Det er de digitale bildene som dominerer, og nesten 2 av tre bilder blir tatt med mobilkamera (63 %). Men også bruken av film og fotokjemi øker, selv om dette utgjør ’en liten del av totalen. 

Det er derfor ingen grunn til å forbinde økningen av mobilbilder med nedgang i papirkopier – snarere tvert imot. Nordmenn printer og kjøper papirkopier fra mobilen som aldri før. I tillegg til entusiastene som benytter ‘vanlige kameraer’ og alltid har lagt vekt på at de beste bildene skal havne på papir.

Fotoboken er for lengst blitt det nye albumet. Og kvaliteten er mye bedre enn for bare få år siden. Det skulle bare mangle, siden også kameraene er blitt mye bedre. Ikke minst mobilkameraene. Vi venter oss bilder som ser bedre ut, og har lang holdbarhet. Enten bildene havner i fotobok eller på vegg.

Papirkopier, digitale eller fotokjemiske, har utviklet seg enormt bare de siste årene.

Som vi viste i Fotomag 4 - 2021 er interessen for film og fremkalling også økende, særlig blant ungdom.

Derfor er vi i Fotomag, som en del av EISA, også stolte over at to av årets EISA-priser går til papirbaserte produkter og tjenester. CEWE Photoworld-appen lar deg på en forbløffende enkel måte lage fotobøker og bestille forstørrelser med meget høy kvalitet rett fra mobilen. Den kompakte A3+ fotoskriveren EPSON SureColor SC-P700 gir deg sammen med A2+ skriveren SC-P900 bedre fotoprints i sorthvitt og farger enn vi har sett noen gang tidligere. 

Enten du bestiller bildene dine fra mobilen, fra PC eller du skriver dem ut på egen pult, kan du derfor i dag nyte resultatet med langt bedre gjengivelse enn tidligere. Egne bilder er verdifulle, og det er lettere enn noensinne å gjøre dem tilgjengelige og ta vare på dem.