"Dobbelt så gode" er ikke Leicas påstand, det får stå for vår regning. For de tekniske dataene er også identiske med Leica Q2, men her dannes bildet av 47 millioner gråtonesensorer, der bildene i Leica Q2 interpoleres fra like mange sensorer med fargefilter. Leica sier at Q2 Monochrome har to trinn bedre dynamikk enn Q2, og det er faktisk en oppsiktsvekkende forskjell fra et kamera som av DxOMark fikk målt bildebrikken til 13,5 EV dynamisk område, og mer enn 11 trinn til og med ISO 800.

Leicas egen promo-video for Q2 Monochrom.

Fullformat kompaktkamera for sortvittbilder

SIden vi har testet Leica Q2 (i Fotomag 3-2019) vet vi allerede mye om nye Q2 Monochrom, men først hva som er forskjellig:

I det ytre har Q2 Monochrom fått en helt fargeløs overflate, ingen rød logo, og ingen fargede inngraverte detaljer. Overflaten er den klassiske kornete ‘leatherette’-strukturen, også helt sort. Menyene er tilpasset sorthvittfotograferingen, alt om fargeinformasjon er borte, men det er støtte for å fotografere med fargefiltre – Leica tilbyr orange, gul og grønn-filter i E49-fatning. Dessuten kan du simulere sepia, blåtoner og selentoning under opptak.

Søker og skjerm er identisk, men også her tilpasset monochrom-bildene, mens ISO-følsomheten strekker seg fra 100 til ISO 100.000. Til og med videomulighetene er på plass, med 4K-opptak i monochrom, opp til Cine4K (4096 x 2160 pt), dvs. 17:9-format. Som sin fargerike søstermodell er Q2 Monochrom bygget i Tyskland, med god værbeskyttelse og med et Leica Summilux 28mm f1.7 ASPH objektiv som alene rettferdiggjør prisen, hvis du først er på det hakket.

Monochrom CMOS

Bildebrikken er ganske lik den vi kjenner fra Q2, men har fått et nytt spesialtilpasset mikrolinsesystem. Dette er altså et fullformatkamera med 47 millioner piksler, alle i gråtoneutførelse, uten lavpassfilter. Leica Q2 Monochrom er i salg utvalgte steder fra neste uke, og vil koste ca. 66.000 kroner. Det er altså med objektiv. Du finner mer informasjon hos den norske importøren, på Bresson.no.

Følg med - Fotomag kommer tilbake med mer.