slant.jpg

Priser og levering

Lumix S5 II kommer «i vinter», mens Lumix S5 IIx kommer «til våren» i følge Panasonic, mens Lumix S 14-28mm F4-5.6 Macro leveres i februar. Antatte priser er:

Lumix S 14-28mm F4-5.6 Macro Kr 9.500,–
Lumix S5 II kamerahus Kr 25.000,–
Lumix S5 II med S 20-60mm kit Kr 28.000,–
Lumix S5 IIx kamerahus Kr 28.000,–
Lumix S5 IIx med S 20-60mm kit Kr 30.000,–