Det kan se slik ut i et kort tidsperspektiv. På begynnelsen av året kom Sony med toppmodellen A1, som også ble kåret av EISA som årets kamera. Nå er snart Canon EOS R3 på vei ut i butikkene, og Nikon har lovt at det nye flaggskipet Z 9 skal være ute før jul. Disse kameraene koster i størrelsen 67.000 til 80.000 kroner – uten objektiv. Vi vet riktignok ikke hva Nikon Z 9 vil koste ennå, men vi blir forbauset hvis det ligger i et annet prisleie. Og nye toppobjektiver ligger gjerne i prisområdet 20–30.000 og oppover.

Dette prisnivået er egentlig ganske normalt – for de mest avanserte kameraene og objektivene til profesjonelt bruk. Men det er ikke mange av oss som er profesjonelle fotografer og kan forsvare slike investeringer. Og selv om stadig flere nordmenn tar seg råd til å bruke mye penger også på sin hobby, er jo sannheten at vi trenger ikke det dyreste utstyret for å ta gode bilder. Det er en klisje at det er fotografen, og ikke utstyret det kommer an på, men det er faktisk sant. Og det er lenge siden det ble solgt kameraer som ikke var i stand til å levere teknisk gode bilder i de rette hender.

Sannheten at vi trenger ikke det dyreste utstyret for å ta gode bilder.

Statistikken viser at de fleste bilder nå tas med mobilkamera, og andelen øker. Det kan vi ikke alltid se på bildene. Dessuten handler fotografi om mye mer enn bare kameraer. Mange søker til det fotografiske håndverket – enten det er film og fotokjemi i mørkerom, eller skanning og digitalisering av film, med kvalitetsutskrifter som mål. Slik gjenoppstår fotograffaget som håndverk også for flere enn de som har det som levebrød, både analogt og digitalt.

Stadig flere selger bilder verd å ha på veggen, lager utstillinger og deltar på workshops. I den andre enden av den teknologiske tunnelen lever interessen for godt fotografi bedre enn noensinne.