Leica vet godt hvorfor deres trofaste M-kunder velger nettopp en Leica M, og det er ikke tilfeldig at Leica M-serien kalles «fotografenes kamera». Her er ingen gimmicks, og alt ved kamera (og objektiver) er innrettet på det viktigste: bildet. Her skal ingenting komme mellom fotografen og motivet. Med øyet mot søkeren og kameraet mellom hendene er det motivet som er vesentlig, ikke tekniske egenskaper eller funksjoner. Eller som Leica sier det: „ Das Wesentliche ”.

20220119_153211_XQ-BE52_ISO 100_1-125 sec at f - 2,0.jpg

Fotomag har tafset på Leica M11 – kanskje den perfekte kombinasjonen av tradisjon og moderne teknikk, i hvert fall blant Leicas kameraer. (Foto: Toralf Sandåker).

Konseptet er det samme: Den slanke kroppen fra Leica M10, opprinnelig hentet fra Leica M3, den første Leica med M-fatning, med Leicas unike målsøker og enkle betjening. M-fatningen er fysisk uforandret siden den ble introdusert med Leica M3 i 1954, og det samme gjelder hovedkonseptet til Leica M-kameraene. Men Leica M11 er også modernisert diskret og effektivt på flere måter.

Ny 60 Mp CMOS-brikke

For første gang har Leica utstyrt et M-kamera med en bakbelyst CMOS-brikke. Det betyr bedre lysfølsomhet per piksel, og ikke minst at de lysfølsomme CMOS-sensorene kommer nærmere overflaten av bildebrikken, og dermed potensielt gir jevnere utlysning i kantene, særlig med eldre vidvinkelobjektiver. Bildebrikken er på hele 60 Mp og har nå lysmåling direkte på bildebrikken, ikke som før via reflekterende felter på lukkergardinen. I tillegg til 60 megapiksler filer, kan du også med M11 fotografere med hhv. 36 Mp og 18 Mp bildefiler i CMOS-brikkens fulle bredde. Med lavere oppløsning, registrerer kameraet mer lys per piksel, og dette gir enda større dynamikk – Leica sier hele 15 EV-trinn. Dessuten kan brukeren fotografere med beskåret bildefelt (ikke uliket Leica Q-modellene), med hhv. 39 Mp og 1,3x utsnitt, og 18 Mp og 1,8x. Disse bildene leveres da både som RAW og JPEG.

Beskjæringen vises ikke i den optiske rammesøkeren, men bruker du skjermen som LiveView-søker, ser du jo eksakt hva du får med på bildet. En ny og kompakt ekstern Visoflex-søker kan kjøpes ekstra, så du kan bruke Leica M11 nesten som et vanlig speilløst kamera med elektronisk søker. Dessuten får du elektronisk bildestabilisator, på skjermen og i den elektroniske søkeren. Dessverre ikke når du tar bilder. Du kan heller ikke ta opp video, men teknisk burde begge deler være mulig, dersom Leica og M-brukerne finner ut at de vil ha det. Vi får se.

Leica_M11_HF_Ambient11.jpg

Leica har vinglet litt frem og tilbake når det gjelder tilkoblingsmuligheter og kommunikasjonsegenskaper i sine kameraer. Og du kan fremdeles se langt etter autofokus. Men noen kameraer, som Leica SL-serien og det spektakulære kompaktkameraet Leica Q2, har både hatt avanserte digitale kommunikasjonsegenskaper, autofokus og svært gode videoegenskaper. Fra og med Leica M10 har også M-serien hatt trådløs kommunikasjon til mobile enheter via W-Lan. Men Leica M11 går litt lenger: Leica M11 er sertifisert som et «Made for iPhone and iPad» produkt. Den medfølgende Leica Fotos-kabelen kobler kameraet til iPhone og iPad med Lightning-kontakt og gir rask bildeoverføring og app-kontroll over kameraet. De med en iPad med USB-C-kontakt kan benytte den USB-C-kabelen som kommer med iPad. M11 har også W-Lan-støtte, og senere i år kommer det en fastvareoppdatering som aktiverer avansert Bluetooth-kommunikasjon. 

Leica_M11_black_bottom_LoRes_RGB.jpgDet er slutt på den løse bunnplaten, som har fulgt Leica M-serien siden tidenes morgen. Leica M11 har et integrert batteri og egen inngang for USB-C.

Leica M11 er i salg nå i sort eller sølv, og koster ca. 90.000 kroner.